Filmen der rystede Danmark

edbpriser.dk 30-11-2010 15:39

Med over 118.000 solgte biografbilletter er "Armadillo" den næstmest sete danske dokumentarfilm nogensinde, og de internationale filmpriser bliver ved med at lande i hænderne på instruktør Janus Metz.

Allerede i weekenden efter den danske biografpremiere trak filmen over 25.000 danskere i biografen til den intense historie om danske soldater udstationeret i Afghanistans urolige Helmand-provins. Publikumstallet endte på mere end 118.000, hvilket gør "Armadillo" til den næstmest sete danske dokumentarfilm – kun overgået af "Gasolin" (2006).

"Armadillo" repræsenterede for første gang Danmark med en dokumentarfilm i spillefilmslængde i Cannes filmfestivalens serier. Og ikke nok med det; "Armadillo" blev helt unikt præmieret med den prestigefyldte kritikerpris ved den toneangivende filmfestival.

Siden har "Armadillo" bl.a. deltaget i Nordamerikas største filmfestival i Toronto, er blevet tildelt hovedprisen Det Gyldne Øje for bedste dokumentarfilm ved Zürich Film Festival - med juryens ord for ”det overvældende stærke filmportræt af de danske soldater under deres seks måneders udstationering i Afghanistan” – og er inden for de sidste dage blevet indstillet til den prestigefyldte European Film Award, den europæiske Oscar, og har modtaget priser ved både London Film Festival og 2-in-1 festivalen i Moskva.

Hvad vil det sige at være i krig
"Armadillo" fortæller historien om unge soldater og deres mistede uskyld i krigen i Afghanistan. Filmen er en rejse ind i de unge soldaters sind og et forsøg på afdækning af, hvad det vil sige at være i krig. Som et karakterdrevet, psykologisk drama afsøger "Armadillo", hvordan politik møder realiteter, når det internationale samfunds intentioner om demokratisering og udvikling kolliderer med krigens skræmmende ansigt.

Armadillo
Foto: Lars Skree

Deltag i konkurrencen om at vinde "Armadillo" her

Bag "Armadillo"
"Armadillo" er produceret af Sara Stockmann og Ronnie Fridthjof fra Fridthjof Film. Om Armadillo udtaler Fridthjof:

”Den første spæde idé kom for 3 år siden ud fra et ønske om at skabe en debat om krigen. Ikke ud fra nyhedsindslag men følelser gennem dem der har krigen helt tæt på sig. At det er lykkedes i en grad, så filmen både vinder priser og har givet så mange mennesker lyst til at se den - det er helt uvirkeligt. Jeg er enormt beæret og glad for de ting denne film bringer med sig og glæder mig til at endnu flere får muligheden for at se den på DVD og Blu-Ray.”

Prisvindende instruktør
Janus Metz (instruktør) har tidligere stået bag både roste og prisvindende dokumentarfilm. Udgivelsen af "Armadillo" på DVD og Blu-ray gav Janus Metz lejlighed til atter at dykke ned i det meget omfangsrige materiale. Han udtaler:

”Ekstramaterialet på DVD og Blu-ray udgivelserne af "Armadillo" bidrager med aspekter til filmen, som vi af forskellige årsager ikke kunne få plads til i den endelige version. Vi har tilføjet portrætter af de centrale medvirkende, er gået i dybden med soldaternes forberedelser før udsendelsen og deres første møde med virkeligheden i Afghanistan, og følger et skæbnesvangert samarbejde med den allierede afghanske hær.

Med ekstramaterialet har vi fået mulighed for at dvæle ved vigtige sidehistorier, som bevidner den måde krigen afkræver hårdhed, pragmatisme og kynisme på bekostning af åbenhed, empati og medfølelse. Resultatet er nærmest en række små film i sig selv.”

Armadillo
Foto: Lars Skree

Nærgående portræt af de udsendte soldater
Armadillo er navnet på en af de danske forposter i Helmand-provinsen i Afghanistan, hvor instruktøren Janus Metz og filmfotografen Lars Skree gennem et halvt år fik tilladelse til at følge de danske soldater i forreste linje med kameraet tændt på afgørende tidspunkter og under voldsomme kamphandlinger.

Armadillo er historien om to unge soldater, Mads og Daniel, der mister deres uskyld i krigen i Afghanistan. Eventyrlystne og med åbent sind tager de på deres første mission til Helmand, Afghanistan. Deres enhed er placeret i den fremskudte lejr, Armadillo, på kanten til et område, der er kontrolleret af lokale Taleban-krigere.

Det danske Hold 7 er udsendt på et internationalt mandat for at hjælpe afghanerne med at genopbygge deres land, samt reetablere landets skoler og infrastruktur. Men efterhånden som månederne går og den indledende spænding afløses af dagligdagens ofte kedsommelige venten på action, slides soldaternes tålmodighed og afløses af gensidig mistro i forholdet til lokalbefolkningen. Men da også konfrontationernes karakter tager til i styrke, og enheden begynder at lide tab, fortoner indsatsen for at hjælpe lokalbefolkningen sig og kamphandlingerne tager over.

Ekstramateriale
DVD'en indeholder næsten en times eksklusivt ekstramateriale; bla. interview/portræt af de soldater, der medvirker i filmen; nye voldsomme kampscener, hvor allierede soldater fra den afghanske hær oplever store tab; nye scener fra drabet på den civile afghanske pige; hjemsendelse af en soldat, der vælger at træde ud af missionen samt interview med instruktøren Janus Metz.