Javier Bardem i den Oscar-nominerede "Biutiful"

edbpriser.dk 09-08-43288 03:40

Manden bag de internationale kæmpesucceser ”Amores Perros”, ”21 gram” og ”Babel” er tilbage med intet mindre end et mesterværk med Oscar-vinder Javier Bardem i hovedrollen.

Manden bag "Babel" og "Amores Perros" har lavet sin bedste film!
Dette er historien om en mand i frit fald. Uxbal er en overlever fra en mørk verden under det ellers moderne og glitrende Barcelona. Da han opdager, at døden haler ind på ham, forsøger Uxbal at redde tilværelsen for sine to børn, genfinde kærligheden og forlige sig med sit liv. Men tiden er ikke hans eneste fjende.

Glæd dig til mødet mellem en fantastisk skuespiller og en fænomenal instruktør. Oscar-nominerede Alejandro González Iñárritu er blandt verdens mest respekterede filmskabere. Sammen med den Oscar-vindende skuespiller Javier Bardem har han skabt en banebrydende film, som kritikerne kalder hans hidtil bedste!

Javier Bardem
Født på Gran Canaria ind i en familie af skuespillere, havde Javier Bardem sin første optræden på film allerede som 6-årig. I 90’erne blev han en hyppig gæst på det store lærred i hjemlandet, og spillede både drama, komedie & action. Rollen i Pedro Almodóvars ”Kødet Skælver” (1997) var et tidligt højdepunkt, og åbnede mange døre for Bardem. Men rollen som den ultimative lejemorder i Coen brødrenes Oscar-vinder ”No Country For Old Men” (2007), gav ham et massivt, internationalt gennembrud. Præstationen indbragte ham talrige statuetter, bl.a. en Oscar, en Golden Globe, en BAFTA, og den amerikanske skuespillerbranches helt særlige Screen Actors Guild Award. Den amerikanske anerkendelse forhindrede dog ikke det enestående samarbejde mellem Bardem og Iñárritu, som kan opleves i ”Biutiful” – et samarbejde, der kastede Oscar-nomineringer og en fornem Cannes-pris for årets bedste mandlige præstation af sig.

Javier Bardem i "Biutiful"
Oscar-vinder Javier Bardem som Uxbal i Iñárritus ”Biutiful” (foto: Nordisk Film)

Alejandro González Iñárritu
På trods af ”kun” at have fire spillefilm på CV’et, er Iñárritu solidt placeret i filminstruktionens absolutte elite. Debutfilmen blev da også skabt med stor tålmodighed - 3 år og eftersigende 36 gennemskrivninger af manuskriptet skulle der til, før projektet kunne gennemføres. Til gengæld blev resultatet, ”Amores Perros” (2000), en international succes, skabte en superstjerne af Gael Garcia Bernal, og fik verdens bevågenhed med en Oscar-nominering. Succesen åbnede døre, og efterfølgeren ”21 grams” (2003) havde en lang række A-liste skuespillere på holdet. I 2006 skrev Iñárritu filmhistorie med superhittet ”Babel” som den første mexicanske instruktør med en Ocar-nominering for Bedste Instruktør. ”Biutiful” blev nomineret til både Golden Globe og Oscar for Bedste Udenlandske Film, men var som bekendt i hård konkurrence fra Susanne Bier.

Én af årets bedste film
Pressen herhjemme var særdeles positive overfor ”Biutiful” ved biografpremieren. Både Politiken, Ekstra Bladet og BT tildelte 5 stjerner til filmen. Ekstra Bladet kaldte den desuden ”utvivlsomt én af årets bedste film”. DR2 Premiere var ikke bange for at udråbe filmen til et mesterværk, og dryssede alle 6 stjerner over den.