Fremtidens datamotorvej kommer snart til din PC

edbpriser.dk 17-09-42171 07:53

Èn ting er lige så sikkert, som at kendissen Sydney Lee ifører sig en bandana, når han gør sig på reality-tv: Det kan simpelthen ikke være sundt at vente på, at dataoverførslerne møjsommeligt flytter sig fra computerens interne harddisk til dit eksterne USB-drev.

Det er kedeligt som bare pokker, og selvom USB 2.0 var lynhurtigt, da det brød de opstillede hastighedsbarrierer tilbage i år 2000, vil vi gerne have kvikkere datastandarder serveret. Og det må gerne gå tjept.

Den gode nyhed er, at du faktisk kan købe bundkort allerede i dag, der understøtter de vilde overførselsstandarder - USB 3.0 og harddisk-interfacet SATA (Serial ATA) 6 Gbps, populært kaldet SATA 3.

USB 3.0 kan prale med en heftig teoretisk datahastighed på hele 625 megabyte per sekund, hvilket er ti gange så hurtigt som standardens forgænger, der står opgivet til blot 60 megabyte per sekund.

SATA-standarden har også fået et alvorligt nøk i den rigtige retning i kraft af en fordobling, så hastigheden nu lyder på 600 megabyte per sekund modsat tidligere 300 megabyte per sekund.

Den dårlige nyhed...
Det er voldsomme hastigheder, og det er kun i teorien. Eksempelvis er det normalt, at du kan overføre data til en ekstern USB 2.0-harddisk med en hastighed på godt 30 megabyte per sekund - eller en halvering i forhold til det teoretiske maksimum.

Ikke desto mindre vækker det håb om, at de træge dataoverførsler faktisk kan ske mange gange hurtigere, end vi ser i dag.

Hvorfor sker der så ikke noget? Her kommer den dårlige nyhed desværre luntende ind i billedet. Nuværende harddiske, der roterer i størstedelen af alle bærbare og stationære pc'er, er nemlig - ja, du gættede det - mekaniske. De kan simpelthen ikke overføre data meget hurtigere, end vi ser allerede, så der skal mere potente lagringsløsninger på banen.

Derfor kan du godt begynde at glæde dig til nye generationer Solid State-drev (bliv klogere på teknologien her), som har så meget rå hastighed at byde på, at de nye USB- og SATA-datastandarder nærmest er nødvendige opgraderinger.

Gigabytes nye bundkort i brug

Forbered dig allerede nu
Der findes allerede eksterne USB 3.0-drev på markedet, der er dog ikke tale om noget større sortiment. Men det kan være en god idé at have med i dine overvejelser, hvis du står og skal bygge en ny stationær PC.

Som vi fik dokumenteret og afprøvet til et teknologiseminar i Rom med den taiwanske bundkortproducent Gigabyte, er producentens egne P55- og X58-bundkort nemlig allerede udstyret med USB 3.0 og SATA 6 Gbps. Det er vel at mærke kun Gigabyte og konkurrenten MSI, der aktuelt kan levere de nødvendige controller-chips, for Intel er endnu ikke klar med integrerede løsninger.

Du kan altså sikre dig, at du er klar til fremtidens hurtige datajonglering, allerede nu. Bare husk at skru forventningsniveauet en smule ned, for nye interne og eksterne enheder skal lige på markedet, før vi kan kede os væsentligt mindre, når vi flytter data.

Denne artikel blev oprindeligt bragt på www.pcworld.dk