Internet Explorer 9 kan blive et flop

edbpriser.dk 09-07-42714 05:00

At Microsoft står foran store udfordringer i den kommende tid, er et uomtvisteligt faktum. Selskabet, som først og fremmest har forstand på operativsystemer og software, kan få problemer i en verden, hvor stadig flere af vores aktiviteter flyttes ud i skyen, ifølge mange analytikere.

Og som om konkurrencen fra andre selskaber ikke er udfordring nok, er det måske en endnu større udfordring, at næsten 61% af Windows-brugerne sværger til Windows XP - et 9 år gammelt operativsystem.

Forud for denne artikel har jeg brugt Windows XP på min hjemme-PC i nogle uger efter rundt regnet et år med Windows 7, for at se hvordan det ville påvirke min datahverdag.

I hovedtræk er min konklusion denne: Om jeg har Windows 7 eller Windows XP installeret, påvirker ikke min hverdag nævneværdigt. XP kører alle de programmer, jeg bruger, mindst lige så godt som Windows 7, alt tilkoblet hardware fungerer problemfrit, specialfunktioner - der kun findes i Windows 7 - bruges sjældent, og det aldrende operativsystem opleves stort set lige så kvikt som barnebarnet.

Brugergrænsefladen og effekterne er måske ikke lige så fancy som i Windows 7, men det er funktionelt, gennemarbejdet og drøn stabilt. Enkelte ting oplever jeg desuden mere logisk i XP, for eksempel Windows stifinder og de opgaveorienterede genveje knyttet til denne.

Det er med andre ord ikke så mærkeligt, at verdens absolut mest brugte operativsystem - med overvældende margin - fortsat hedder Windows XP.

Et stort problem for Microsoft
Efterfølgeren Vista nåede aldrig at få mere end en markedsandel omkring de 20%, og selv om Windows 7 har solgt rigtig godt, tegner Vista og Windows 7 sig tilsammen ikke for mere end ca. 30% af markedet - i skrivende omkring 15% hver.

Microsoft har selvfølgelig allermest lyst til at begrave XP én gang for alle og så se fremad. I stedet må de hele tiden tage hensyn til majoriteten af deres kunder, som fortsat bruger det gamle operativsystem.

Men nu prøver de i stedet at sætte diverse begrænsninger op. Beslutningen om, at Internet Explorer 9 ikke kommer til at fungere i Windows XP, er muligvis et forsøg på, at skabe tilstrækkeligt incitament for at opgradere. Der er imidlertid stor fare for, at det tværtimod vil resultere i, at endnu flere vil foretrække konkurrenter som Chrome og Firefox.

En browser som kun 30% af markedet vil kunne installere
Et lille marked på kun 30% og hvor mange af disse vil så vælge Internet Explorer 9 som deres standardbrowser? Lidt over halvdelen måske, hvis fordelingen er den samme som i det øvrige browsermarked.

Jeg har testet betaversionen af IE9, og foreløbig er det meget lidt eller ingenting, den gør bedre end konkurrenterne, synes jeg.

Nu vil XP's markedsandel naturligvis falde fremover, og Windows 7 andelen vil vokse, sådan at flere vil få mulighed for at installere IE9 efterhånden. Men XP-andelen har holdt sig bemærkelsesværdigt stabil de seneste måneder. Siden nytår er den kun faldet med 5 procentpoint. Hvis den trend fortsætter, og det er der meget der tyder på, vil det nærmest blive umuligt for Microsoft at gøre Internet Explorer 9 til markedsleder. Til det vil konkurrencen være for hård - ikke bare fra Mozilla og Google - men i lige så høj grad fra verdens mest brugte browser, Internet Explorer 8.

Endnu engang konkurrerer selskabet altså imod sig selv.

- En moderne browser kræver et moderne operativsystem, prøvede Microsofts IE-Marketing Manager Ryan Gavin sig med overfor The Register i forrige uge.

Hverken Mozilla eller Google ser den samme afhængighed og går ikke med nogen som helst planer om at skære Windows XP-understøttelse fra for sine browsere. Det er godt nyt for XP-brugerne, men ikke lige så godt nyt for Microsoft.


Denne artikel blev oprindeligt bragt på DinSide.no