Bliv ikke snydt når du handler på nettet

edbpriser.dk 22-08-46889 19:56

e-mærket er den danske mærkningsordning for sikker nethandel, og de er med til at højne trygheden og sikkerheden på nettet, hvor de yder ekspertrådgivning til såvel forbrugere som erhvervsdrivende.

Læs også: Nye regler for nethandel: Det betyder de for dig

Op til den igangværende julehandel er e-mærket så kommet med 5 gode råd, der er rare at have med i baghovedet, når julegaverne skal købes på nettet, og sammen med DR Skole har de også udarbejdet en test, du kan tage, så du bliver bedre til at spotte fupbutikker.

5 gode råd fra e-mærket


1. Sprogfejl og skæve priser
En typisk fupbutik er lavet af udenlandske IT-svindlere – som oftest fra Kina. Derfor er sprog og priser ”oversat til dansk” ved hjælp af maskiner. Det betyder, at fupbutikkerne er præget af dårligt dansk og åbenlyse grammatiske fejl.

Valutaomregningsmaskiner runder hverken op eller ned, så velkendte danske priser som 299 kroner eller 749 kroner er en sjældenhed på fupbutikkerne. I stedet er priserne skæve som f.eks. 243,67 kroner.

2. Alt for billige mærkevarer
Fupbutikker sælger som oftest verdenskendte mærkevarer som Burberry, Mulberry, Nike og Marc Jacobs til priser langt under, hvad man normalt betaler for den ægte vare.

3. Mangelfulde eller falske virksomhedsoplysninger
Kan du ikke finde et CVR-nummer eller andre lovpligtige kontaktoplysninger som f.eks. den erhvervsdrivendes adresse, kan det være tegn på fup, og du bør ikke handle der.

Vær dog opmærksom på, at selv CVR-numre og lignende bliver misbrugt af fupbutikkernes bagmænd. Vil du derfor være på den helt sikre side, kan du kontrollere CVR-nummeret på cvr.dk.

4. Mistænkelige betalingsmuligheder
Fupbutikker reklamerer ofte med et væld af kendte betalingsmuligheder, men når du kommer ind på betalingssiden, er mulighederne ofte mere begrænsede.

Benyt derfor kun betalingsmuligheder, som du kender, og betal ALTID med kort, så du har mulighed for at benytte dig af indsigelsesordningen.

5. Hold øje med webadressen
Hold skarpt øje med webadressen, når du fra eksempelvis Google klikker dig ind på en bestemt netbutik. IT-svindlerne kan nemlig hacke seriøse netbutikker, så du omdirigeres og i stedet havner i en fupbutik.

Webadressen vil dog i de fleste tilfælde afsløre, om du er endt det rigtige sted.

Tag testen før du shopper

e-mærket og DR Skole har sammen udviklet en test, der gør dig skrap til gennemskue svindlerne, så du er bedre rustet julehandlen.

Tag testen på www.dr.dk/fup.

Læs også: Læg en smartphone under juletræet i år