Adobe Photoshop fylder 20 år

edbpriser.dk 28-05-42133 14:56

Photoshop er formentlig det mest populære af alle billedredigeringsprogrammer, og der er ikke mange andre produkter, der har formået at blive et udsagnsord.

Men historien om Photoshop er i virkeligheden en lille del ældre. Allerede i 1987 begyndte Thomas Knoll, ph.d.-studerende ved University of Michigan, at skrive et program til visning af gråtonede billeder på en sort/hvid skærm. Dette blev gjort på en Macintosh Plus. Han kaldte programmet ”Display” men omdøbte det i 1988 til ImagePro, som han udviklede med sin bror John.

Senere samme år fik Thomas Knoll en kortsigtet distributionsaftale med scanner producenten Barneyscan, som efter sigende skulle have distribueret omkring 200 eksemplarer af programmet, der havde fået navnet Photoshop 0.87, sammen med en scanner.

Senere i 1988 besluttede Adobe at markedsføre programmet, hvorefter version 1.0 blev frigivet den 19. februar 1990.

”For 20 år siden antog Adobe, at man ville sælge 500 eksemplarer af Photoshop om måneden. Man kan roligt sige, at vi overskred den prognose" siger Thomas Knoll, som stadig arbejder hos Adobe.

Adobes estimater viste sig som bekendt at være noget beskedne med et aktuelt salg i dag på mere end 10 millioner brugere på verdensplan.

”Det er fantastisk at tænke på, at programmet i dag bruges af millioner af mennesker. Vi vidste dengang, at vi havde en banebrydende teknologi, men vi kunne aldrig have gættet, hvor meget det ville påvirke alle de billeder omkring os. Evnen til at placer folk perfekt i fotografier var kun begyndelsen på Photoshops magi” fortsætter Thomas Knoll.

Photoshop er udkommet i mange nye versioner siden slutningen af 1980'erne. Adobe selv fremhæver to versioner som afgørende milepæle.

I version 3.0 fra 1994 blev ”layers" introduceret. Dette gjorde det lettere at arbejde med komplekse billedkompositioner. Og i version 7.0 fra 2002 kom "healing brush", der gør det nemmere at retouchere billeder og til at fjerne pletter og rynker uden at påvirke belysning og teksturer.

Siden er Adobe også kommet med forbruger udgaven Photoshop Elements samt gratisversionen Photoshop Express og webudgaven Photoshop.com. Den første udgave der var tilgængelig til Windows var version 2.5, som udkom i 1993.

Artiklen blev oprindelig bragt på:
http://www.digi.no/835907/populaert-grafikkprodukt-fyller-20-aar