Cowboys & Aliens

Bo Brinch - Filmz.dk 25-01-2012 11:45

A Fistful of Aliens
Westernfilm er blevet udsat for lidt af hvert igennem tiden. Ud over John Ford og Sergio Leones genredefinerende film har vi set postapokalyptiske neo-westerns i form af Mad Max-trilogien, den udsyrede Jarmusch-western "Dead Man" og selvfølgelig også Barry Sonnenfelds elendige sci-fi-western, "Wild Wild West". Men trods sidstnævnte films elendige omdømme er genren alligevel ikke gået helt i glemmebogen.

En mand vågner op på en prærie uden nogen anelse om, hvem han er. Han er såret og iført et mystisk, højteknologisk armbånd, der ikke er til at skille sig af med. Han finder hurtigt hen til den lille by Absolution, en tyndt befolket flække i midten af ingenting, som er styret af den frygtindgydende rigmand Woodrow Dolarhyde.

Der går ikke længe, før manden med armbåndet finder ud af sin identitet: Han er den eftersøgte Jake Lonergan. Han ryger naturligvis i karambolage med både loven og den magtfulde rigmand, men da byen pludseligt bliver angrebet af rumvæsner, kommer hans jordiske problemer hurtigt til at fremstå noget ligegyldige.

Deltag i konkurrencen om at vinde "Cowboys & Aliens" her

Umiddelbart lyder det jo komplet idiotisk - alene titlen lægger op til en fadæse. Og dog. Ved nærmere eftertanke giver det faktisk fin mening, at rumvæsnerne ankommer under koloniseringen af Amerika. Taget i betragtning at vores univers er ca. 13-14 milliarder år gammelt, og at andre væsner kan have været i stand til at rejse rundt i rummet i millioner af år, ville det være usandsynligt, at de besøgte os i lige netop vores tidsalder.

Ja, faktisk kan det i det lys synes helt besynderligt, at cowboys i filmisk sammenhæng først nu får besøg af rumvæsner. Men det har nok mest af alt noget at gøre med Hollywoods frygt for at producere noget, der rammer alt for meget ved siden af folks forventninger.

Alligevel sker der engang imellem noget nyt. Det er nu ikke, fordi "Cowboys & Aliens" med mainstream-gulddrengen Jon Favreau ved roret er noget som helst andet end mainstream, men efter undertegnedes kendskab er den dog den første, der blander rumvæsner ind i western-æstetikken. Men er det så lykkedes? Både ja og nej.

Jon Favreau er en enormt kompetent actioninstruktør, hvilket han beviste med de vellykkede "Iron Man"-film. Han og hans filmhold har brugt stor energi på at granske westerns som genre, og uden ligefrem at revolutionere den har de med "Cowboys & Aliens" skabt en på mange områder flot tilføjelse til de ellers så fortærskede temaer.

Filmen indeholder læssevis af klichéer - ja, faktisk har filmholdet sørget for, at samtlige karakterer er gamle kendinge - men de fungerer hver især så godt, at der i den første halve time skabes en så tyk stemning og atmosfære, at man knap kan skyde en kugle igennem den.

 

Læs mere...