Derfor skal du spise frosne bær og grøntsager

edbpriser.dk 04-11-2013 13:39

Det er ingen skam at hive en pose frossen broccoli, spinat, hindbær eller bønner op fra supermarkedets frysedisk og smide den i indkøbskurven.

For frosne grøntsager, frugter og bær indeholder faktisk rigtig mange gode vitaminer.

- Frugt, bær og grøntsager, som bliver frosset ned lige efter, de er blevet høstet, holder meget længere på de sårbare vitaminer, end de ferske råvarer i butikken gør, forklarer Lise von Krogh, som er ernæringsekspert ved Bramat.no, til kk.no.

Frossen broccoli indeholder mere næring
Frosne frugter, bær og grøntsager har nemlig den fordel, at de ikke bliver udsat for lys, varme og ilt, som de friske gør på butikkernes hylder.

- Dette gør, at de taber mere næringsværdi end de frosne varianter, siger Lise von Krogh til kk.no.

To uafhængige studier fra henholdsvis Leatherhead Food Research og University of Chester har gennemgået 40 undersøgelser, som sammenlignede næringsværdien i både ferske og frosne råvarer.

Læs også: Kaffedrikkere kan godt tage en kop mere

Konklusionerne var bl.a., at frossen broccoli indeholder mere C-vitamin, lutein og betakaroten end de friske, og at frosne gulerødder indeholder tre gange så meget lutein og dobbelt så meget betakaroten som de friske. Herudover indeholder de også mere C-vitamin samt polyfenoler, der er antioxidanter, som modvirker betændelse i kroppen.

- Vi må arbejde på at fjerne den fejlagtige opfattelse, folk har omkring, at fersk mad altid er bedre end frossen. Resultatet af undersøgelsen viser, at frostmad ernæringsmæssigt kan sammenlignes med fersk mad, forklarer Rachel Burch, der er forsker ved Leatherhead Food Research og som er medforfatter til den ene undersøgelse.

Spis både friske og frosne blåbær
Undersøgelsen fra University of Chester viste, at frosne blåbær og grønne bønner havde et langt højere indhold af de gode polyfenoler end de friske varianter, og at de frosne blåbær faktisk havde et højere antioxidant-indhold.

Læs også: Brug de frosne grøntsager til en lækker juice. Mad & Bolig giver dig tips til at kreere lækre og sunde drikke

- Vores resultater viser, at koncentrationen af antioxidanter målt i de frosne råvarer ligner den, som blev målt i de ferske råvarer. Vi så dog også, at koncentrationen af antioxidanter faldt i enkelte af råvarerne, når de blev frosset ned. Det gjaldt særligt meget bløde frugter, siger Graham Bonwick, som står bag undersøgelsen og som er professor ved University of Chester.


Find de bedste priser på blendere på Priser.dk her