Købsguide: Blu-ray kontra DVD

edbpriser.dk 03-05-41282 11:43

 

Større kapacitet

Blu-ray har en række fordele frem for DVD, da Blu-ray kommer med en lagerkapacitet, der er 5 gange højere end DVD. Hvor en DVD kan lagre 4,7 GigaByte (GB), klarer Blu-ray skiverne nu hele 25 GB.

 

Bedre billede og lyd

Al den plads giver mulighed for et videosignal i High Definition opløsning, hvilket i en lidt forenklet udregning er dobbelt så godt som DVD’ens. Samtidig understøtter Blu-ray både Dolby Digital Plus 7.1 og DTS-HD 7.1, der er de nyeste skud på stammen til surround sound i hjemmebiografen, og som altså indbefatter 7 højttalere mod de normale 5 plus en subwoofer (.1 i talbetegnelsen).

 

Mere ekstramateriale

Ligesom det attraktive ekstramateriale om filmens eller seriens tilblivelse vi kender fra DVD-mediet, kommer mange Blu-ray titler også spækket til randen med både interessant og i nogle tilfælde nyskabende ekstramateriale. Udover de kendte dokumentarer og kommentarspor kan man finde:

 

  • Interaktive guides som kører under filmen og giver masser af bonusinformation.
  • Større mere komplekse spil – findes mest på børnefilmene indtil videre.
  • Mulighed for at lave quiz-spørgsmål om filmen, som kan deles med andre brugere gennem BD-Live – et Blu-ray Disc netværk på nettet.

 

Nemmere at se tv-serier

En anden meget brugbar funktionalitet for dem, som godt kan lide at se tv-serier er Season Play (Sæson afspilning). Blu-ray titler med denne funktion gemmer det sted, du er nået til i sæsonen i afspillerens hukommelse, og gør det dermed meget nemt at holde styr på, selvom man ser andre film ind i mellem.

 

Afspilningsmuligheder

Mulighederne er mange, hvis man gerne vil se Blu-ray film. Der er afspillere i alle prislag, så alle kan være med, og det er nu også muligt at få indbygget et Blu-ray drev i ens computer. Hvis man gerne vil have spilmuligheden med i prisen, kan man med fordel købe en Playstation 3, som har indbygget Blu-ray afspiller.

 

Kan stadig spille DVD

Selvom du skifter til en Blu-ray afspiller eller en Playstation 3, behøver du ikke skifte alle dine DVD’er ud, da alle de nye afspillere er bagudkompatible og også kan spille DVD. Hertil kommer at flere afspillere kan opskalere DVD-signalet til HD-kvalitet med 1080 vandrette linjer og dermed forbedre DVD’ernes billede.

 

 

DVD

- enkelt lag

DVD

- dobbelt lag

Blu-ray

- enkelt lag

Blu-ray

- dobbelt lag

Lager

kapacitet

4,7 GB

8,5 GB

25 GB

50 GB

Opløsning

 

720 x 576

720 x 576

1920 x 1080

1920 x 1080

Video

spilletid

2 timer

4 timer

11,5 timer

23 timer

HD video spilletid

-

-

4,5 timer

9 timer

Oversigt over Blu-ray afspillere
Aktuelle PlayStation 3 priser