Dansk filmdrama når det er bedst

edbpriser.dk 09-02-45069 20:53

Fragtskibet MV Rozen er på vej mod havn, da det bordes og kapres af pirater i Det Indiske Ocean.

Ombord er to danske sømænd, skibskokken Mikkel (Pilou Asbæk) og maskinmesteren Jan (Roland Møller), der bliver taget som gidsler i et kynisk spil om liv og død.

For med kravet om en løsesum på millioner af dollars udløses et psykologisk drama mellem den danske skibsreder (Søren Malling) og de somaliske pirater.
 
Massivt dansk filmtalent
Det unge kæmpetalent, instruktør Tobias Lindholm, er tilbage med en film, der har sparket benene væk under både anmeldere og publikummer.

Lindholm har i en alder af 35 år allerede internationale filmpriser på kaminhylden efter store succeser, både som manuskriptforfatter bag TV-serierne "Sommer" og "Borgen" og de anmelderroste succeser "Submarino" (2010) og "Jagten" (2013).

Instruktørdebuten, som han delte med kollegaen Michael Noer, med det gribende fængselsdrama "R" (2010), resulterede i rent bord ved årets filmprisuddelinger.

"Kapringen" er endnu en storslået og intens præstation, som også de danske anmeldere måtte sande.
 
Blændende skuespil
Da den danske instruktør Niels Arden Oplev samlede skuespillerholdet til dramaet "To Verdener" (2008) fik den danske filmverden en uventet gave.

Pilou Asbæk leverede fra starten imponerende stærke præstationer, og brændte i den grad igennem. Både Bodil- og Robert-statuetter fulgte fortjent efter for hovedrollen i Tobias Lindholm og Michael Noers gribende fængselsdrama "R" (2010), og snart lyste han hele Danmarks fjernsynsstuer op i rollen som statsministerens kyniske spin-doktor i DR's Emmy-nominerede TV-serie, "Borgen" (2010-13).

På kun 5 år har ikke færre end 9 spillefilm nydt godt af hans store talent – og vi kan allerede begynde at glæde os til nr. 10, nemlig Christoffer Boes "Spies & Glistrup", der rammer de danske biografer i sommeren 2013.

I den anden ende af filmens anspændte kapringskrise sidder den danske skibsreder, spillet af Søren Malling.

Oprindeligt teaterskuespiller med uddannelse og fast ansættelse ved Odense Teater, blev Søren Malling et ualmindelig kendt ansigt med rollen som ’Meyer’, da første sæson af DR's "Forbrydelsen" (2007) tryllebandt hele nationen foran TV-skærmene søndag efter søndag.

I filmens andre roller ses blandt andre den irakisk-fødte danske verdensstjerne, Dar Salim ("Gå med fred Jamil", 2008, "Game of Thrones", 2011) som skibsrederens højre hånd, Lars, og den rå og selvlærte Roland Møller, der debuterede i "R", som maskinmesteren Jan.

"Kapringen" udgives på DVD, Blu-ray og VOD d. 12. februar 2013.