Anmelderne er vilde med Android Lollipop

edbpriser.dk 12-05-46818 01:53

Mange anmeldere har nu haft en chance for at kigge på Android 5.0, og reaktionerne er overvældende positive. Faktisk er anmelderne så glade for Android Lollipop, at man skal kigge godt efter, før man finder kritik.

Techradar kalder det for Googles bedste styresystem nogensinde, Engadget mener, at det er svært ikke at blive imponeret, TechCrunch beskriver det som et fuldstændigt toneskifte, der næsten forbedrer ens humør, mens CNET kalder det en ny æra for Android.

Der er især stor ros til de nye notifikationer, opdaterede sikkerhedsfunktioner og til Material Design, der er navnet på Googles visuelle makeover af Android.

Material Design er fremtidens look

Hvis du har brugt din Play Butik eller Gmail app den seneste tid, så har du måske lagt mærke til, at de har fået et andet udseende, der blandt andet inkluderer et mere minimalistisk interface og flere farver.


Gmail er blevet mere farverig med opdatering til Material Design (billede: Engadget).

Det skyldes, at de to apps allerede har fået introduceret elementer af Material Design, hvoraf et af kendetegnene er flere farver, der spiller sammen på nye måder. Google vil indføre det samme visuelle layout i alle deres produkter for at skabe harmoni og gøre det nemmere at navigere rundt.

Læs også: Android Lollipop sparer gevaldigt på batteriet

Engadget roser mulighederne for at interagere med designet, hvor Googles brug af skygger giver en illusion af dybde. Det resulterer blandt andet i en knap, der ”svæver” over resten af skærmen og giver ekstra valgmuligheder.

Trykker man på et navn blandt ens kontakter, bruges skyggerne også til at give en illusion om, at kontakten hæver sig op mod skærmen, inden man bliver ført ind i selve kontakten. Android Lollipop er fyldt med sådanne små detaljer, der ifølge Engadget giver et indtryk af et fantastisk levende interface.

Lollipop kommer med smart sikkerhed

Google har også indført en række sikkerhedsfunktioner, der forbedrer sikkerheden på ens tablet eller smartphone, og det sker, ifølge flere anmeldere, uden at det opleves som besværligt eller tidskrævende.

 
Smart Lock låser skærmen op, når man forbinder til visse enheder (billede: AndroidHeadlines).

Det gælder for eksempel Smart Lock, der gør det muligt at angive ”trusted devices”, som er enheder, man har parret sin telefon eller tablet med. Det betyder, at hvis ens smartphone er forbundet til for eksempel ens højttaler, smartwatch eller bil, så låser skærmen automatisk op.

Læs også: Det første helt runde smartwatch kan fås til november

Google har desuden opdateret teknologien til ansigtsgenkendelse, der nu kan genkende ens ansigt så hurtigt, at den låser skærmen op, inden man overhovedet når at lægge mærke til det. Funktionen skulle efter sigende være så diskret, at man helt glemmer, at den er der.

Derudover er ens smartphone eller tablet nu automatisk krypteret, hvis den kører Android Lollipop, hvor det før i tiden var en funktion, man selv skulle slå til.

Notifikationerne i centrum

Notifikationerne har fået en mere central position, når skærmen er låst. Notifikationer kommer nemlig midt på skærmen, hvor hver notifikation får et slags kort hver.

Sammen med ansigtsgenkendelsen betyder det som regel, at skærmen automatisk er låst op, når man har kigget på sine notifikationer, hvilket må siges at være bekvemt. Notifikationerne vil desuden blive prioriteret, så de notifikationer, der er vigtigst for én selv, kommer først.

Læs også: Googles modul-mobil tillader hot-swapping

Samtidig vil et indkommende opkald ikke længere gå fuldstændig ind over skærmen, så det potentielt forstyrrer, hvad end man er i gang med. Nu vises opkaldet i stedet som et lille banner i toppen af skærmen, så man selv kan vælge, om man vil afbrydes.

 
Indkommende opkald vises som et banner i toppen af app'en (billede: Pocket-lint).

Har du en Nexus-model, burde du allerede nu kunne downloade Android Lollipop. Er du i besiddelse af smartphones eller tablets fra andre producenter, skal du desværre vente en smule længere på at få fingrene i den roste opgradering.

De første forlydender peger dog på, at de fleste producenter har deres egne versioner klar i starten af 2015, så ventetiden er ikke lang.