3D i biografen uden briller

edbpriser.dk 27-04-48537 17:46

Uanset hvordan man vender og drejer det, er 3D brillerne i biografen et onde, der begrænser dit synsfelt og æder en del af lyset fra den film, du sidder og ser, og som du oven i købet har betalt ekstra for at få lov til at se i 3D.

Nu har et hold forskere fra MIT's Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory imidlertid fundet en mulig løsning på problemet, da de har opfundet en brillefri 3D oplevelse til biografen, som de kalder Cinema 3D.

Læs også: Så er det slut: Den sidste videomaskine ruller snart af samlebåndet i Japan

De har taget en eksisterende løsning kaldet en parallakse barriere, som er et aggregat, der stilles foran skærmen for at give hver seer et forskelligt sæt billeder til hvert øje for at opnå en dybdevirkning.

Den løsning kræver imidlertid, at alle sidder lige langt fra skærmen, hvilket selvsagt er umuligt i en biograf.

Derfor har forskerne fra MIT lavet en løsning med mange parallakse barrierer, der giver hver person i publikum deres egne billeder baseret på den enkeltes position.

Fordi en biografgængers bevægelser er begrænset indenfor deres sædes grænser, kan der målrettes et sæt billeder til hvert sæde i salen.

Læs også: Nyt lydsystem vil gøre din hjemmebio bedre

Indtil videre er Cinema 3D kun en prototype, og ikke en særlig praktisk en af slagsen, da den bruger 50 sæt spejle og linser, men den er blevet afprøvet i et auditorium, hvor hvert medlem af publikum modtog et højopløst 3D billede.

Forskerne er da også optimistiske omkring fremtiden for brillefri 3D, men det varer altså lidt, før det finder vej til biografen.