Dyrt profkamera til actionfotos i svagt lys

edbpriser.dk 24-01-41772 02:06

Det nye kamera er målrettet professionelle reportage- og sportsfotografer, der ofte er ude for at skyde billeder under svage lysforhold, og hvor det ikke er muligt at bruge flash på motivet.

Men derfor kan vi som forbrugere godt stå på sidelinjen og misunde de professionelle deres nyeste værktøj.

Og mens vi kigger på vores lille bunke spareskillinger, der slet ikke rækker til et monster som D3s, kan vi glæde os over, at nogle af de nye og avancerede funktioner på et tidspunkt finder vej til de billigere spejlreflekskameraer i løbet af de kommende år.

Eksempelvis var forgængeren til D3s - som meget passende hedder Nikon D3 og blev lanceret i 2007 - udstyret med dobbelt port til hukommelseskort. Det er en feature, som nu har sneget sig ind Nikons lidt billigere kameraer rettet mod semiprofessionelle og entusiaster, senest D300s (se anmeldelse af Nikon D300s her).

Men tilbage til D3s som imponerer mest med sine ret ekstreme ISO-indstillinger, der går fra 200 til 12.800. Til sammenligning kunne forgængeren D3 gå op til ISO 6400, og det var netop kendt for at levere flotte fotos, selv om de var skudt med høj ISO.

Vi fik i går ved et pressemøde mulighed for at tage et par billeder med det nye kamera ved ISO 8000 og ISO 12.800. Hvis du på et normalt kamera skruer helt op for ISO'en, vil det ofte resultere i fuldkommen ubrugelige billeder.

Men vores prøveskud tog sig imponerende godt ud. Det var stadig muligt at spotte støj i billederne, hvis der blev zoomet ind, men det var ikke ødelæggende, og de ville uden problemer kunne være brugt her på pcworld.dk.

Desværre måtte vi ikke tage billederne med fra den lille fotoseance, men vi håber at kunne teste kameraet rigtigt senere på året.

Sports- og reportagefotografer kan især bruge den høje ISO til at holde en hurtig lukkertid, uden at billedet bliver underbelyst. Det kunne eksempelvis være i en sportshal med dårlig belysning, hvor det ikke er muligt at komme tæt på motivet og fryse det med lyset fra en flash.

Det får du for pengene
Nikons nye kamera tager billeder i en opløsning på 12 megapixels, hvilket ikke er imponerende sammenlignet med kameraet Nikon 3Dx, der jonglerer med 24,5 megapixels fotos.

Til gengæld er D3s væsentligt hurtigere og kan bruges til billedserier, hvor der fyres ni fotos af på et sekund. Sensoren er også ny, selv om den gamle D3 også var udstyret med en sensor til 12 megapixels fotos.

Som moden dikterer, har kameraet også fået en videofunktion. Det har vi faktisk allerede set på nogle af Nikons modeller rettet mod forbrugere og entusiaster, eksempelvis D5000 og Nikon D300s.

Det er ikke HD i fuld opløsning med Nikon D3s, men derimod den lille HD-version med en opløsning på 1.280 x 720 pixels. Kameraet kan optage i fem minutter, før det skal have en hvilepause.

Det er muligt at tilslutte en ekstern mikrofon til kameraet, og det vil være en nødvendighed, hvis du forventer at bruge dine optagelser professionelt. Færdige optagelser kan redigeres i kameraet, inden de overføres til computeren. Videofilerne er i AVI-format.

D3s har også fået forbedret sit såkaldte 51 punkts Multi-CAM3500 AF-system. Det giver via en lang række forskellige indstillinger forskellige muligheder for automatisk fokusering, og det kan også lade sig gøre at tracke et motiv.

Det vil sige, at kameraet kan sættes til at stille skarpt på en fodboldspiller eller en racerbil i fuld fart, og derfor vil billedet være skarpt, når du trykker udløseren ned.

Som en lille bonus er D3s i øvrigt blevet bedre til at håndtere billedserier, og du kan skyde 36 fotos i RAW-format, før bufferen er fyldt ud. Forgængeren, D3, kunne højst klare 16 fotos i RAW-format i sin buffer.

Nikon D3s er ude i butikkerne den 27. november, og prisen er som nævnt i indledningen 42.000 kroner.

Hvis du vil vide mere om kameraet, kan du her se en video fra pressemødet, hvor Nikon lancerede sin D3s. Videoen er produceret af Digitale Medier Online.

Denne artikel blev oprindeligt bragt på www.pcworld.dk