iOS 9 giver mere plads, mere batteritid, mere Siri og split-screen på iPad

edbpriser.dk 22-09-47406 13:16

Apple præsenterede iOS 9 på deres WWDC-udviklerkonference i går aftes, og der er en del gode nyheder til brugere af iPhone og iPad.

iOS 9 fylder kun 1,3 GB og kommer til alle brugere af iOS 8

Har du allerede iOS 8 installeret på iPhone eller iPad, vil du også få iOS 9, når det bliver frigivet til efteråret.

Læs også: Sådan får du nemt mere plads på din smartphone eller tablet

Opdateringen bliver som vanligt ganske gratis, og vil virke til alle med en iPhone 4s eller nyere og iPad 2 eller nyere samt alle iPad mini modeller.

iOS 9 kompatible enheder

En glædelig overraskelse for alle vil være, at iOS 9 kun fylder 1,3 GB mod iOS 8's 4,6 GB.

Det er selvfølgelig til størst glæde for de brugere med begrænset lagerplads (8 eller 16 GB) på deres enheder, men alle vil nok være glade for lige at få 3+ GB foræret.

Længere batteritid med iOS 9

Ved helt normalt brug vil en iPhone klare omkring en time mere per opladning efter opgraderingen til iOS 9, fortalte Apple, og det er ikke den eneste batteri-nyhed.

Et nyt "Low Power Mode" vil give yderligere tre timers ekstra batteritid, når det bliver aktiveret, ved at slå flere batterikrævende funktioner fra.

Siri bliver stærkere på iOS 9

Den personlige assistent, Siri, har også fået en overhaling i iOS 9, så "hun" nu er mere intelligent og proaktiv.

iOS 9 Siri på iPhones

Udover at komme med bedre forslag, der kan inkludere kontakter, interessante steder i nærheden og nye apps, man ikke har afprøvet endnu, vil Siri kunne lave kombinerede søgninger.

Læs også: iPhone 6s og 6s Plus får Force Touch, bedre kamera og stærkere metal

I iOS 9 vil man således kunne bede Siri om, at "vis mig billeder fra Skagen sidste august", og så vil Siri kombinere perioden med billedernes geotag for et præcist resultat.

Påmindelser vil i iOS 9 også kunne indeholde vedhæftelser som for eksempel et link til en hjemmeside, du gerne vil tjekke senere.

iOS 9 får bedre noter

Siri vil også komme med forslag baseret på tidspunkt, lokation og tilsluttet tilbehør.

Hvis du ofte tager en løbetur på et bestemt tidspunkt på dagen, vil Siri automatisk åbne din fitness-playliste, når du tilslutter hovedtelefonerne.

I bilen på vej til arbejde kan det være en lydbog, du er i gang med at høre, som bliver Siris førstevalg til dig.

Og - forsikrede Apple - alle oplysninger om din gøren og laden bliver opbevaret på din iPhone, modsat Googles Android system der kan meget af det samme, men som lader oplysningerne komme omkring skyen.

Split-screen multitasking på iPad med iOS 9

Apple var allerede godt i gang med udviklingen af split-screen multitasking på iPad, som vi skrev om sidste år, men de nåede ikke at få funktionen færdig til iOS 8.

Med iOS 9 bliver det muligt ved hjælp af de nye Split View, Slide Over og billede-i-billede funktioner, der giver brugeren mulighed for at have to apps åbne samtidig.

Split View er desværre begrænset til iPad Air 2, da det åbenbart er den eneste iPad, der er stærk nok til at have to fuldt fungerende apps åbne samtidigt side om side på skærmen.

iOS 9 Split View

Til gengæld er Split View ægte split-screen multitasking, som vi kender det fra Windows.

I Slide Over, som bliver tilgængeligt på iPad Air og alle iPad mini modeller, kan du have en app åben og så slide en anden app ind fra højre, der vil fylde omkring en tredjedel af skærmen.

iOS 9 Slide Over

I demonstrationen på scenen i går havde Apples Craig Federighi valget mellem Beskeder, Noter og Kalender, som de apps han kunne hive ind fra højre side af skærmen.

Federighi viste også muligheden for en billede-i-billede funktion, idet han fik en notifikation om en ny email, mens han så en video i ESPN-appen.

iOS 9 Billede-i-billede funktion

Da han trykkede på notifikationen og dermed åbnede mail-programmet, skiftede ESPN-appen størrelse og fortsatte med at afspille videoen i hjørnet.

Det lille video-billede kan efterfølgende placeres på skærmen, hvor man har lyst, og man kan også ændre størrelsen.

Læs også: ASUS Zen alt-i-en PC appellerer til iMac fans

iOS 9 kommer ud i en offentlig beta-version i løbet af juli, og i løbet af efteråret i den endelige version.


Kilder: SlashGear og TechCrunch