Guide til køb af køleskab

edbpriser.dk 06-02-2014 11:06

Køleskabe er på mange måder den vigtigste del af et køkken. Det er her, man opbevarer de fleste af ens madvarer, og det er vel nok den maskine i køkkenet, der bliver brugt oftest.

Derudover fylder et køleskab meget i billedet, så rent udseendemæssigt er det altså også vigtigt.

Skal du købe et nyt køleskab, er der dog mange funktioner, design og mærker at kigge efter, hvilket kan virke forvirrende.

Denne guide kan hjælpe dig i din søgning efter et køleskab, der fuldender dit køkken.

Fritstående, integreret eller indbygget køleskab?

Køleskabe er ikke bare køleskabe. Man kan nemlig efter behov vælge imellem et fritstående, integreret eller indbygget køleskab.

Herudover skal man inden købet overveje, om man har brug for et køleskab med indbygget fryser, og om fryseren i så fald skal være øverst, nederst eller om man skal investere i et køleskab, hvor fryser og køleskab er i hver sin side.

Sidstnævnte kategori bliver også kaldt amerikanerkøleskabe, og den slags køleskabe er som oftest større end almindelige køleskabe. Man skal altså være opmærksom på, at et sådant køleskab vil fylde meget i et køkken.

Amerikaner-køleskab
Et amerikaner-køleskab fylder godt men har også plads til meget.

Hvilken slags køleskab, man har brug for, afhænger også af hvor i køkkenet, man har forestillet sig, at køleskabet skal stå.

Har du brug for et køleskab, der står for sig selv i køkkenet, skal du selvsagt vælge et fritstående køleskab, da det vil have flottere sidebeklædninger.

Hvis du vil indbygge dit køleskab i køkkenet, skal du være opmærksom på, at længden og bredden af dit køleskab passer til dit køkken.

Der skal også være plads til, at dit køleskab kan afgive varme, hvilket betyder, at der skal være nogle få ekstra cm rundt om køleskabet. Minimumskravene til denne afstand står i manualen til køleskabet.

Vil du integrere dit køleskab fuldstændig i dit køkken, kan man montere en køkkenlåge udenpå køleskabsdøren, der matcher designet i dit køkken. Køkkenlågen vil du typisk kunne få det samme sted, du købte dit køkken, men det er vigtigt at være opmærksom på, at hvis dit køkken er mere end et par år gammelt, er det ikke helt sikkert, at den rette køkkenlåge stadig produceres.

Model-filtre på Priser.dk
Model-filtrene på Priser.dk gør det nemt at sortere i dine søgninger.

Det er her på Priser.dk muligt, at sammenligne priser specifikt for enten indbyggede eller fritstående køleskabe. Det giver et større overblik over udvalget, og kan hjælpe dig med at finde det rette køleskab.

Design af køleskabet

Lægger du vægt på et flot køkken, er design selvfølgelig en stor del af dit valg. Som allerede nævnt kan det være en idé at integrere køleskabet, hvilket sikrer, at køleskabet passer ind i dit køkkens design.

Indbygget køleskab fra ASKO-Vølund
Indbygget køleskab fra ASKO-Vølund.

Hvis den integrerede løsning ikke er noget for dig, er der mange muligheder for at vælge et design, du synes om. Mange køber køleskabe i metalliske farver, og det er da også blandt den type, at udvalget er størst.

Man kan dog købe køleskabe i mange farver, og du kan overveje om et køleskab i en mere iøjnefaldende farve eller design, passer ind i dit køkken. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at prisen ofte er højere for køleskabe med et mere specielt design.

Køleskabets energiforbrug

Samtlige køleskabe, der sælges i dag, har et energimærke, der kan være mellem G og A. Derudover gives mærkerne A+, A++ og A+++ til de mest strømbesparende køleskabe.

Man kan også købe et køleskab med indbygget digital eller elektrisk termostat, hvilket giver dig mulighed for præcist at indstille temperaturen og dermed være sikker på, at dit køleskab har den energirigtige temperatur.

Læs også: Et køleskab der kan mindske dit madspild

Der kan være penge at spare ved at vælge den mest energirigtige løsning, så det er altså en god idé at have energiforbruget i baghovedet, når du køber et køleskab.

Køleskabets kapacitet

En anden faktor, der kan spille ind på dit valg af køleskab, er, hvor meget plads du skal have til dine fødevarer. Kapacitet spiller ind på både købspris og energiforbrug, så det er vigtigt at overveje, hvor stort et køleskab, du har brug for.

Er god plads i køleskabet en høj prioritet for dig, samtidig med du vil være sikker på et køleskab i god kvalitet, er et amerikanerkøleskab måske noget for dig. Prisen vil dog også ofte være høj.

Er du mere interesseret i en lav elregning, er en god tommelfingerregel, at 1 person har brug for omkring 100 liter, og at man skal bruge 50 liter ekstra plads pr. person, der er i husstanden.

Bor du alene, er et køleskab med en kapacitet på omkring 100 liter altså højst sandsynligt tilstrækkeligt. Er I en familie på 4 eller derover, vil en kapacitet på 250 liter passe bedre til jeres behov.

Køleskab fra Samsung med franske døre
Køleskab fra Samsung med franske døre.

Bliver der i din husstand købt stort ind, er det dog værd at overveje at købe et køleskab på omkring 100 liter ekstra, da et overfyldt køleskab har svært ved at køle alle madvarer ned på mindst 5°C. Dette kan betyde, at dine madvarer ikke holder sig så længe, som de burde.

I Priser.dk’s søgemaskine kan du søge efter køleskabes kapacitet, så du nemt finder frem til et køleskab, der matcher dit kapacitet-behov.

Indretning og ekstra funktioner

Før du køber dit køleskab, kan det også anbefales at undersøge, om hylderne kan flyttes rundt alt efter dine behov. Det giver større fleksibilitet, og giver dig bedre mulighed for at udnytte pladsen i køleskabet.

Mange køleskabe har en del ekstra funktioner, der kan være nyttige. Især amerikanerkøleskabe har ofte et væld af smarte funktioner, der kan hjælpe dig i hverdagen.

Det kan fx være digital visning af temperatur, en "hurtig nedkøling" funktion eller en funktion, der giver mulighed for at holde temperaturen i en sektion af dit køleskab på præcis 0 grader, hvilket forlænger holdbarheden af grøntsager og lignende.

Nogle køleskabe har også mulighed for at trække koldt vand eller isterninger fra forsiden.

Hvis en billig pris er dit største kriterium for et nyt køleskab, bør du dog overveje, om du har brug for disse funktioner.

Valg af forhandler

Det er en god idé at købe køleskabe online, da der kan være penge at spare. Nogle online forhandlere tilbyder også gratis fragt, så det er ofte meget nemt at bestille dit nye køleskab på internettet.

Det kan anbefales at gøre brug af prissammenligningen her på priser.dk, før du køber din valgte model, da der kan være mange penge at spare.

Når du har fundet dit køleskab, kan du nemt klikke dig videre til den forhandler, der sælger det billigst.

Gode råd til dit nyindkøbte køleskab

* Du bør ikke stille dit køleskab i direkte sollys eller op ad varme genstande som fx ovnen. Samtidig må det helst ikke stå alt for koldt, da nogle køleskabe ikke fungerer optimalt under 18 °C.
* Hold temperaturen på 3-5 grader. Det kan skade dine madvarer, hvis temperaturen er sat højere eller lavere. Samtidig stiger energiforbruget med 5% for hver grad, temperaturen bliver sat ned på under 5 grader.
* Lad varme madvarer køle af inden du sætter dem i køleskabet, da der ellers bruges ekstra energi på at køle køleskabet ned. På samme måde kan du optø mad fra fryseren i køleskabet, da det også hjælper med at spare energi.

Derudover kan følgende tiltag hjælpe dig med at holde energiforbruget på dit nye køleskab lavt:

* Støv kondensatoren af på bagsiden af køleskabet en gang imellem.
* Hold øje med at gummilisten der holder køleskabet tæt, ikke er for slidt.
* Afrim en evt. fryser hvis der er mere end 5 mm rim.

Find de bedste priser på køleskabe her

Find de bedste priser på køle-fryseskabe her