Guide til køb af emhætte

edbpriser.dk 26-03-45893 02:16

En god emhætte er enhver amatørkoks tro følgesvend, der altid våger over madlavningen og suger uønsket fugt, lugt og os væk fra køkkenets slagmark.

Mangler du en tro følgesvend, eller trænger den gamle emhætte til udskiftning, guider Priser.dk dig her til et køb, du vil være tilfreds med.

Typer af emhætter

Man skal selvfølgelig have designet i baghovedet, når man vælger type af emhætte, men man vil i praksis ofte være begrænset af indretningen af køkkenet.

Der findes grundlæggende fem forskellige emhætter:
* Frithængende emhætter
* Væghængte emhætter
* Indsatsemhætte
* Udtræksemhætte
* Bordemfang

Indsatsemhætten og udtræksemhætten indbygges i et skab over komfuret eller kogesektionen, mens et bordemfang indbygges i kogezonen.

Hverken frithængende eller væghængt er særligt kreative navne til de to typer emhætter, da de nemlig hænger henholdsvis frit og på væggen over kogezonen.

Emfang indbygget i komfuret

Luftudsugning

Der findes to slags luftudsugning i emhætter, nemlig recirkulation og udsugning. Man kan også kombinere de to funktioner i en enkelt emhætte.

Emhætter med recirkulation renser luften ved hjælp af et filter. Derefter sendes den rensede luft ud igen, så med denne type behøver man altså ikke at lave en udsugningskanal.

Til gengæld skal filteret renses en gang imellem, og det skal udskiftes 1-2 gange årligt. Samtidig renser emhætter med recirkulation knap så mange partikler som emhætter med udsugning.

En emhætte med udsugning sender luften udenfor gennem en aftrækskanal, der løber gennem muren eller taget. Nogle udsugningsemhætter kan tilsluttes et varmegenvindingsanlæg, hvilket altså kan spare dig nogle penge på varmeregningen.

Emhættens udsugnings- og recirkulationshastighed

En emhættes udsugnings- eller recirkulations hastighed måles i kubikmeter i timen (ku.m/t).

En god tommelfingerregel er, at du kan finde den nødvendige hastighed ved at gange rumfanget (længde x bredde x højde) af dit køkken med ti. Hvis dit køkken er fem meter i bredden, otte meter i længden og to en halv meter i højden, skal du altså have en emhætte med en hastighed på 800 ku.m/t.

Alle filtre på emhætter på Priser.dk
Alle filtre på emhætter på Priser.dk.

Under kategorien Emhætter kan du her på Priser.dk søge efter en emhætte med udsugnings- og recirkulationshastighed, der passer til lige præcis dit køkken.

Støjniveau på emhætten

Støjniveauet er en vigtig faktor, når du skal vælge din emhætte. En støjende emhætte kan gøre det svært at føre en samtale eller høre musik, når du laver mad.

Støjniveauet måles i decibel (dB), og der er meget stor forskel på støjniveauet på de emhætter, der er på markedet. De spænder fra under 40 dB til over 70 dB. Til sammenligning ligger en normal samtale på cirka 60 dB, og en forskel på 10 dB høres som en fordobling af støjen.

Støjniveauet vil også afhænge af, om du vælger en intern eller ekstern motor, da motoren er den mest støjende del af en emhætte.

En intern motor befinder sig inde i selve emhætten. Støjniveauet er her lidt højere, selvom mange nye modeller med intern motor også er ret så støjsvage.

Hvis du vil have en emhætte, der er så stille som muligt, skal du vælge en ekstern motor. Man placerer motoren på taget eller loftet, hvilket kraftigt reducerer støjniveauet.

Emhættens bredde

Jo bredere en emhætte er, jo bedre opsuger den fedtpartikler. Det siger sig selv, at jo mere af kogesektionen emhætten dækker, jo bedre udsugning er der.

Så i dine overvejelser skal du sørge for at holde effektivitet og funktionalitet op imod design. Emhætten fylder meget i et køkken, så det er vigtigt, at dens design passer til dit køkken.

Design og farver

Emhætter kan købes i mange forskellige designs, hvor bredde og typen af emhætte selvsagt spiller ind.

De fleste emhætter er holdt i en metallisk farve, men mange emhætter findes også i sort eller hvid. Trænger dit køkken til et mere farverigt indslag, er få emhætter også i en mere iøjnefaldende farve.

Uanset hvad er designet af emhætten en vigtig faktor, man ikke skal undervurdere. Det er ikke sjovt, hvis man indser efter et halvt år, at ens emhætte i virkeligheden ikke er særlig pæn.

Ekstra funktioner

Mange nye køkkenmaskiner i dag har et utal af mere eller mindre smarte funktioner udover deres oprindelige funktion.

Emhætter har for det meste undgået denne udvikling, da de fleste emhætter stadig bare gør det, der er deres oprindelige funktion – nemlig udsugning.

Der er dog et par ekstra funktioner, man kan holde øje med, når man køber ny emhætte.

Det er bekvemt med belysning i emhætten, når man laver mad, så man skal holde øje med, om belysningen i emhætten passer til ens behov og køkken.

Nogle emhætter kommer med elektronisk betjening og display, hvilket gør betjeningen lidt nemmere.

Derudover har nogle emhætter en intensiv funktion, der sætter en ekstra kraftig udsugning i gang i et begrænset stykke tid.

Har man kig på en emhætte i den dyrere ende, kommer den måske med programmeret eftersug. Her kan man programmere emhætten til at suge 5-10 minutter, efter den er slukket, så man er sikker på at få al madlugten med efter endt madlavning.

Vil du helst ikke bruge for mange penge på din nye emhætte, kan du dog sagtens nøjes med belysningen, da disse ekstra funktioner næppe er uundværlige.

Valg af forhandler

Det er efterhånden både nemmest og billigst at købe sin emhætter online, da de fleste forhandlere har gratis levering til døren og er billigere end de fysiske butikker.

Især hvis du bruger søgemaskinen her på Priser.dk, kan du spare både tid og penge.

Med vores søgemaskine kan du nemlig søge efter emhætter, der passer dine præferencer. For eksempel kan du søge efter en emhætte i rustfrit stål, der højest er 85 cm bred, og med støjniveau under 60 dB.

Ud fra resultatet kan du så vælge din foretrukne emhætte, hvorefter det bare er at vælge den forhandler, der lever op til dine krav.

Det har aldrig været nemmere at købe en ny emhætte!

Gode råd til din nyindkøbte emhætte

* Renser din emhætte ved hjælp af et filter, skal du huske at rengøre dette en gang imellem og udskifte det 1-2 gange årligt.
* En emhætte renser luften ved at skabe et undertryk, der hiver luften igennem emhætten. Derfor skal man ikke åbne køkkenvinduet, da det vil fjerne undertrykket og dermed hindre renselsesprocessen.
* En emhætte, der kører på det højeste trin, bruger halvanden gang så meget energi som en emhætte, der kører på det laveste trin. Det højeste trin er kun nødvendigt, når du laver mad, der lugter eller oser kraftigt. På den måde sparer du penge på energiforbruget.

Find de bedste priser på emhætter her