Guide til køb af vaskemaskine

edbpriser.dk 02-09-45835 23:56

Der er ikke mange mennesker i dag, der stadig vasker deres tøj i hånden. Den opgave klarer vaskemaskinen i langt de fleste hjem, hvor den er en selvfølgelig og vigtig del af hverdagen.

Det betyder, at købet af en ny vaskemaskine skal overvejes grundigt, da den højst sandsynligt vil blive brugt ofte og i mange år fremover.

Der findes flere tests af vaskemaskiner online, men bare fordi en vaskemaskine vinder en test, betyder det ikke, at den passer til lige netop dine behov. Der er selvsagt forskel på behovene hos en familie på 5, og en der bor alene.

Derfor har vi lavet denne guide, som kan hjælpe med at finde en vaskemaskine, der passer perfekt til dig.

Hvilken slags vaskemaskine?

Det er en god idé at starte med at gøre sig det klart, hvilken slags vaskemaskine man har brug for. Der findes grundlæggende to forskellige slags vaskemaskiner:

• En frontbetjent vaskemaskine
• En topbetjent vaskemaskine

Frontbetjent vaskemaskine

Den frontbetjente vaskemaskine åbnes forfra og er nok den mest almindelige. Den kræver dog forholdsvist meget plads, da der skal være rum nok til, at man kan svinge lågen åben og lægge sit tøj i maskinen.

Hvis du vil have en indbygget vaskemaskine, er det at foretrække med en frontbetjent vaskemaskine, da en indbygget vaskemaskine oftest placeres under en bordplade.

Topbetjent vaskemaskine

Som det ligger i navnet, åbner man den topbetjente vaskemaskine oppefra. Der kan som oftest ikke ligge helt så meget tøj i denne slags vaskemaskine sammenlignet med den frontbetjente, men det er netop dens fordel, da de som regel er mindre.

Samtidig betyder topbetjeningen også, at den optager mindre plads i rummet, når du skal tage tøj ind eller ud af maskinen, da man som sagt åbner den oppefra.

Kombineret tørre- og vaskemaskine

Har du også behov for en tørretumbler, men har svært ved at finde pladsen til den? Så kan du købe en kombineret tørre- og vaskemaskine, der altså indeholder begge funktioner.

Det løser dit pladsproblem men vær opmærksom på, at prisen også stiger tilsvarende. Det gælder også for elregningen, da denne slags maskine bruger mere i strøm end normale vaskemaskiner.

Den kan også som regel kun tørre 1-2 kg mindre tøj, end den kan vaske, men til gengæld behøver du altså kun at have én maskine stående.

Læs også: Guide til køb af tørretumbler

Dette leder os videre til den næste kategori, du skal være opmærksom på ved dit køb.

Hvor meget tøj regner du med at vaske pr. gang?
Der er stor forskel på hvor meget tøj, vaskemaskiner kan indeholde pr. vask. Hvis du er den eneste, der vil bruge maskinen, skal du nok overveje en vaskemaskine, der kan indeholde knap så meget tøj - for eksempel 5 kg.

Vil maskinen blive brugt af en familie med børn, er det nok bedst at investere i en vaskemaskine, der kan indeholde mindst 7 kg.

Hold godt øje med vaskemaskinens energimærkning og vandforbrug

Hvis du køber en vaskemaskine med et højt el- og vandforbrug, vil du kunne mærke det, når regningerne kommer dumpende ind ad brevsprækken.

Det er derfor vigtigt, at du vælger en vaskemaskine, der kun kan indeholde så meget tøj, som du har brug for, da der ellers vil være et unødigt vandspild.

Samtidig er det vigtigt at holde øje med energimærkningen, når du skal vælge din vaskemaskine. Energimærkeordningen spænder fra A+++ til G.

Sorter efter energimærkningen på Priser.dk
Sorter efter energimærkningen på Priser.dk.

A+++ gives til den slags vaskemaskiner, der bruger allermindst energi, mens G gives til dem, der bruger allermest.

Derudover markerer Go’ Energimærket de vaskemaskiner, der er blandt de 20% mest energibesparende på markedet.

Disse mærker er altså nyttige, når du skal finde en maskine, der er billig i drift.

Hvilken betydning har vaske- og centrifugeringsevne?

Alle vaskemaskiner, der bliver solgt i Danmark og kan indeholde over 3 kg tøj, har mærket A på en skala fra A-G over vaskeevne.

Man kan altså stole på, at den vaskemaskine, man køber, har en god vaskeevne.

Centrifugeringsevnen varierer derimod meget, og hvor høj en evne, du skal have, afhænger af, hvor tørt du vil have dit tøj umiddelbart efter vasken.

En god centrifugeringsevne betyder, at dit tøj ikke skal bruge nær så lang tid på tørresnoren eller i tørretumbleren.

Centrifugeringsevne måles i omdrejninger/minuttet, og det kan anbefales at købe en vaskemaskine med mindst 1400 omdrejninger/minuttet.

Støjniveau på vaskemaskinen

En anden vigtig faktor kan være, hvor meget støj din vaskemaskine laver. En vaskemaskine kan larme rigtigt meget, så det kan være en idé at holde øje med støjniveau, der angives i decibel (dB).

Støjniveauet ligger som regel mellem 46-66 dB ved vask og 64-81 dB ved centrifugering, hvilket kan dække over en særdeles mærkbar forskel.

Garanti og ekstra funktioner

Hav også længden af garantien i baghovedet, når du leder efter en vaskemaskine, da en lang garanti kan spare dig for problemer og ekstra udgifter, hvis din vaskemaskine skulle gå i stykker efter et par år.

Bosch Logixx 8 vaskeprogrammer

Derudover har mange nye vaskemaskiner et væld af ekstra funktioner og programmer, men det kan være en god idé at spørge sig selv, hvor mange ekstra funktioner man i virkeligheden har brug for.

Ofte har man kun brug for, at kunne vaske ved 30, 40 og 60 grader plus en skånefunktion.

Valg af forhandler

Hvis du har gjort dig dine præferencer og behov klart, og føler dig sikker på, hvilken slags vaskemaskine du vil købe, er det sådan set bare at gå i gang med at sammenligne priser og leveringsforhold her på Priser.dk.

Find de bedste priser på vaskemaskiner her