Første kig på Samsungs 2017 "QLED" TV (& teknisk information)

Rasmus Larsen - Flatpanels.dk 26-01-2017 10:41

På CES 2017 søsatte Samsung de første ”QLED TV” i form af Q9 (flad!), Q8 og Q7. Samsungs QLED er imidlertid ikke det gennembrud, som mange havde håbet på.

Fra LED til SUHD til QLED
Det første du skal vide er, at i 2017 er QLED = LCD med quantum dots. Der har det seneste års tid været snak om en fuldstændig ny selv-emitterende skærmteknologi, som internt har været kaldet QLED, men det er ikke denne. Der er i 2017 tale om LCD-paneler. Intet mere, intet mindre.

Samsung fortæller os, at de har valgt at markedsføre 2017 LCD som ”QLED” fordi de repræsenterer et så stort fremskridt. Hvad der forstås ved ”stort” afhænger naturligvis af perspektiv.

Selskabet tilføjer, at de betragter QLED som en term, der dækker over en ”hel kategori af quantum dot-produkter”, hvilket skal forstås således, at selv konkurrenter potentielt kan få lov til at sælge ”QLED”.

Hvis man skruer tiden en smule tilbage, så har det sydkoreanske selskab igennem tiden først kaldt LCD for LCD, dernæst LED, dernæst SUHD og nu QLED.

I skærmindustrien har man haft en klar nomenklatur og defineret en skærmteknologi ved det aktive element i skærmen, som regulerer gråtoner.

Selv hvis man vælger at spille efter Samsungs regelbog, er det svært ikke er blive en smule forvirret over, at markedsføringsafdelingen er gået fra at tale om det aktive element (LCD) til bagbelysningen (LED) til opløsningen (SUHD) til filter+bagbelysning (QLED).

Læs også: Panasonic tager OLED-TV'et til næste niveau

I 2009 afgjorde Storbritanniens Advertising Standards Authority, at LED var “misvisende” markedsføring. I 2015 da Samsung introducerede SUHD var reaktionen afdæmpet. I 2017 ser Samsung ud til at have frie tøjler.

 

Læs mere...