Aiptek Pocket Cinema V20

edbpriser.dk 10-05-42276 23:20

At store apparater bliver mindre og mindre uden at miste funktionalitet, ser vi ofte. Nogen gange bliver de i hvert fald lavet mindre men bliver vanskeligere at bruge. Mange mobiltelefoner og kameraer er så små, at man egentlig skulle have fingre i børnestørrelse for at betjene dem. Det er ikke nødvendigvis et fremskridt.

Projektorer er nu krympet fra et firemands-løft til lommestørrelse. Selvom ydelsen ikke kan sammenlignes - specielt ikke lysstyrken - er der alligevel mange brugsområder, som lommeversionen dækker.

Vi har testet vældig små LED-baserede projektorer tidligere - du finder den seneste her. Men Aiptek Pocket Cinema V20 er den første, vi har set, som snildt kan passe i en skjortelomme.

Utrolig lille
Den er kun 130 x 55 x 23 mm. stor og har en facon, som minder om en mobiltelefon. Vægten er på 167 gram med batteri, som i øvrigt kan skiftes.

På toppen sidder en lille højtaler og et berøringsfølsomt betjeningspanel.

Aiptek Pocket Cinema V20

På venstre side finder vi AV-ind/ud lyd minijack-stik, plads til SD-kort og en tænd/sluk knap.

Aiptek Pocket Cinema V20

På højre side sidder VGA-stikket, IR-modtager til fjernbetjeningen og fokus-indstilling.

Aiptek Pocket Cinema V20

På bagsiden er det et mini-USB stik til opladning og overførsel til den interne hukommelse på 2 GB.

Aiptek Pocket Cinema V20

På undersiden finder vi dækslet til batteriet og et standardstørrelse hul til kamerastativ.

Aiptek Pocket Cinema V20

Udover det lille tre-bens bordstativ følger der også to etuier med til projektoren og dens tilbehør (lader og kabler).

Aiptek Pocket Cinema V20 etuier

Projektorens opløsning er VGA (640x480), og lysstyrken er opgivet til <15 lumen. 65 tommer er opgivet som maksimal brugbar størrelse på det projekterede billede.

Levetiden på RGB LED'en er opgivet til at være 20.000 timer.

I brug
Projektoren er meget enkel at bruge, og du kan bruge den som fritstående afspiller eller som ren projektor. Du tænder den, og for at vise filer, der er lagret i den interne hukommelse eller på SD-kortet, manvøvrerer du i den lille menu med de fire retningstaster. Du vælger med knappen i midten, hvilken mediefil der skal håndteres, og trykker igen på knappen i midten for at starte afspilningen.

Aiptek Pocket Cinema V20 menu

Vil du bruge Aiptek V20 sammen med din PC, tilslutter du projektoren med det medfølgende specialkabel. Det har VGA-stik og 2 USB-stik i den ene ende og et specialstik til projektoren i den anden. Du behøver ikke at vælge indgang, da det sker helt automatisk.

Sætter du et AV-minijack-stik i, får du valget mellem at bruge tilslutningen som enten AV ind eller lyd ud. Vil du benytte dig af Komposit video, skal du bruge et omformerkabel med tre phonojack - rød, hvid og gul.

Fokuseringen indstilles med det lille hjul, hvilket er både let og præcist.

Formater
Pocket Cinema V20 understøtter mange filformater men ikke alle. Derfor følger der en version af ArcSoft Media Converter med projektoren, som er fastlåst til at konvertere til formater, som Aiptek understøtter.

JPG-billeder er ikke noget problem, så længe billederne ikke er for store, og mapperne ikke indeholder hundredevis af billeder. Sætter du et fyldt 16 GB SD-kort i, bliver indlæsning og manøvrering sej som sirup. Du kan vælge slideshow med faste intervaller eller køre manuelt.

Lydafspilning af MP3-filer under billedvisning klares ved at lægge filerne i samme mappe som billederne, så bliver de spillet helt automatisk.

Problemer med videoformater
Men videoformater er en anden historie. Ganske få af de filer, vi lå inde med, lod sig afspille direkte. Konverteringsprogrammet var heller ikke specielt imødekommende - alle vores MOV-filer fra Zoom Q3 kameraet ville det ikke konvertere.

Quicktime 7 eller højere blev efterlyst, selvom vi allerede havde det liggende på computeren.

Filer fra YouTube i MP4-format var heller ikke spiselige, men her var konverteringsprogrammet i det mindste mere samarbejdsvilligt.

Men de accepterede videoer blev helt fint afspillet i VGA-opløsning.

VGA fra PC fungerede også udmærket, men nogle programmer kræver en del justering for at få noget fornuftigt ud i VGA, når man er vant til at arbejde med meget større opløsning. Dette gælder specielt regneark og andet med meget tal/tekst. Normale præsentationer burde derimod køre fint.

Billedkvalitet
15 lumen på strøm og 12 på batteri er ikke alverden i lysstyrke. Derfor er projektoren afhængig af et halvmørkt rum, for at man rigtig kan opleve billedet.

Aiptek Pocket Cinema V20's billede

Men under gunstige lysforhold er billedet overraskende godt og helt på højde med tidligere mini-projektorer, vi har testet.

Konklusion
Med lidt forarbejde, når man skal tilpasse størrelse og format, er Aiptek Pocket Cinema V20 hurtig og praktisk at have med på farten. Skal du bruge den interne hukommelse, kræver det en del forarbejde. Bruger du den tilkoblet en PC til VGA-indgangen slipper du udenom format-konverteringen.

Kvaliteten er overraskende god, når forholdene er i orden.

Du kan finde mere information hos Aiptek

Denne anmeldelse blev oprindeligt bragt på DinSide.no