Seks kompaktkameraer testet

Kompaktkameraer for enhver smag

15. dec 2010
- af Lasse Svendsen - fpn.dk

At vælge kamera handler ofte om pris. Men man bør være villig til at betale for kvalitet.

De fleste foretrækker kompaktkameraer. De er små, billige, enkle at bruge, og billederne bliver gode i de fleste tilfælde.

Når man ser på kameraer i prisklassen 2.000 til 4.000 kr., har de flere ting tilfælles, end der er forskelle. Mange af egenskaberne som vidvinkel, meget zoom, smart automatik og videooptagelse i HD med lyd er mere reglen end undtagelsen.

Dagens kameraer hjælper dig med at tage bedre billeder. Kameraet analyserer motivet, justerer eksponering, slår blitz til, når det er nødvendigt, finder ansigter at fokusere på og passer på, at lysfølsomheden er tilpasset lysforholdene. Man behøver bare at sigte og skyde.

Ulemper
Desværre er kompaktkameraer ikke blottet for ulemper. Små kameraer med meget zoom skaber optiske udfordringer, som kan sætte sin negative signatur på enkelte billeder. Store ændringer i billedvinkler, som meget zoom kan give, fører til tab af lys i hjørner, faldende skarphed i yderkanterne og synlig linjefortegning.

Med relativt dårlig optisk lysstyrke må kameraet kompensere ved at skrue op for lysfølsomheden til billedsensoren, som fanger lyset, objektivet samler op. Så får man billedstøj. Billederne bliver grumsede, og farverne viskes ud. Problemet er mere synligt på kompaktkameraer end spejlreflekskameraer, fordi pixels er meget mindre og fordelt på en flade, som er ganske lille.

Følg linket herunder for at få bedømmelserne af Panasonic Lumix FX700, Casio Exilim EX-H20G, FujiFilm F300EXR, Canon IXUS 1000HS, Nikon Coolpix P7000 og Canon PowerShot G12.