3 tips om tidlig julegaveshopping alle bør kende

edbpriser.dk 25-09-48794 12:43

Ligesom en række supermarkeder allerede har fyldt hylderne op med julelækkerier, har flere webshops taget hul på salget af julegaver.

Men når man som forbruger køber gaver, der først skal gives om flere måneder, er der ifølge e-mærket, den danske certificeringsordning for sikker og gennemsigtig e- handel, en række ting, det er værd at huske på, så ikke man ender med en skuffet gavemodtager.

Tjek shoppens byttepolitik

Det er både nemt og bekvemt at købe julegaver på nettet, og du slipper for overfyldte indkøbscentre og gågader. Men når kalenderen stadig siger oktober eller november, er det en god ide at tjekke webshoppens bytteregler, inden du køber gaven. Det er nemlig ikke et krav, at webshoppen tilbyder længere byttetid end sædvanligt.

Læs også: Nyt nethandelsmærke giver europæisk sikkerhed

”Normalt har man 14 dages fortrydelsesret, når man handler på nettet. Men hvis gaven er købt i oktober, hjælper det ikke gavemodtageren, der jo først modtager gaven sidst i december. Derfor er det en god idé at spørge webshoppen, hvilke byttemuligheder der er ved julegaver, hvis man ude i god tid, og få det på skrift” siger Camilla Engel Post, chefjurist hos e-mærket.

Åben pakken

Når gaven er købt og ankommer med posten, råder e-mærket forbrugerne til at åbne pakken med det samme, før den bliver lagt til side indtil juleaften. Både for at se om pakken indeholder den rigtige vare, men også for at stå stærkere i en eventuel reklamationssag, hvis gaven har fejl eller mangler.

”Jo hurtigere man reklamerer over en defekt vare, des nemmere er det at bevise, at gaven var i stykker fra start. Venter man to måneder, har webshoppen bedre mulighed for at hævde, at forbrugeren selv er skyld i skaden,” lyder det fra Camilla Engel Post.

Hun anbefaler desuden, at forbrugerne gemmer emballagen i tilfælde af en reklamationssag. Mærker, stød og ødelagte hjørner kan give en indikation af, om pakken har fået en lidt hårdhændet medfart under transporten.

Tjek udløbsdato på gavekort

Oplevelsesgaver og gavekort er populære pakker under juletræet, men her bør du være opmærksom på en eventuel udløbsdato, fortæller Camilla Engel Post.

Læs også: Årets julegave: R2-D2 kaffe-stempelkande

”Hvis ikke andet fremgår af gavekortet, er det gyldigt i tre år fra udstedelsesdatoen, men det kan godt være kortere. Man plejer dog at sige, at den ikke må være urimelig kort, hvilket som regel bliver tolket som minimum et år. Men hvis man eksempelvis har købt oplevelsesgaven på et dealsite, kan fristen sagtens være kortere endnu.”