Endelig samlet: "The Complete Stieg Larsson Millennium Trilogy"

edbpriser.dk 26-02-42867 05:00

Mens Stieg Larssons bogserie solgte enorme mængder bøger ovenpå den store hype, fik filmatiseringerne også endog stor succes. "Mænd der hader kvinder" fik den næststørste danske biografåbning nogensinde, og gik videre til at sælge næsten 1 million billetter i Danmark. "Pigen der legede med ilden" og "Luftkastellet der blev sprængt" samlede ligeledes store mængder danskere i biografmørket, og trilogien nåede således at sælge mere end 2,3 millioner danske biografbilletter. På DVD og Blu-ray er der på nuværende tidspunkt solgt mere end 300.000 eksemplarer i Danmark. I Skandinavien valgte sammenlagt mere end 7 millioner biografgængere at indløse billet til en Millennium-film.

De tre Millennium-film er solgt til mere end 60 lande, og "Mænd der hader kvinder" alene er netop ved at runde 10 millioner solgte biografbilletter internationalt. Og derudover er David Fincher’s amerikanske genindspilning pt. i produktion i Stockholm.

Flere timers ægte ekstramateriale
Når hele Millennium-trilogien nu er blevet samlet i den endelige bokssamling, er det med alt, hvad der findes af ekstramateriale. Først og fremmest indeholder boksen de tre film i deres extended versions – med 2 x 90 minutters spilletid pr. film. Det betyder i sig selv mere end 2 timers ekstramateriale. Om de forlængede versioner udtaler filmtrilogiens producer Søren Stærmose:

”Det var særdeles svært at koge materialet på over 2000 sider i de populære bøger ned til en rimelig spillefilmslængde – med vores bedste forsøg blev alle spillefilmene jo langt over 2 timer. Men fra starten af havde vi planlagt materialet som en TV-serie på 6 x 90 minutter, så det var meget tilfredsstillende at vide, at de mange sidehistorier med de elskede karakterer, som publikum måtte undvære i biografversionerne, ville blive ægte ekstramateriale i den extended version, som nu findes på DVD og Blu-ray i Millennium-boksen. Vi håber at seerne vil nyde det.”

Mænd der hader kvinder
Foto: Ricky John Malloy

Med den forlængede spilletid får vi nu mere end 2 timers yderligere fordybelse i Millennium-universet, bl.a. med mere om forholdet mellem Erika Berger og Mikael Blomkvist, om Millennium-redaktionens arbejde, om den korrupte forretningsmand Wennerström, om medlemmerne af den svenske underrettelsestjeneste SÄPO, om Lisbeths forhold til ZALA og meget mere.

Interview med Stieg Larsson
Derudover indeholder den samlede Millennium Box en hel ekstra DVD/Blu-ray med over 90 minutters ekstramateriale, bl.a. interviews med Noomi Rapace, Michael Nyqvist og Stieg Larsson selv, foruden flere fra cast & crew, samt materiale fra indspilningerne, og korte dokumentarfilm om bl.a. koreografi-arbejdet og skabelsen af soundtracket til Millennium-trilogien.

Forfatteren Stieg Larsson
Stieg Larsson døde som kun 50-årig i november 2004, endnu før udgivelsen af "Mænd der hader kvinder" i august 2005. Ligesom trilogiens hovedperson, Mikael Blomkvist, var Stieg Larsson journalist og arbejdede i mange år for diverse venstreorienterede svenske publikationer, og var i midten af 90’erne med til at grundlægge stiftelsen Expo, og fungerede som chefredaktør for det demokratiske, svenske tidsskrift, Expo fra 1999.

Gennem tidsskiftet arbejdede han med at undersøge og afsløre højreekstremistiske grupperinger i Sverige. Millennium-trilogien skrev Larsson som fritidsbeskæftigelse udover arbejdet på Expo. Først kort tid før hans død, med alle tre manuskripter færdigskrevet, begyndte Stieg Larsson at arbejde på at udgive værkerne.

Der eksisterer eftersigende trefjerdedele af manuskriptet til en fjerde Millennium-bog, men det lader til at denne ikke vil blive udgivet.

Mænd der hader kvinder
Foto: Knut Koivisto

Instruktør Niels Arden Oplev
Arden Oplev er en internationalt prisvindende dansk filminstruktør. Han debuterede i spillefilmsformatet med det mørke drama "Portland" (1996), stod bag en række afsnit af TV-serierne "Taxa" (1998) og "Rejseholdet" (2000), før han i 2006 instruerede årets største danske publikumssucces, "Drømmen", der blev præmieret på den toneangivende filmfestival i Berlin.

Efterfølgende instruerede Niels Arden Oplev Rosalinde Mynster og Pilou Asbæk i den gribende "To Verdener" (2008), før han sagde ja til at instruere "Mænd der hader kvinder", med stor international succes til følge.

Noomi Rapace (Lisbeth Salander)
Noomi Rapace debuterede oprindeligt under navnet Noomi Norén. I 2007 blev Noomi Rapace belønnet med både en Robert og en Bodil for Bedste Kvindelige Hovedrolle for sin præstation i Simon Stahos "Daisy Diamond". Endvidere har Noomi medvirket i Martin Jern og Emil Larssons "Du & Jag", Daniel Fridells "Blodsbröder" samt Reza Baghers "Capricciosa".

I 2010 medvirker Noomi Rapace i øvrigt i "Svinalängorna" - Pernilla Augusts debut som filminstruktør, samt Barthélémy Grossmanns "Clean Out", hvor hun spiller overfor Harvey Keitel, Mads Mikkelsen og Timothy Dalton. Og er tilmed at finde på skuespillerlisten for Guy Richie’s efterfølger til den succesfulde "Sherlock Holmes".

Michael Nyqvist (Mikael Blomkvist)
Michael er en af Sveriges mest populære skuespillere. Han fik sit nationale gennembrud i 1998 i Lars Noréns skuespil "Personkreds 3:1". På film har han medvirket i publikumssucceser som "Tilsammans" (Lukas Moodyson), "Grabben i graven bredvid" (Kjell Sundsvall) som indbragte ham en Guldbagge for Bedste Mandlige Hovedrolle og "Underbare älskade" (Johan Brisinger).

Mænd der hader kvinder
Foto: Knut Koivisto

I Danmark kendes han fra film som "Arn Tempelridderen" (Peter Flinth), "Den Sorte Pimpernel" (Harald Edelstam) og Kay Pollaks "Så som i Himmelen". I 2010 var Michael Nyqvist desuden aktuel i den danske film "Kvinden der drømte om en mand" (Per Fly) og i "Änglavakt" (Johan Brisinger). Af kommende projekter kan Michael Nyqvist ses i bl.a. John Singleton’s "Abduction" (2011) og "Misson: Impossible IV" (2011).

Den amerikanske genindspilning
Som bekendt er optagelserne pt. i gang på David Fincher’s amerikanske genindspilning af "Mænd der hader kvinder". Filmen, der bærer den amerikanske titel "Girl with the Dragon Tatoo" og forventes at få release ultimo december 2011, har Daniel Craig i rollen som Mikael Blomkvist og den stort set ukendte Rooney Mara i den svære rolle som Lisbeth Salander. Søren Stærmose, der sammen med sin partner Ole Søndberg har en producentaftale på projektet, udtaler:

”Efter 2 års forhandlinger med forskellige internationale aktører er vi på Yellow Bird/Zodiak Media Group både glade for og stolte over, at det til sidst blev instruktøren David Fincher og Sony/Columbia Pictures, vi har lavet en aftale med. De har den helt rigtige holdning til bøgerne, karaktererne og hele Millennium-universet, og med David Fincher som instruktør får vi en meget spændende, ny version af Millennium, hvor han som sædvanlig nok skal tage os ud af vores ”comfort zone”. Store filmkunstnere tolker bøgerne forskelligt, og vi får dermed en mulighed for at fordybe os i Stieg Larssons univers på ny. Derudover har en stor US-film med deres distributionsnetværk mulighed for at nå ud til et ca. 95% større publikum på verdensplan end vores store, svenske succesfilm har gjort. Og det fortjener Stieg Larsson.”