Guide til køb af støvsuger

edbpriser.dk 24-09-45898 15:00

En støvsuger kan hurtigt og effektivt hjælpe dig med udrydde støv og snavs i dit hjem. Støvsugeren er da også en fast del af rengøringen i de fleste hjem, og mange vil nok ikke bryde sig om at skulle gøre rent uden en støvsuger ved hånden.

Har din gamle støvsuger givet op, eller har du bare besluttet dig for at investere i en mere effektiv rengøring, guider Priser.dk dig her til en støvsuger, du ikke vil fortryde.

Valg af støvsugermodel

Når man skal købe en ny støvsuger, er der flere forskellige modeller at vælge imellem. Ved at klikke på de forskellige links i teksten, bliver du ført direkte videre til en oversigt over de billigste støvsugere af hver slags model her på Priser.dk.

Almindelige støvsugere med beholder

En almindelig støvsuger med beholder er nok den mest udbredte støvsugermodel.

Hvis det er denne model du foretrækker, skal du overveje, om du vil have en støvsuger med eller uden pose.

En poseløs støvsuger samler støv og snavs i et filter, der skal renses en gang imellem, hvilket støvsugeren selv markerer. Denne variant støjer som regel mere end en støvsuger med pose.

Hvis du har husdyr, og overvejer en poseløs støvsuger, skal du være opmærksom på sugeeffekten. Mange poseløse støvsugeres sugeeffekt ligger i den lavere ende, hvilket betyder, at de kan få svært ved at rengøre mange dyrehår.

Der findes dog specialiserede poseløse støvsugere, med en meget effektiv sugeeffekt, som er i stand til at tage lige så meget snavs og hår som alle støvsugere med pose. Disse støvsugere ligger dog i den dyrere ende i forhold til støvsugere med pose.

En støvsuger med pose samler al støvet og snavset i en pose, som man skifter, når den er fuld. Denne model støjer altså mindre, og er ofte i stand til at rengøre lidt mere besværlige materialer end den poseløse variant. Til gengæld skal man sørge for altid at have ekstra rengøringsposer.

Støvsugere med poser indikerer også, hvornår det er tid til at skifte posen.

Da begge varianter altid skal være forbundet til en stikkontakt, er det vigtigt at være opmærksom på længden af ledningen.

Hvis du har et stort hjem, kan det anbefales at vælge en støvsuger med en lang ledning, da du i så fald slipper for at skifte stikkontakt hele tiden, når du bevæger dig rundt i huset.

Stav eller opretstående støvsugere

En stav eller opretstående støvsuger er et andet bud på en støvsugermodel. De kører på batteri, og behøver altså ikke altid at være forbundet til en stikkontakt, hvilket gør dem mere mobile.

Er meget af gulvet i din bolig dækket af tæpper, kan det være en fordel at vælge denne model, da de rengør tæpper bedre end de almindelige støvsugere.

Samtidig har mange stav/opretstående støvsugere en aftagelig håndholdt støvsuger, der hurtigt kan fjerne krummer på spisebordet eller i sofaen.

Det er dog også muligt at købe en håndholdt støvsuger separat som et alternativ til en almindelig støvsuger.

Robotstøvsugere

Robotstøvsugere er efterhånden blevet så avancerede, at de er et reelt alternativ til støvsugere, man selv skal føre.

Det virker næsten som noget fra en science-fiction film, men man kan i dag programmere nogle robotstøvsugere til at støvsuge alle hverdage, mens man er på arbejde, og på den måde altid vende hjem til et nyligt støvsuget gulv.

Nogle modeller kan endda tømme sig selv for støv eller genoplade og derefter starte det præcis samme sted, som de slap.

Robotstøvsugere kan godt køre over små dørtrin, og kører heller ikke ud over trappetrin. Til gengæld kan de altså kun tage en etage af gangen, ligesom de godt kan blive fanget i ledninger, der ligger på gulvet.

Robotstøvsugere ligger prismæssigt også i den dyrere ende, så hvis du er på udkig efter en billig støvsuger, bliver du nok desværre nødt til at støvsuge selv.

Suge- og motoreffekt samt støvkapacitet

Det er vigtigt at være klar over forskellen på suge- og motoreffekt.

Mens sugeeffekten fortæller, hvor kraftig en sugeevne støvsugeren har, fortæller motoreffekten udelukkende noget om, hvor meget strøm motoren bruger.

Hvis du skal have en miljørigtig og energieffektiv støvsuger, skal den altså have en lav motoreffekt.

Hvis du er mere interesseret i en kraftig sugeevne, er det altså kun sugeeffekten, du skal holde øje med.

Det er også en god idé at holde øje med støvkapaciteten. Har du et stort hus med mange kvadratmeter, kan det anbefales at købe en støvsuger med en vis kapacitet, så undgår du nemlig at skifte pose eller filter ofte.

Filtre på støvsugere på Priser.dk

Både suge- og motoreffekt og støvkapacitet kan du søge specifikt efter her på Priser.dk.

Støvsugerens støjniveau

Vil du gerne kunne være i stand til at føre en samtale eller høre musik, mens du støvsuger, så er det nok en god idé at holde øje med støjniveauet.

Støjniveauet måles i decibel (dB), og kan som regel findes under støvsugerens specifikationer. Et fald på bare tre dB betyder, at støjen fra støvsugeren bliver formindsket med 50%.

En standard støvsuger udsender omkring 78 dB, mens det for de mest støjsvage støvsugere kun er omkring 60 dB, hvilket er lavere end en normal samtale.

Der er altså stor forskel på støjniveauet på støvsugere.

Har du eller en i din husstand allergi eller astma?

Når støvsugere suger luft ind i maskinen, skal det selvfølgelig ud igen. Har du eller en anden i din husstand allergi eller astma, er det ekstra vigtigt, at støvsugeren holder på støvpartiklerne, når den sender luft ud igen.

De bedste støvsugere til at holde på støvpartiklerne har et HEPA-filter. HEPA-filtre opfanger små partikler, der udløser allergi- og astmasymptomer, som for eksempel støvmidefæces og pollen.

Et HEPA-10 filter filtrerer 85% af de luftbårne partikler, mens HEPA-12 og HEPA-13 filtre filtrerer henholdsvis 99,5 og 99,95 af partiklerne.

Hvis du vælger en støvsuger med de to sidstnævnte filtre, er du sikker på at komme af med så godt som alle de luftbårne allergener.

Vægt og størrelse

Hvis du på forhånd ved, at du kommer til at bære din støvsuger op og ned af trapper og generelt kommer til at flytte meget rundt på den, er det en god idé at vælge en let model.

Samtidig er det en god idé at overveje, hvor du vil opbevare din støvsuger, så du ikke køber en for stor model.

Hvis du har et stort hus, skal du være opmærksom på, at størrelsen på støvsugeren også spiller ind på støvkapaciteten.

Ekstra tilbehør og funktioner

Til de fleste støvsugere følger der ekstra tilbehør med oftest i form af ekstra mundstykker.

Hvis der er mange tæpper i din bolig, kan det være en fordel at købe en støvsuger med et motoriseret mundstykke. Den gør det meget lettere at rengøre dine tæpper i bunden.

Det er en god idé at købe en støvsuger med et ergonomisk håndtag, og med hjul der kan køre alle veje.

Man kan også købe støvsugere med en forlygte, som gør det nemmere at se, når du for eksempel skal rengøre under sofaen.

Valg af forhandler

Her på Priser.dk kan du sammenligne priser hos de forskellige online forhandlere, hvorefter du kan vælge den forhandler med den bedste pris.
 
Samtidig kan du søge specifikt efter flere kategorier, for eksempel maksimal sugeeffekt eller støvkapacitet.

Gode råd til din nyindkøbte støvsuger

- Sørg for at lufte ud mens du støvsuger, og 5-10 minutter efter du er færdig. Når man støvsuger hvirvles støvet op i luften, men hvis der er gennemtræk, ryger det gamle støv ud, og frisk luft kommer ind.
- Tør støv af, støvsug og vask derefter gulvet. På den måde får du bugt med mest støv og snavs.
- Kør udelukkende med støvsugeren på de dele af gulvet, hvor du allerede har støvsuget. På den måde undgår du, at hvirvle unødvendig meget støv op i luften.