Din næste USB-nøgle har masser af turbo

edbpriser.dk 23-03-42689 00:20

Vi var begejstrede, da USB 2.0 tronede frem omkring årtusindskiftet.

Den teoretiske hastighed, hvormed vi kunne overføre filer mellem vores pc og eksterne enheder såsom USB-harddiske og -nøgler, blev cirka 40 gange hurtigere.

Den praktiske hastighed var ganske givet en anden sag, men der var uanset hvad tale om en mærkbar opgradering.

Selv om det føltes som en revolution, er netop den revolution glemt i dag, hvor vi i stigende grad overfører store ISO-filer på adskillige gigabyte, tunge HD-filmtrailere og højtopløselige fotos. USB 2.0 er blevet en flaskehals, og det er på tide, at vi vinker farvel til en kær gammel ven.

Her kommer Kingston DataTraveler Ultimate 3.0-nøglen ind i billedet. Den er ganske vist ikke først på markedet for USB 3.0-nøgler, men det er hukommelsesgiganten Kingstons første bud på en sådan løsning, og hastigheden ser - på papiret - overordentligt lovende ud.

USB 3.0-nøglen (læs om fordelene ved USB 3.0 her) fås i kapaciteter på 16, 32 og 64 gigabyte og kan ifølge producenten præstere en læsehastighed på 80 megabyte per sekund, mens skrivehastigheden er angivet til 60 megabyte per sekund.

Store overførsler på rekordtid
Hvis hastighederne holder stik, kan du eksempelvis overføre en film på omkring fire gigabyte på bare et minut og 13 sekunder.
Vi kan derfor dårligt vente med at prøve det nye drev, for nok har vi haft store USB-nøgler på 64 gigabyte mellem hænderne tidligere, men især skrivehastigheden var en tålmodighedskrævende seance.

Hænger i bremsen
Desværre er udvalget af bærbare og stationære computere med USB 3.0 som standard ikke, hvad det kunne have været. Du kan derfor blive nødt til at anskaffe udvidelseskort - eller simpelthen skifte bundkortet i din stationære, hvis du ikke kan vente.

Intel venter ganske givet på en stor chipsetlancering, før USB 3.0 bliver standard i chipgigantens bundkortsortiment, og indtil videre har producenterne derfor været nødsaget til at integrere tredjepartsløsninger, der ikke altid har givet den optimale hastighed.

Ikke desto mindre er Kingstons DataTraveler Ultimate 3.0 naturligvis bagudkompatibel med USB 2.0, så du ikke risikerer at gøre et fejlkøb, mens hardwaregiganterne beslutter sig. Men du må naturligvis finde dig i væsentligt nedsat hastighed, hvis din computer ikke har USB 3.0.

Hvad må du så betale for de kvikke USB-nøgler? Ifølge Kingston bliver den vejledende pris for 16 gigabyte-drevet omkring 434 kroner, mens du må betale henholdsvis 676 og 1.322 kroner for nøglerne med 32 og 64 gigabyte kapacitet.

Denne artikel blev oprindeligt bragt på www.pcworld.dk