Den frodige have

edbpriser.dk 01-03-43073 06:20

Blå er en fantastisk farve til haven. Og der er rigtig mange planter at vælge imellem, hvis farven er det eneste kriterium. Dog er der kun ganske få blå roser – og rigtig blå er de ikke. De er violette i en meget blå tone i modsætning til de violette i en rød tone.

Den frodige have

Personligt er jeg ikke begejstret for de blå roser – eller rettere … var ikke. For da jeg så ’Rhapsody in Blue’ væve sig sammen med storkenæb, Geranium himalayense, fik den pludselig sin berettigelse. Jeg blev virkelig glædeligt overrasket. Ingen andre steder har jeg oplevet rosen spille så godt sammen med sine naboer, der foruden storkenæb også omfatter både lyseblå og mørkeblå, høje riddersporer, Delphinum, og lyseblå iris af den type, der har græslignende blade, Iris sibirica. Det ser forrygende ud.

Den frodige have

Så meget blåt ville nemt kunne synes som én stor, lidt udflydende farvemasse, hvis ikke den blev kombineret med andre farver og en anelse kontraster. Den orange lilje er som en slange i Paradisets Have, en stærk og også temmelig provokerende kontrast, mens den gulnålede taks til sammenligning virker helt afdæmpet. Studenternelliker, Dianthus barbatus, og høstfloks, Phlox paniculata, i kraftigt rosa-røde nuancer tilføjer en farveintensitet og skaber en sammenhæng til den blodrøde Rosa moyesii i baggrunden, og i forgrunden rosen ’Mme Victor Verdier’ og den mørkerøde rose ’Graf Lennart’, der her slynger sig opad i et rosenstativ lige til højre for det blå felt.

Den frodige have

Det er et velplanlagt bed, som skifter karakter alt efter, hvilken vinkel man ser det fra. Går man om på siden ad den lille, flisebelagte gang, ser det helt romantisk ud med de næsten boldformede, rosa blomster på ’Reine Victoria’, ’Othello’-rosens purpurrøde ditto og med akelejer og riddersporer i baggrunden.

Den frodige have

Fra en anden vinkel dominerer de gule nuancer. Her er det den rigtblomstrende og absolut vidunderlige ’Frühlingsduft’, der lyser op sammen med den gulnålede taks. Den gule frøstjerne, Thalictrum flavum ssp. glaucum, passer helt perfekt ind i billedet, både med de gule blomsterklaser og det blågrønne løv på de 1½-2 meter høje, stive stilke.

Bogen "Den frodige have" er udgivet ved Politikens Forlag.

Læs også: Den hemmelige have