"Beyond" - en stærk debut af Pernilla August

edbpriser.dk 12-01-43747 04:40

Med den nyslåede internationale filmstjerne Noomi Rapace i hovedrollen, er ”Beyond” et tilbageblik på en svær start i livet, men med et stærkt, uafviseligt håb på fremtiden.

En morgen kort før juleaften modtager den 34-årige Leena et telefonopkald fra sygehuset i sin hjemby. Hun får at vide, at hendes mor er døende. Denne nyhed betyder, at hun for første gang i sit voksenliv bliver konfronteret med sin mor.

Gennem alle årene har Leena kæmpet med sorgen over sin fortabte, mørke barndom. Men nu bliver hun pludselig tvunget til at gøre op med sin fortid for at kunne komme videre med sit liv. En fortid, som hun levede i ét af Ystads hårdeste kvarterer.

Noomi Rapace
Fra stort set ukendt skuespiller til verdensstjerne på rekordtid. Noomi Rapace (f. 1979) blev et internationalt hypet stjerneskud, da hun ramte plet i rollen som Lisbeth Salander i Stieg Larssons Millennium-trilogi.

Den internationale opmærksomhed skinner snart igennem på de hjemlige biograflærreder, når hun kan ses i bl.a. Grossmanns ”Clean Out”, Ridley Scotts ”Prometheus”, Stefan Ruzowitzkys ”The last voyage of demeter” og Guy Ritchies kommende Sherlock Holmes drama.

Ola og Noomi Rapace i "Beyond", Foto: Rolf Konow
Ola og Noomi Rapace i "Beyond", Foto: Rolf Konow

Flotte anmeldelser
De danske anmeldere havde generelt store roser til Augusts instruktørdebut. Blandt flere andre var Politiken og Berlingske Tidende helt oppe på 5 ud af 6 stjerner/hjerter, og Politikens Sophie Engberg Sonne skrev bl.a. ”...en forsigtig, ærlig, troværdig og dybt menneskelig fortælling om kærlighed på trods af alt”, mens Berlingske Tidende indledte med underrubrikken Pernilla Augusts debut som instruktør er et overvældende smukt indblik i en piges opvækst på vrangsiden af Sverige.