Købsguide: HDTV

edbpriser.dk 20-05-41353 06:16

 

Næsten halvdelen af den danske befolkning har udskiftet billedrørs-tv’et med en ny fladskærm af enten plasma- eller LCD-typen. Med fladskærmen følger muligheden for HDTV, som har en meget bedre opløsning end vores gamle tv-signal, men hvordan får du mest ud af dit nye fjernsyn?

 

Hvad er HDTV?

HD står for High Definition, som på dansk betyder høj opløsning. HDTV er en ny, knivskarp billedkvalitet, som inden for få år vil blive hverdag på vores tv-skærme.

 

Billedkvaliteten er meget bedre

Man angiver billedkvaliteten efter, hvor mange vandrette linjer tv-billedet indeholder. Det gamle tv-signal kører med 576 linjer, mens HDTV sendes med enten 720 eller 1080 vandrette linjer. I praksis svarer det til et billede, som er 5 gange skarpere, end det vi er vant til fra vores billedrørsfjernsyn.

 

Infoboks

HD Ready betyder, at tv’et har mulighed for at vise et HD-signal. Derimod er det ikke nødvendigvis i stand til at modtage signalet uden tilkobling af en digital modtagerboks.

Full HD er et HD-signal på 1080p, hvor p’et står for progressive. Det betyder, at alle billedets linjer bliver opdateret hver gang modsat tv-signalets interlace-signal, hvor det kun er hver anden linje der bliver opdateret.

Fladskærmen kommer til sin ret

Det tv-format, som vi anvender i dag, udnytter langt fra det potentiale, som de store nye fladskærme har. Tendensen er større skærme med bedre opløsning, og her kommer HDTV ind i billedet. Med HDTV sender man billeder med en højere opløsning og flere detaljer. De to standarder 720p og 1080i kan vises på de fladskærme, der har betegnelsen 'HD Ready' og dermed opfylder de krav, der er til en HD-skærm.

 

Nye standarder for tv-signalet

De nye standarder adskiller sig ved en forskellig opbygning af billedet:

 

  • 720p (p=progressive) har en opløsning på 1280x720 og sender ét helt billede ad gangen. Derfor er den velegnet til udsendelser, hvor der er meget bevægelse i billedet, som for eksempel fodboldkampe.
  • 1080i (i=interlaced) har derimod en højere opløsning på 1920x1080 og flere detaljer i billedet. Men her sender man et halvt billede ad gangen, som øjet opfatter som et helt billede. Det betyder, at når man sender meget bevægelige billeder, så vil billedet være ringere sammenlignet med 720p.

 

Progressive og interlaced

Progressive betyder, at hele billedet vises på én gang. Interlaced derimod betyder, at et billede genereres af to omgange - først linje 1, 3, ... og derefter linje 2, 4, ... Ved en opdateringshastighed på 30 Hz bliver et nyt billede således vist 25 gange i sekundet, når det er progressive, og ved interlaced bliver billedet genereret af to halve billeder med den dobbelte hastighed, altså 50 gange i sekundet. En anden forskel mellem de to metoder er, at interlaced optager mindre båndbredde.

 

Infoboks

DVB-T (Digital Video Broadcasting-Terrestrial) er signalet, som bliver sendt via tv-master à la det gamle analoge signal til tag- og stueantenner.

DVB-C (Digital Video Broadcasting-Cable) er signalet til kabel-tv.

DVB-S (Digital Video Broadcasting-Satellite) er signalet til satellit-tv.

Hvordan modtages HDTV?

For at kunne se HDTV skal du have en digital modtagerboks fra en af de hjemlige udbydere: Yousee og Telia/Stofa for kabel-tv, Canal Digital og Viasat for satellit-tv eller Boxer for antenne leveret tv-signal. Man kan også sætte programkortet direkte i fjernsynet, hvis tv’et vel at mærke har indbygget DVB-T tuner – det skal bare lige placeres i en kortlæser først, men der kan udbyderen vejlede dig.

 

HD med Blu-ray

High Definition formatet kommer virkelig til sin ret på en Blu-ray afspiller. Blu-ray lever ikke bare op til ovenstående formater fra tv-signalet, men overgår det faktisk ved at kunne vise levende billeder i en opløsning, der hedder 1080p eller Full HD (1920×1080). Det er altså et fuldt billede for hver opdatering jævnfør ovenstående forklaring, og det er optimalt for film og serier med meget bevægelse i billederne. Blu-ray kan ses på en decideret Blu-ray afspiller, et Blu-ray drev til computeren eller på en Playstation 3.