Her er sandheden bag filmen om Diana

edbpriser.dk 14-09-45665 20:40

Den er blevet sablet ned af de engelske anmeldere, men den kontroversielle nye film om lady Diana beviser i hvert fald, at der stadig er en stor fascination omkring den tidligere prinsesses liv. Filmen skildrer en periode over to år fra 1995 til hendes død i august 1997, hvor lady Diana havde en hemmelig kærlighedsaffære med den pakistanske hjertekirurg Hasnat Khan spillet af britiske Naveen Andrews.

Efter skilsmissen fra prins Charles skildres lady Diana som en ensom og hæmningsløs kvinde, der desperat søgte kærligheden og et normalt liv til trods for det faktum, at hun var den mest berømte kvinde i verden. Det er den tyske instruktør Oliver Hirschbiegel, der står bag filmen med Naomi Watts i hovedrollen som lady Diana, og det er det første forsøg fra Hollywood på at fortælle en del af hendes historie.

Omdiskuteret handling
På den visuelle side er filmen en detaljeret kopi af lady Dianas verden lige fra hendes tøj til indretningen af hendes lejlighed i Kensington Palace og den yacht, hvor hun holdt ferie med Dodi Fayed. Men selve fortællingen er omdiskuteret, og har fået offentligheden til at pege på den manglende historiske akkuratesse.

Både lady Dianas berømte tv-interview med den britiske journalist Martin Bashir og hendes vandring i et ryddet landmineområde i Angola er vist i filmen, men samtidig er der mere tvivlsomme scener som for eksempel et hemmeligt besøg i en jazzclub i London iført paryk, en konfrontation med en narkohandler, og en flugt fra pressen ud af et vindue i elskerens lejlighed på øverste etage.

Daily Mail har derfor talt med en række venner og kolleger til Hasnat Khan og lady Diana heriblandt hendes livvagt Ken Wharfe, og her er avisen nået frem til sandheden omkring de situationer, der er vist i filmen.

Sandt
Hasnat Khan og lady Diana mødtes første gang, da hun besøgte sin healer, hvis mand netop havde gennemgået en hjerteoperation på Royal Brompton Hospital i London. Senere tog lady Diana i al hemmelighed til Pakistan for at få Hasnat Khans families velsignelse omkring deres forhold. Lady Diana bad desuden den berømte, sydafrikanske kirurg Christiaan Barnard om at give Hasnat Khan et job i Sydafrika, hvor hun håbede, at de kunne få et nyt liv sammen.

Lady Diana indrømmede i 1995 i et tårevædet interview med den britiske journalist Martin Bashir, at hun havde gjort fysisk skade på sig selv under en fødselsdepression.

Lady Diana gav hints til pressen om sin affære med Dodi Fayed hvilket førte til paparazzifotografierne af hende på ferie med ham på hans yacht.  Hasnat Khan ringede efterfølgende til lady Diana minutter før hendes død, men hun havde efterladt sin telefon på hotelværelset i Paris.

Lady Diana kunne spille Bach på klaver, og hun holdt meget af tv-serier, hvilket vises i filmen.

Usandt
Ifølge flere kilder er det dog mere tvivlsomt, at lady Diana eksempelvis besøgte den berømte natklub Ronnie Scott’s iført paryk for at imponere Hasnat Khan eller, at hun på et tidspunkt valgte at konfrontere en narkohandler. Der var heller ikke tale om, at hun gav en lidenskabelig tale til pressen efter at have vandret i det ryddede landmineområde i Angola.

Lady Diana og Hasnat Khan tog heller ikke på en romantisk tur til byen Dover i hendes butlers bil, og den tidligere prinsesse gemte sig heller ikke i bagagerummet på en bil, og klatrede ud af et vindue for at gemme sit for pressen. Det er også opdigtning, at Hasnat Khan bestilte en burger, da han havde sit første stævnemøde med lady Diana på Kensington Palace.