Bag om Harry Potter og halvblodsprinsen

edbpriser.dk 05-07-41922 04:00

Magi for milliarder

Ækle Lord Voldemort har skruet op for ondskaben i Harry Potter og Halvblodsprinsen, og det giver rystelser i både mugglernes og troldmændenes verden. Harry Potter må derfor endnu engang ruste sig til kamp. Og han har fået flere ting at slås med, siden dengang han bare var en lille troldmandsknøs. Harry er nemlig ikke længere en knægt. Han og hans venner, Ron og Hermione, er blevet teenagere med alt, hvad dertil hører af både øget kropsbehåring og blafrende amoriner. Men brillerne sidder, hvor de skal, og troldmandshjertet banker stadig lige heftigt.

Børnene er blevet voksne

Det er som sædvanligt Daniel Radcliffe, Rupert Grint og Emma Watson, der spiller trekløveret Harry, Ron og Hermione. De var bare nogle små pus på hhv. 10, 11 og 9 år, da de blev castet til den første Harry Potter-film, der havde premiere i 2001, og som du har haft mulighed for at købe sammen med Se & Hør i denne uge. De tre skuespiller er ikke længere hverken særligt små eller særligt pus-agtige. De er tværtimod blevet voksne. Og stinkende rige! Alle tre har været med på de verdensberømte lister over rige og indflydelsesrige kendisser, som magasinet Forbes udgiver hvert år.

Pæne børneopsparinger

Emma Watsons far administrerede hendes penge, indtil hun sidste år fyldte 18. Det kom temmelig meget bag på hende, at hun faktisk var god for hele 100 mio. kr. Rupert Grint har forsøgt at gøre indhug i sin formue ved at købe et hus til sine forældre og en mængde dyrt legetøj til sig selv – bl.a. en isbil. Men også hans konto er fortsat så spækket, at den bør holde ham kørende mange år endnu.

Daniel Radcliffe er ubetinget den mest velhavende af de tre. Han blev allerede som 16-årig vurderet til at have en formue på godt 200 mio. kr., hvilket gjorde ham til Englands rigeste teenager.

Så alt i alt er de tre stjerner rimelig godt rustet til fremtiden.

Den sidste bog bliver til to film

Den uigenkaldeligt sidste Harry Potter-bog, ”Harry Potter og Dødsregalierne”, bliver selvfølgelig også filmatiseret. Men i modsætning til tidligere vil bogen blive til hele to film. Optagelserne har været i fuld gang siden februar. Den første får efter planen premiere i november 2010, og den anden – og dermed afslutningen på Harry Potters filmeventyr – følger efter i juli 2011. David Yates, der stod bag ”Harry Potter og Halvblodsprinsen” og ”Harry Potter og Fønixordenen”, instruerer begge film.

Kendisserne står i kø

Rollebesætningen i de seks Harry Potter-film har været den samme hele vejen igennem, men der er tradition for, at hver ny film præsenterer en populær engelsk skuespiller som en af lærerne på Hogwarts. Blandt de fornemme navne er Emma Thompson, Kenneth Branagh, Gary Oldman, Helena Bonham Carter og Jim Broadbent. Netop Jim Broadbent gør sin entre i ”Harry Potter og Halvblodsprinsen”.

Bill Nighy, der bl.a. gjorde sig som den slibrige popsanger Billy Mack i ”Love Actually” og Davy Jones i ”Pirates of the Caribbean” var lykkelig, da han sikrede sig en rolle i de sidste to film. ”Nu er jeg heldigvis ikke længere den eneste engelske skuespiller, der ikke har været med i en Harry Potter-film,” sagde han.  

De foreløbigt seks film i serien

Bonusinfo:  

  • Firmaet bag det hæderkronede hårprodukt ”Brylcreme” udgiver også lister – over årets bedste og værste frisurer. I 2007 blev Rupert Grint bedømt til at have den femtelabreste frisure blandt filmstjerner. Daniel Radcliffe blev til gengæld nummer to i kampen om at have den værste frisure. Radcliffe blev slået af Rhys Ifans, der i øvrigt er med i ”Harry Potter og Dødsregalierne”.
  • På listen over alle tiders mest indbringende film ligger tre Harry Potter-film i top 10: ”Harry Potter og de vises sten” (nr. 5), ”Harry Potter og Fønixordenen” (nr. 6) og ”Harry Potter og Halvblodsprinsen” (nr. 8).
  •  I 2007 vurderede et reklamebureau, at brandet Harry Potter var 15 mia. pund værd. Det svarer i runde tal til 120 mia. kr. Et tal, der næppe er blevet mindre i de sidste to år.
  •  Det kostede 1.2 mia. kr. at producere ”Harry Potter og Halvblodsprinsen”
  • På premieredagen indtjente filmen 104 mio. dollar
  • Optagelserne varede fra september 2007 til maj 2008