Alt om iPhone 5S og iPhone 5C

edbpriser.dk 18-05-45665 23:20

Der var engang, hvor Apple kunne holde kortene helt tæt til kroppen op til deres produktafsløringer, og hvor en glemt iPhone prototype på en bar var den helt store sensation.

Sådan er det ikke mere, for så godt som alle lækkede oplysninger fra fabriksarbejdere, marketingfolk og analytikere viste sig at holde stik, da Apple præsenterede deres nye iPhone modeller.

Nye farver, fingeraftrykslæser og iOS 7

Apple bekræftede nemlig, at iPhone 5S kommer i en guld udgave men lykkedes så alligevel med en lille overraskelse, da de fortalte, at de dropper de sædvanlige hvide og sote udgaver og i stedet sender en sølv og en såkaldt Space Grey iPhone 5S på markedet.

iPhone 5S - nye farver
iPhone 5S - nye farver.

Designet på iPhone 5S ligner derudover sin forgængers på en prik på nær en lille ring om Home knappen.

Og Home knappen gemmer på en af de store nyheder i iPhone 5S, nemlig fingeraftrykslæseren, som låser mobiltelefonen op og dermed sender indtastningen af en kode på pension.

Fingeraftrykslæseren kan læse dit fingeraftryk, uanset i hvilken retning du ligger fingeren på den, og den kan bruges til både at åbne telefonen og som password i iTunes.

iPhone 5S - ny Home knap

Se også: iPad 5 sammenlignet med iPad 4 i ny video

Det nye styresystem til iPhone, iOS 7, fik også en kort præsentation og vigtigst af alt en udgivelsesdato.

iOS 7 kommer den 18. september og bringer et helt nyt udseende og en række nye features til Apples iPhone.

iOS 7 skulle indeholde 200 nye features heriblandt Control Center, et opdateret meddelelsescenter, AirDrop og bedre multitasking.

Herudover giver Apple fremover iWork samlingen af apps fri, så man nu får iPhoto og iMovie samt Pages, Numbers og Keynote gratis med, når man køber en ny iOS enhed.

Stærkt forbedret indmad i iPhone 5S

De største opgraderinger ved Apples topmodel finder vi inden i telefonen.

Først og fremmest har Apple - som de første - taget springet til 64-bit med den nye A7 processor, der er dobbelt så hurtig som chippen i iPhone 5.

iPhone 5S farver

iPhone 5S kommer dermed til at kunne udnytte iOS 7 fuldt ud, da det nye operativsystem netop er udviklet til 64-bit.

Udover den lynhurtige nye A7 chip har Apple også sat en ny M7 co-processor i iPhone 5S til at holde styr på alle mobiltelefonenes fysiske bevægelser.

Ved hjælp af accelerometeret, kompasset og gyroskopet i mobiltelefonen skal M7 chippen aflaste A7 processoren med specielt henblik på nye fitness apps, som Apple venter bliver en stor del af fremtiden.

Læs også: Apple starter bytte-service på iPhone

Bedre 4G dækning med iPhone 5S

Apple udvider med iPhone 5S (og iPhone 5C) dækningen af 4G- eller LTE-netværkene i verden, så den nu understøtter op til 13 netværk.

Det kunne være godt nyt for hjemlige TDC, hvis LTE-netværk ikke var understøttet af iPhone 5, så nu kan der potentielt være flere teleselskaber i Danmark, som kan tilbyde 4G-dækning.

Samtidig giver det ejerne af de nye iPhone modeller bedre mulighed for at udnytte den hurtigere forbindelse, når de er i udlandet.

Lidt bedre batteritid med iPhone 5S

Nye features plejer at være hårdt for batteriet, men Apple har alligevel formået at forbedre batteriets kapacitet og lover, at iPhone 5S kan klare 10 timers tale eller LTE/WiFi internet surf og 250 timers standby tid.

Større pixels i iPhone 5S' kamera

I stedet for at gå efter flere Megapixels i mobiltelefonens kamera har sensoren i iPhone 5S større pixels at opfange billedet på.

Sensorens pixels er 15 procent større, end de var i iPhone 5, og det skulle ifølge Apple sammen med en 33 procent bedre lysfølsomhe give meget bedre billeder.

Softwaren bag kameraet i iPhone 5S er forbedret på en lang række punkter, men mest interessant er nok muligheden for at optage video i slow-motion, zoome mens du optager video og såkaldt "Continuous burst mode", som tager 10 billeder i sekundet, når du holder knappen nede, hvorefter du kan udvælge de bedste pletskud.

iPhone 5S kamerafunktioner

Samtidig er iPhone 5S udstyret med en dobbelt LED blitz, der består af en hvid LED og en varmere rav-gul LED, der kan indstilles og kombineres på mere end 1.000 måder, så du kan vælge lige den farvetone, du har lyst til, på dine billeder.

Læs også: Phablets sælger bedre end tablets og laptops i Asien

iPhone 5C - ikke så billig alligevel

Den længe rygtede og meget omdiskuterede iPhone 5C blev også præsenteret på Apples event.

Umiddelbart så det ud til, at plastik telefonen iPhone 5C ville blive en billig iPhone, da et slide viste, at man ville kunne få den til 99$ i USA. Men det var på en to-årig kontrakt med et teleselskab.

Recordere.dk har allerede regnet på den danske pris ud fra priserne i Apples tyske webshop, og det tegner et helt andet billede.

Ifølge Recordere ender iPhone 5C med at koste mindst 4.500 kr. for en 16 GB model, mens en 32 GB udgave ender på cirka 5.250 kr. uden abonnement. Og det kan man jo dårligt kalde discount priser.

iPhone 5S kommer som ventet til at ligge mellem 5.250 og 6.750 kroner, hvilket er helt som det plejer for en ny iPhone.

iPhone 5 udgår

De tidligere rygter, om at iPhone 5C ville afløse iPhone 5, viste sig altså at holde stik, og iPhone 5C ender med kun at blive en lille smule billigere end iPhone 5S.

iPhone 5C's specifikationer minder også ganske meget om dem på iPhone 5 med samme A6 chip og 8 MP kamera og en 4 tommer Retina skærm.

Fremover vil Apple dermed kun producere iPhone 5S, iPhone 5C og iPhone 4S, som bliver deres billigste mobiltelefon på markedet.

5 nye farver på iPhone 5C

iPhone 5C kommer fra start i fem forskellige farver - hvid, pink, grøn, blå og gul, og den har naturligvis iOS 7 installeret fra start.

iPhone 5C farver og covers
iPhone 5C farver og covers.

Fra lanceringen vil der desuden være fem farvede covere tilgængelige, så man kan gøre sin iPhone 5C ekstra farverig.

Lanceringsdatoen blev en skuffelse for Danmark

Lanceringsdatoen for både iPhone 5S og iPhone 5C hedder den 20. september på en række større markeder, mens mange mindre lande - og heriblandt Danmark - må vente helt til december.

Så hvis du havde gået og glædet dig til en ny iPhone, må du altså en tur til Tyskland eller England, som er de nærmeste lande, der får de nye iPhone modeller fra start.

Læs også: Kæmpe Nokia Bandit på vej