Genbrug din smartphone

edbpriser.dk 15-01-2016 08:33

Antallet af mobilbrugere på verdensplan stiger markant i disse år. Vi køber flere og flere mobiler, men det skyldes også i høj grad, at befolkningerne i Kina, Afrika og Sydamerika er begyndt at købe flere mobiltelefoner end nogensinde før.

I løbet af 2016 vil vi ramme 2 milliarder mobilbrugere på verdensplan, og det er mere end dobbelt så mange som i 2007. Det kræver enorme ressourcer at producere alle disse telefoner.

Det betyder også, at der kasseres en stor mængde mobiler hver eneste år, og det er ofte telefoner, som fint kunne anvendes af en ny ejer.

Læs også: Hvad med en tablet på armen?

For at få et begreb om den mængde kasserede mobiltelefoner, der er tale om, kan man sammenligne det med vægten af 455 blåhvaler - se også grafikken herunder.

Det er 65.000 tons mobiltelefoner, der kasseres årligt.

Hvad betyder det når vi genbruger?

Når en ud af fire personer genbruger blot én mobiltelefon i løbet af deres levetid, reducerer det mængden af drivhusgasser svarende til 4 millioner biler.

I dag er det kun 11% af verdens telefoner, som bliver genbrugt, og langt de fleste ender deres liv i skabe og skuffer. Resten ender desværre for tidligt på lossepladsen, frem for at blive brugt som reservedele til andre mobiler eller finde vej til den næste bruger.

De fleste husstande har formodentlig en håndfuld mobiler liggende

Der findes i dag en række værksteder og butikker, som handler med brugte telefoner, så der er mulighed for at komme af med dem på en miljøvenlig måde.

En hurtig søgning på nettet giver oplagte muligheder for at komme af med de kasserede mobiltelefoner hos forretninger som Refurb og Bluecity, og du kan også vælge at give den gamle mobil til nødhjælp gennem Folkekirkens Nødhjælp.

Hvad gemmer der sig inde i mobiltelefonerne?

En mobiltelefon indeholder en række metaller. Det er særligt batteriet, printpladerne og skærmen, som er den store udfordring.

Når man analyserer et ton mobiltelefoner, vil man i genneimagecloudit finde 130 kilo kobber, 3,5 kilo sølv, 340 gram guld og 140 gram palladium.

Det er ædle metaller, som bliver vanskeligere og vanskeligere at fremskaffe.

Læs også: Apple dropper hovedtelefon-stikket i iPhone 7

Hver gang vi genbruger elektronisk udstyr, er vi med til at ændre en smule på disse forhold.

Refurb mobil infografik

Grafikken er udarbejdet af Refurb.dk.