Forskere har fået 1.000 TB ned på én DVD

edbpriser.dk 17-11-2014 14:11

Et hold ingeniører fra Swinburne University og Technology i Australien har med ny teknologi fået tvunget intet mindre end 1.000 TB ned på en enkelt DVD-skive, skriver TweakTown.

Det er immervæk lidt af en forøgelse af kapaciteten fra de normale 4,7 GB, som en normal DVD kan indeholde.

To lasere klarer jobbet

Indtil nu har man ikke kunnet skrive med en laser på mindre end 500 nanometer, hvilket har begrænset mængden af data, det var muligt at lagre på en optisk disk.

Læs også: Intels næste Xeon chip får 18 kerner

De australske forskere har opfundet en ny teknik, der bruger to 500 nm lasere, hvor den ene blokerer lyset fra den anden, så der kun er en laserstråle på 9 nanometer tilbage, som så kan skrive det mere på skiven.

Dermed er de kommet op på de 1.000 TB på én DVD, hvilket svarer til rundt regnet 40.000 film i HD kvalitet.

Lang levetid på fremtidens DVD'er

Problemet med de nuværende normale harddiske, som i vid udstrækning bliver brugt til lagring, er, at de har bevægelige dele, der på et tidspunkt er slidt op.

Det problem er der ikke med CD-, DVD- og Blu-ray-diske, der lige nu kan holde i op til 100 år.

Et hold forskere fra University of Southampton i England er imidlertid i gang med at udvikle en DVD, som vil kunne holde i svimlende 13,8 milliarder år (hvordan de så end har testet det), så hvis de kan kombinere de to teknologier, har vi reelt lagring, der vil holde evigt.

Facebook har allerede implementeret lagring på 100 GB Blu-ray diske, der er samlet i robotstyrede kabinetter med 10.000 styk i hver, som er beregnet til data, der ikke skal hentes så tit.

Læs også: Byg din egen supercomputer

Så optisk lagring kan meget vel være tilbage som den bedste løsning i datacentre men nok ikke lige til private i første omgang.