Det går du glip af hvis du bliver i Windows 7

edbpriser.dk 14-08-2015 14:19

Sitet PC World har kigget på de væsentligste forbedringer i Windows 10 i forhold til Windows 7.
 
En del af forbedringerne var også at finde i det udskældte Windows 8, men den version er der som bekendt mange, der sprang over, og de fleste af dem, der tog skridtet til Windows 8, er også klar til at opgradere til Windows 10, som er blevet kaldt en god blanding af det bedste fra Windows 8 og det bedste fra Windows 7.
 
Så her er en liste over 10 klare forbedringer i Windows 10, som er værd at have med i sine overvejelser omkring skiftet til Microsofts nye - og roste - styresystem.
 

1. Væsentlig hurtigere opstart

Microsoft ændrede boot-processen i Windows 8 og nu 10, så systemet starter superhurtigt op.
 
Når du først har vænnet dig til boot-tiderne i Windows 10, er det ikke muligt at vende tilbage til Windows 7, ifølge PC World.
 
Hvis du så ovenikøbet kører Windows 10 fra en SSD, går det simpelthen lynhurtigt, hvilket undertegnede kan skrive under på.

Læs også: Derfor skifter IT-chef klassiske desktop-PC'er ud med mini-computere
 
På min nyindkøbte Intel NUC maskine derhjemme med Windows 10 installeret på SSD, er opstartstiden fra slukket til klar-til-brug sølle 12 sekunder.
 

2. Lagerpladser (Storage Spaces)

Lagerpladser er en ofte overset funktion i Windows 8 og 10, der tilbyder en smart og simpel backup til din data.
 
Windows 8 og 10 kan samle flere eller alle computerens interne og eksterne lagerenheder i én stor lagerplads, og det er uanset, om det er harddiske, SSD'er eller USB sticks.
 
Windows kopierer dine valgte data - såsom fotografier eller vigtige arbejdsfiler - ud på alle disse drev, og det fungerer så som en simplere version af en RAID opsætning, som man kender den fra NAS servere, og beskytter dig mod et enkelt drevs eventuelle nedbrud.

Windows 10 - Lagerpladser
 
PC World har en guide (på engelsk), der viser, hvordan du sætter denne funktion op i Windows 10.

3. Nulstil din PC

Hvis din PC begynder at køre langsomt eller på anden måde begynder at opføre sig underligt, giver Genoprettelse under Opdatering og sikkerhed i Indstillinger dig mulighed for at nulstille din PC.

Her kan du enten bevare dine egne filer eller fjerne dem, og så geninstallere Windows, så du på den måde får muligheden for at "starte forfra" med en frisk installation.

4. Integreret antivirus i Windows 10

I Windows 7 er det op til dig selv at sørge for computerens sikkerhed, men i både Windows 8 og 10 får du Windows Defender med i pakken fra Microsoft.

Indrømmet, det er ikke det bedste antivirus program på markedet, men det giver en hvis sikkerhed, som du ikke får med Windows 7, og i Windows 10 er Windows Defender oven i købet aktiveret fra starten.

5. Bedre support af flere skærme

I Windows 8 og 10 er brugen og indstillingen af flere skærme stærkt forbedret i forhold til Windows 7, hvor man ofte skulle bruge tredjeparts software.

Læs også: Samsung PC skærm med trådløs opladning til mobilen

Nu kan du let indstille forskellige baggrunde og skærmopløsninger på hver individuel skærm, hvis du for eksempel bruger skærme med forskellige opløsninger, eller hvis du forbinder en lavtopløst Windows tablet til en større skærm.

6. Filhistorik

Filhistorik gemmer kopier af dine filer, så du kan genskabe dem, hvis de går tabt eller bliver beskadiget, og Windows 10 anbefaler, at du bruger et eksternt drev til dette.

Det kan altså være en ekstern harddisk eller en NAS, og med Filhistorik slået til, kan du indstille hvor ofte, systemet automatisk tager backup af dine valgte filer.

Filhistorik finder du i Kontrolpanel under System og sikkerhed.

7. Synkroniser dine indstillinger

Med Synkroniseringsindstillinger slået til sørger Microsofts sky for at synkronisere dine system-indstillinger, så de er klar og venter på dig, uanset hvilken computer du logger på med din Microsoft konto.

Windows 10 - Synkroniser dine indstillinger

Derved får du automatisk din skrivebordsbaggrund, præferencer, bogmærker, kodeord, OneDrive-dokumenter og mere forærende, efter du er logget ind.

Du finder Synkroniser dine indstillinger under Konti i Indstillinger.

8. Stærkt udbygget Jobliste i Windows 10

Joblisten - du ved, den du finder frem ved at trykke Ctrl+Alt+Delete eller bare højreklikker i proceslinjen, når et program går i udu - blev stærkt udbygget til Windows 8 og er det naturligvis også i Windows 10.

Windows 10 - Jobliste

I modsætning til Windows 7's Jobliste kan den nye udgave i Windows 10:

- holde styr på de programmer, der starter op, når du starter computeren
- vise en historik over hvor mange ressourcer, de forskellige apps bruger
- vise din IP adresse
- vise grafer over ressource forbruget for alle systemets vigtigste komponenter

Også udseendet af Joblisten har også fået en stor og tiltrængt overhaling.

9. Ribbon-designet

Ribbon- (båndet) designet, der først blev set i Office programmerne som en afløser for den klassiske menu bar, bliver brugt flere steder i både Windows 8 og 10.

Windows 10 - Ribbon-design

Det er ikke alle, som er lige glade for denne måde at præsentere menupunkterne på, men det ser alt andet lige mere moderne ud, og selvom det måske lige er noget, man skal vænne sig til, er det det værd.

10. Kør ISO filer

Windows 7 kunne brænde ISO diske.

Windows 8 og 10 kan køre ISO filerne direkte fra systemet - igen en fordel til Windows 10.


Hvis du stadig er modvillig, kan du se, hvad anmelderne siger om Windows 10 her: Anmelderne er begejstrede for Windows 10