CD'en fylder 35 år i dag: Blev skabt ved et væld af skøre sammenfald

Rasmus Elm Rasmussen - Alt om DATA 18-08-2017 13:48

Det kunne lyde som ingredienserne til et kup med Olsen Banden: En hollandsk mønt, en japansk skjortelomme og Beethovens 9. Symfoni.

De tre ingredienser var med til at præge én af de største, teknologiske succeser: CD'en.

17. august i år er det 35 år siden, den første CD blev trykt på Philips' fabrik i tyske Hannover: ABBA's "The Visitor"; den svenske gruppes sidste studiealbum. Et album som knapt et år før – 30. november 1981 – var lanceret på vinyl.

Det er også en historie, som handler om, at der hele tiden sker en teknologisk udvikling. Forhistorien er, at Philips i 1963 lancerede kassettebåndet, som blev en formidabel succes. Men Philips tænkte videre og da den digitale teknik var kommet til, viste en rundspørge, at forbrugerne godt ville have musikken med sig på en mere handy måde.

Læs også: Hver syvende dansker ser stadig VHS

Og sådan gik det til, at CD'en afløste kassettebåndet, hvor pladeselskaberne udgav det sidste album i 2003. Og CD'en blev senere afløst af MP3, og i dag har streamingtjenester på det nærmeste gjort det af med CD'en, der ellers med et salg på over 2,5 milliarder eksemplarer er én af de største teknologiske succeser – og det første markante skridt fra den analoge til den digitale tidalder.

Var ved at opgive
Philips viste den første prototype på en CD-afspiller i slutningen af 1978. Den benyttede infrarød laser. Men hollænderne var godt klar over, at for at få udbredelse og dermed kommerciel succes, var det nødvendigt at samarbejde med andre, og i 1979 tog Philips til Japan for at vise den for Sony.

 

Læs mere...