Fra begyndelsen af juni måned lukker EDBPriser og bliver i stedet en del af PriceRunner. Læs mere »

iPhone dumper igen i antenne-test

edbpriser.dk 17-12-2013 15:41

Det er efterhånden en stående joke, at Apples mobiltelefoner - trods deres kæmpemæssige succes og tekniske formåen på andre områder - ikke er særligt gode til at formidle en helt almindelig telefonsamtale.

Og nu er der så smidt mere brænde på dét bål, for en ny undersøgelse fra Aalborg Universitet underbygger desværre vittigheden med videnskabelig fakta.

Det er professor, Gert Frølund Pedersen, der står bag undersøgelsen, der er en opfølgning på en lignende test, som han foretog sidste år.

iPhone placeret i bunden igen

I år var der indsamlet 22 af de mest populære mobiltelefoner på det danske marked, der alle blev udsat for en gennemgribende test på flere mobil-bånd og i både et håndholdt og et håndfri setup.

Læs også: Her er Nokias hemmelige Android mobil

Vinderen blev den ældre-venlige Doro PhoneEasy 625, der dog heller ikke kan bruges til meget andet end at ringe op og sende SMS'er, så det havde også været lidt uheldigt, hvis den ikke havde klaret testen godt.

Mobilantennetest 2013
Resultatet af antennetesten for mobiltelefoner 2013, kilde: Erhvervsstyrelsen .

De bedste smartphones til at tale i leverer Sony, hvis to eneste mobiler i testen placerer sig i top på henholdsvis anden og tredje pladsen.

Herefter følger en blandet omgang af mobiltelefoner fra Samsung, LG, HTC, Nokia og Huawei, mens man skal helt ned til 20. og 21. pladsen for at finde Apples to nyeste modeller, iPhone 5c og iPhone 5s.

iPhone var også placeret i bunden efter sidste års test, og det kan godt undre, at Apple endnu ikke har fået rettet mere op på antenneforholdene i deres teknisk fremsynede mobiltelefoner.

Men deres kunder - som der jo stadig bliver flere og flere af - må åbenbart være godt tilfredse med alt det andet, som en iPhone kan.

Læs også: 68% af alle amerikanere har en iPhone i 2017

Så iPhone-folket kan altså godt forberede sig på mere dril fra de andre i nærmeste fremtid, men de kan da i det mindste forsvare sig med, at iPhone ikke er den allerdårligste.

Pinligt resultat for Nokias topmodel

Det var nemlig Nokia, som stod for undersøgelsens mest pinlige resultat med deres topmodel, Lumia 925.

Den klarede sig så dårligt i testen, at Gert Frølund Pedersen fik tilsendt en ny model fra Nokia, fordi der var mistanke om, at det første eksemplar var gået i stykker.

Det var det ikke, og Nokia Lumia 925 placerer sig derfor i bunden af tabellen, hvilket også er overraskende for professor Pedersen, der bemærker, at Nokia plejer at have god fokus på kvaliteten af mobilsamtaler på deres smartphones.

Alle klarer sig bedre håndfrit

Professoren har som nævnt også testet alle telefonerne i et håndfrit setup, hvor hoved og hånd altså ikke influerer på testresultatet, og her er resultatet et ganske andet.

Faktisk klarer Nokia Lumia 925 sig endnu bedre end Doro PhoneEasy 605 i denne del af testen, og Lumia 925 opnår et resultat, der er 17 dB bedre eller hele 50 gange kraftigere, end når den bliver holdt i hånden for at samtale.

Læs også: Bliver iPhone 6 dækket af safir-glas?

Så hvis man vil være sikker på at føre en samtale, som ikke bliver afbrudt, når man bevæger sin iPhone eller Lumia 925 for meget rundt, skal man altså benytte sig af et headset eller den indbyggede højttaler.