Apples iPhone 5

edbpriser.dk 13-09-2012 10:10

Apple har tidligere udtalt, at de har gjort meget for at stoppe lækagerne omkring deres nye produkter, men gårsdagens afsløring viser, at det slet ikke er lykkedes.

iPhone 5 er blevet længere, tyndere og lettere
Apples nye mobiltelefon har en 4 tommer Retina skærm i 16 x 9 format. Bredden er den samme som tidligere, men mobilen er blevet længere end forgængeren.

Opløsningen på skærmen er nu på 1136 x 640 px, og pixeltætheden bevares på de 326 px per tomme.

Dermed har skærmen plads til en ekstra række ikoner og være ekstra optimeret til at se film på. Apple lover desuden, at farvemætningen er 44% bedre end iPhone 4S.

Samtidig er selve skærmen blevet 33% tyndere, fordi berøringssensorerne nu er integreret i selve skærmen. Dette skulle også bidrage til at gøre skærmen mindre følsom overfor sollys.

Læs også: LG er klar med ny super-skærm til smartphones

iPhone 5 er lavet i glas og aluminium, og den er 18% tyndere end 4S (7,6 mm) og 20% lettere med en kampvægt på kun 112 gram.

iPhone 5 recording

LTE (4G)
Som rygterne fortalte, understøtter iPhone 5 også LTE - eller 4G-netværket som det også bliver kaldt. Dette gælder i en række lande, men tyske Deutsche Telekom og britiske EE var de eneste europæiske operatører, som blev nævnt.

iPhone 5 understøtter også HSPA+ og DC-HSPDA, som forbedrer dataoverførsler, og det hele er samlet på en chip med fælles radio og dynamisk antenne.

Apples nye mobil er drevet af en ny processor - Apples egen A6. Både CPU- og GPU-delene skal kunne levere dobbelt så høj ydelse som iPhone 4S, samtidig med at Apple lover bedre batteritider.

Kamera
iPhone 5's kamera, som kaldes iSight, er på de normale 8 MP, men det er tilpasset 5'erens tyndere krop og har fået en del nye funktioner ved hjælp af en signalprocessor i A6-chippen.

Fotograferingen skulle nu kunne afvikles 40% hurtigere end tidligere, og kameraet kan, ifølge Apple, kombinere pixel-information for at opnå to højere f-værdier end normalt.

En ny panoramafunktion gør det muligt at sammensætte billeder med helt op til 28 MP opløsning, hvilket sker nærmest med det samme og er meget nemt at bruge.

Andre nyheder i iPhone 5's kamera er hybrid IR-filter, forbedret optagelse i situationer med lavt lys samt bedre noise reduction.

Videooptagelser kan fortsat skydes i 1080p opløsning, men der loves bedre videostabilisering, ansigtsgenkendelse af op til 10 personer og muligheden for at tage et billede samtidig med, at du optager video.

Kameraet på forsiden - Facetime HD camera - har lys og 720p-opløsning og kan altså bruges med Facetime-tjenesten og nu også via 3G-forbindelser.

iPhone 5 EarPods

Nye hovedtelefoner og bedre lyd
Apple har udviklet nye hovedtelefoner til iPhone 5, som de kalder EarPods.

De nye lyttebøffer er udviklet helt fra grunden og byder - udover bedre lyd - på en meget mere behagelig og ergonomisk oplevelse at have i øret.

Derudover er iPhone 5 blevet udstyret med tre mikrofoner (tidligere var der kun to) og en ny feature ved navn Wideband Audio. Sidstnævnte er en forbedret teknik til samtaler, som kan bruge mere af frekvensspektret og få stemmerne til at lyde mere naturlige. Dette skal dog understøttes af mobiloperatørerne, og indtil videre er det kun Deutsche Telekom og Orange, som gør det.

iPhone 5 Lightning stik

Nyt Lightning stik
Der har været meget snak om det nye stik, som Apple har givet navnet Lightning. iPhone 5 kommer med det nye stik, som er 80% mindre end Apples tidligere stik.

Der kommer dog en adapter, så man kan koble gammelt udstyr sammen med iPhone 5.

iOS 6 i iPhone 5
Ifølge Apple indeholder iOS 6, som iPhone 5 leveres med, indeholde mere end 200 nyheder. Det var dog kun en håndfuld af dem, der blev nævnt i går.

Den vigtigste ifølge Apple selv er, at Google Maps er blevet udskiftet med Apples egen kort-applikation. Dette var dog ikke en overraskelse, og Apple fortalte heller ikke det store om den.

De andre nyheder, som blev nævnt, var muligheden for at synkronisere faneblade i Safari mellem iOS og OS X ved hjælp af iCloud Tabs, mail-applikationen får en seperat inboks til vigtige kontakter, og med Share to Photo Stream bliver det nu lettere at dele billeder med de af ens venner, som også har en mobil med iOS 6.

Den sidste nyhed var en interessant en af slagsen, som hedder Passbook. Her kan man opbevare billetter, boarding pass, rabatkuponer og andet indhold, som understøtter applikationen. Og Passbook kan simpelthen vise billetten eller kuponen direkte på iPhone 5.

iPhone 5 Siri

Siri
Siri var nok den største nyhed i iPhone 4S, og den skulle nu være blevet klogere, så den nu kender mere til sport og film, inklusive viden om hvad der går i en biograf nær brugeren.

Det skulle også blive muligt at bestille bord på en restaurant ved hjælp af Siri via applikationen OpenTable.

Herudover skal Siri nu også kunne bruges til at åbne andre apps på iPhone 5 samt bruges til at skrive opdateringer på Facebook. Apple har også integreret Facebook i andre applikationer i iOS 6.

Pris og første salgsdato
iPhone 5 kommer i sort og hvid, og priserne i USA med to års abonnement bliver tilsvarende iPhone 4S, som nok bliver billigere nu. iPhone 5 kommer med henholdsvis 16, 32 eller 64 GB hukommelse.

Forsalget starter på fredag, og de første mobiler bliver leveret den 21. september men kun i USA, Canada, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Australia, Japan, Hong Kong og Singapore.

En uge senere vil leverancerne starte i yderligere 21 lande - heriblandt Danmark.

Allerede den 19. september bliver iOS 6 tilgængeligt for brugere af iPhone 3GS, 4 og 4S, iPad 2 og 3 samt iPod touch (4. generation).


Kilder: Digi.no og Apple.com