Biograflyd er bragende bluf

Palle Vibe - Datatid TechLife 15-06-2017 09:37

Moderne film indeholder ikke så meget som et pip reallyd, bortset fra skuespillernes stemmer. Alt andet er kunstigt frembragt og møjsommeligt tilføjet i efterproduktionen.

“Dansk film har hidtil været lidt mere afdæmpet, men i kraft af biografernes bedre og bedre lydanlæg også herhjemme er også dansk biograflyd kommet op i gear, for eksempel i filmen ”Flaskepost fra P”.

Bragende skud og slag blander sig med dyb og intens stemningsmusik, mens en stor helikopter drøner over dit hoved. Du kan allerede høre den komme uden for dit synsfelt, og pludselig dukker den op på lærredet med dundrende motor og rotor.

Men faktisk eksisterer helikopteren slet ikke. Den er tegnet på filmen med computer,” afslører ledende tonemester Hans Møller fra lydstudiet Mainstream, hvor den flotte lyd til den danske kriminalfilm med Nikolaj Lie Kaas som politimanden Carl Mørck er blevet produceret.

Lydstudiet Mainstream
Vi befinder os i Filmbyen i Avedøre, hvor Mainstream har til huse i en 1000 kvadratmeter stor bygning.

Læs også: 3D i biografen uden briller

Mainstream omfatter i alt 11 separate studiefaciliteter. Ud over de to meget store mixbiografer rummer bygningen syv mindre redigeringsrum, et foleyrum til lydeffekter samt et ADR-rum, der bruges til senere eftersynkronisering af dialog.

 


Læs mere...