ASUS Eee PC 1005PE

edbpriser.dk 13-09-42043 02:20

Mini-notebooks var efterårets store hit, og er fortsat det segment inden for PC-markedet, der vokser hurtigst. Disse små maskiner har gerne skærme på omkring 10 inches, og vejer ca. 1 kg. Priserne er også overkommelige, de starter på omkring 1800 kroner.

Nu er der så begyndt at dukke en ny generation af mini-bærbare computere op. De bruger Windows 7 og har tendens til at have mere hukommelse og større harddiske end den forrige generation. Og lige så vigtigt: De nyder også godt af de nye processorer fra Intel, som giver bedre ydelse og lavere strømforbrug. Ud over nye processorer til stationære og normale bærbare har Intel også en ny generation af Atom-processorer og tilhørende chipsæt til minæbærbare.

Forskellen er ret stor, da chipsættene bliver fremstillet med 45 nm-teknologi, og layoutet består kun af processoren og en enkelt chip. Tidligere var grafik-processoren og memory controlleren i et separat chipsæt, mens in/out havde til huse i en anden.

Med den nye konstruktion opnås mindre strømforbrug og højere ydelse, med størst vægt på det første.

Den nye platform-arkitektur blev først kaldt Pine Trail, processoren i denne test-maskine kaldes N450. Den kører på 1,66 GHz, samme hastighed som den tidligere N270, men med integreret grafik og memory controller er den væsentligt mere effektivt end før. Dette giver ydelses-gevinst.

Intel Atom Pine Trail platform arkitektur

Flere designmodeller - samme specifikationer
Eee 1005PE kommer i flere varianter, nogle med et udseende, der nok skal blive bemærket i friske farver. Vores test-eksemplar var af den mere almindelige type, i blank piano lak.

ASUS Eee PC 1005PE

Skærmen har en mat overflade og er på 10,1" og har den klassiske miniPC opløsning på 1024x600 og har gode betragtningsvinkler for en maskine i denne klasse.

Tastaturet er tilpas stort og har gode taster. Touch pad'en er forskellig fra resten af overfladen med mange små "knopper". Det fungerer udmærket, og man vænner sig til det. Vi har under alle omstændigheder altid en mus med os, når vi rejser med en bærbar computer.

ASUS Eee PC 1005PE

Maskinen leveres med 1 GB DDR2 RAM, 250 GB harddisk, 802.11n trådløst, Bluetooth, Webcam og 6-cellet batteri.

Connections
På venstre side finder vi strømstikket, VGA ud, USB og et hul til Kensington-lås.

ASUS Eee PC 1005PE venstre side

På højre side finder vi netværksstikket, 2 USB porte, audio ind og ud, og en kortlæser til SD-kort.

I brug
Maskinen leveres med Windows 7 Starter og første opsætning var ret hurtig at komme igang med. Win7 er langt bedre her end tidligere operativsystemer fra Microsoft.

Maskinen virker robust og giver indtryk af god byggekvalitet. Betragtningsvinkel på skærmen er som nævnt bedre, end vi er vant til på denne type maskiner, og det gør det langt mere fleksibelt på  f.eks. fly, hvor du kan risikere at skulle have skærmen stående lige ret op og ned.

Placeringen af de forskellige stik er der ikke noget at udsætte på, tastaturet er godt, og touch pad'en er acceptabel. At der ikke er særskilte muse-knapper, men at den buer ned i midten med en død zone på ca. en cm er ikke optimalt i vores øjne.

Maskinen er ikke en af de letteste mini-notebook med en vægt på 1,3 kg. Den er også en lidt tung bagtil, men ikke så meget at den tipper bagover.

Ydelsen
Den nye Atom-platform havde ingen problemer med at afspille HD-video i 1920 x 1080, som tidligere maskiner ikke var i stand til. Billedet skaleres selvsagt ned til det, skærmen kan vise, men billedet flyder jævnt og pænt, uden at hakke.

Ved typisk brug som åbning af standardprogrammer, internetbrowser, osv. virker den dog ikke håndgribeligt hurtigere end med den tidligere processor generation. Med mere hukommelse og en SSD-harddisk ville ydelsen have været mærkbart bedre på disse områder. Men prisen ville have været næsten dobbelt så høj.

Windows Experience Index viser 2.4 og det er processoren, som står for det laveste resultat. Hukommelsen ligger på 4.5 og HDD på 5.7. Både grafik og spilgrafik slår ud på 3.0.

Dette er lidt mere end andre mini-notebooks, men er ikke en særlig mærkbar forskel.

PCMark 05 gav følgende resultater i den eksekverbare test:

PCMark 05 resultat

Enorm batterilevetid
Men der hvor maskinen virkelig fik en topscore, var på batteriets levetid. Med kontinuerlig afspilning af HD-video uden nogen form for strømbesparende indstilling, og skærmen kun justeret en smule ned i lysstyrke klarede ASUS Eee 1005PE at køre i 6 timer og 55 minutter uafbrudt!

Med varieret brug og aktive strømsparefunktioner bør du være i stand til at få op til 14 timers batteritid.

Maskinen bliver heller ikke varm, og støjen er ganske minimal.

Konklusion
Den nye Intel Atom processor platform er langt mere effektiv end tidligere versioner, hvilket primært kommer batteriets levetid til gode.

Maskinen i almindelighed er godt bygget og funktionel i sit design.


Denne anmeldelse blev først bragt på DinSide.no