Jørgen Leths "Det erotiske menneske"

edbpriser.dk 25-10-2011 15:51

”Det erotiske menneske” er provocateurens første storværk i mange år – en sanselig, melankolsk og morsom hyldest til ét af tilværelsens mest grundlæggende elementer.

Kan man måle det erotiske? Kan man indramme det? Kan man definere det? I sin længe ventede film "Det erotiske menneske" kredser dokumentaristen og digteren Jørgen Leth om disse simple, men dog vidtrækkende spørgsmål.

I filmen, der står som et hovedværk i Jørgen Leths omfangsrige kunstneriske produktion fra de seneste godt fem årtier, rejser han, den ældre, europæiske digter, ud i verden og ind i sig selv for at registrere det erotiske, for at lede efter dets form og betydning. Han er en mand, der ser på kvinder – der ser på kvinden.

Med udgangspunkt i egne minder om længerevarende kærlighedsforhold, såvel som flygtige seksuelle møder blandet med fiktion, foretager Jørgen Leth en række nedslag i udvalgte byer, steder og tilstande.

”Det erotiske menneske” har haft en besværlig fødsel. Filmen har været undervejs over ti år, men resultatet, som det foreligger i dag, er muligvis Jørgen Leths mest personlige, idiosynkratiske og provokerende film.

En film om at blive ældre, om tab, om de øjeblikke, et menneske husker, og om erotikkens væsen, som det fremstår, når man er Jørgen Leth.

Jørgen Leth
Med en baggrund som journalist (bl.a. hos Politiken) har Jørgen Leth i årenes løb bredt sig som kunstner inden for talrige områder.

Han har skrevet en lang række bøger – essays, digte, selvbiografi mm. – har turneret land og rige rundt som foredragsholder, og har i årevis beriget danske cykelfans som kyndig og poetisk cykelkommentator på TV2.

Men først og fremmest er Jørgen Leth en internationalt anerkendt og prisvindende filmkunstner, der allerede i 1967, som 30-årig, skabte et af sin karrieres enestående mesterværker – og dertil en milepæl indenfor international dokumentarfilmkunst – ”Det perfekte menneske”.

Andre højdepunkter inkluderer cykelfilmene ”Stjernerne og vandbærerne” (1974) og ”En forårsdag i Helvede” (1976), portrættet ”Jeg er levende – Søren Ulrik Thomsen, digter” (1999) og den store genindspilningsudfordring overfor Lars von Trier, ”De fem benspænd” (2003).

Ekstramateriale:
"André danser". "Jordskælv d. 12. januar 2010". "Schilaine under vand" – i alt 11 minutter.

"Det erotiske menneske" udgives på DVD d. 1. november 2011.