Bliver "Lærkevej" en "Klovn"?

edbpriser.dk 01-02-2012 10:14

"Lærkevej: Til døden os skiller", der har premiere d. 2. februar, er ikke den første serie, der har bevæget sig fra TV til det store lærred, og der er stor forskel på, hvordan disse film klarer sig.

"Klovn" og "Transformers" er de serier, der bedst klarer omdannelse til film, hvis man spørger danskerne. Til gengæld er der ikke så mange, der er begejstrede for filmatiseringen af "Max Pinlig". Det viser en undersøgelse, som er gennemført af LOVEFiLM.dk.

Når en TV-serie omdannes til film, skal den meget gerne leve op til tilhængernes forventninger. Det bliver derfor spændende at se, om "Lærkevej: Til døden os skiller", der har premiere den 2. februar, formår at gøre netop det.

I den anledning har LOVEFiLM.dk fundet 10 bud på serier, der har forsøgt sig med overgangen fra TV-serie til film, og spurgt danskerne, hvilken TV-serie, der bedst klarer sig på det store lærred. De danske filmelskere er enige om, at "Klovn" (2010) og "Transformers" (2007) klarer sig bedst i overgangen fra TV-serie til film, og begge film scorer 23 procent af stemmerne.

Med en første plads kunne noget tyde på, at danske serier generelt klarer overgangen til film ganske godt, men dette billede ødelægges af, at sidstepladsen også er en dansk film – nemlig "Max Pinlig" (2008). Filmen, der er baseret på TV-serien "Max" (2007-2008) må nøjes med bare 2 procent af stemmerne og ligger dermed på en klar sidsteplads. Undersøgelsen viser altså, at de to eneste danske repræsentanter på listen får en topplacering og en mindre flatterende bundplacering.

Udfordring for "Lærkevej: Til døden os skiller"
Kasper Bering Liisberg, lektor i Medievidenskab ved Københavns Universitet, forklarer, hvorfor resultaterne er som de er: "'Klovn' blev modtaget med et brag, og det har noget at gøre med, at folk kunne lide serien. Jo større kultstatus en serie har, jo bedre bliver filmen modtaget. Har man kunnet lide serien, er der større chance for, at man også kan lide filmen.” Seernes holdning til TV-serien er således afgørende for, hvordan responsen på filmen bliver.

Det store spørgsmål er, om "Lærkevej: Til døden os skiller" bliver en succes. Til det svarer Kasper Liisberg: "Der er grundlag for, at filmen kan blive godt modtaget, men 'Lærkevej' er ikke ligeså kult som 'Klovn', og derfor er det en større udfordring. Serien har måske 1 million seere, så filmens succes kommer helt an på, om filmen holder. Umiddelbart er der grundlag for, at filmen kan blive godt modtaget, og hvis den gør det, så kan det være, at folk, der ikke har fulgt med i serien, også vil se den.”


Her er danskernes dom over 10 TV-serier, der er blevet til film:

Klovn (2010) – 23%
TV-serien "Klovn" er kendt som en pinlig affære, men i filmen tager Frank Hvam og Casper Christensen pinligheden til helt nye højder.

Transformers (2007) - 23%
De gode Autobots og de onde Decepticons har bekriget hinanden i århundreder. Nu sker det endelige opgør på jorden, hvor Autobots får hjælp af menneskedrengen Sam Witwicky.

Sex and the City (2008) - 17%
Carrie, Samantha, Miranda og Charlotte har fire år efter seriens slutning stadig deres sans for mode og deres kærlighed. Men de fire kvinder finder i løbet af filmen nye problemer ved parforhold.

Star Trek (1979) – 10%
Da et dødsensfarligt rumskib på vej mod jorden opdages, må Kirk genoptage kommandoen af Starship Enterprise for at stoppe det.

The X-Files (1998) – 8%
Selvom X-Files er lukket genoptager Mulder og Scully deres arbejde for at finde sandheden om en koloni af rumvæsner på jorden.

South Park (1999) – 5%
De fire drenge fra South Park ser en film fra Canada. Efterfølgende begynder drengene at bande helt vildt, hvilket får deres forældre til at ønske krig mod Canada.

Starsky and Hutch (2004) – 4%
Starsky og Hutchs første opgave er at opklare et mord, og de kommer hurtigt på sporet af en af byens største bagmænd, der er i gang med sit livs største kokainhandel.

Jackass (2002) – 4%
"Jackass" er kendt for syrede påfund, og på det store lærred skal der eksempelvis spises en snebold gennemvædet af urin.

Miami Vice (2006) – 4%
Makkerparret Crockett og Tubbs må gå undercover for at infiltrere et kriminelt netværk, hvor handel med narko og våben er hverdag.

Max Pinlig (2008) – 2%
Max vil gerne være en af de seje drenge i klassen, men frygter at hans mor vil spolere det, fordi hun er så pinlig.

Kilde: LOVEFiLM.dk