Børn ønsker sig iPhone og iPad til jul

edbpriser.dk 22-11-42880 06:20

Der var engang, hvor børn drømte om at få en kælk, et dukkehus eller en cykel i julegave. Sådan er det bare ikke længere. I dag ønsker børn helt ned til fem år sig iPhones og iPads og andet dyrt elektronik og legetøj. Det viser en undersøgelse, der er foretaget af batterimærket Duracell blandt mere end 2.000 britiske børn og forældre.

Næsten én ud af fire børn har gaver som iPhone 4, iPad, Xbox 360-spil og iPod MP3 musik-afspiller højest på deres ønskeliste. Hele 17 procent af de kun 5-8 årige ønsker sig mobiltelefoner og andet elektronik, mens flest af de børn, der ønsker sig elektronisk udstyr eller legetøj, er mellem 13 og 16 år. .

Ifølge faglig koordinator i Børns Vilkår, Camilla Carlsson, er interessen for elektroniske gadgets lige så stor blandt danske børn. Mobiltelefoner og andet elektroniske udstyr er blevet en del af børns hverdag. Hvorvidt børn ned til 5 år skal have dyr elektronik, mener hun, afhænger af, hvad det er.

”Børn omkring 5 år kan godt få computer-spil og Nintendo, men de skal være ældre, før de kan håndtere en mobiltelefon. Vi vil ikke sætte aldersgrænser på, men en mobiltelefon med internet åbner op for mange risikable muligheder, og derfor er det ikke noget, småbørn bør have,” siger hun.

Læs: Børn surfer porno på mobilen

Det skal forældre overveje
Hun anbefaler, at forældre til børn, der ønsker sig en mobiltelefon, skal overveje grundigt, om barnet har brug for den. F.eks. kan de have brug for en mobiltelefon, hvis de færdes alene. Men det er også afgørende, om resten af klassen har én, for hvis ens barn er det eneste, der ikke har én, bliver barnet udelukket af det sociale fællesskab omkring det at have en mobiltelefon.

Der er ofte også tale om dyre ting, og forældre skal derfor være bevidste om, at de ved at give deres barn disse ting kan understøtte sociale skel. 

”Det er nogle dyre ting, som de ikke bare skal have per automatik. Hvis man giver dem så dyre ting, er man med til at lægge pres på de andre forældre. F.eks. kan man tale i forældregruppen om, hvad man gør”, siger hun.

Læs: Børns computervaner

Et stort ansvar
Da meget elektronisk udstyr og legetøj koster flere tusinde kroner, skal man også overveje, om ens barn skal have ansvar for så dyre ting.

”Med småbørn skal man tænke over, hvor dyre ting de skal gå rundt med, hvis de mister det. Det er et stort ansvar for barnet at have en så dyr ting, og ikke noget pædagogerne i børnehaven eller lærerne i skolen kan tage ansvar for,” siger hun.