Købsguide: Stationær kontra bærbar

edbpriser.dk 16-11-41350 23:03

  

Hvad vil du bruge den til?

Spiller eller arbejder du meget med grafik og video, er en stationær maskine at foretrække, da den fås med højere ydeevne og større skærme, hvilket de fleste spillere og grafikere vil foretrække. Skal du derimod bruge den til skole, websurfing, chat eller have den med på arbejdet, er du bedre tjent med en bærbar.

Køb en ny stationær pc lige her

Skal du sidde længe ved computeren?

Skal du skrive, arbejde eller spille koncentreret i længere tid, er det en god idé, at sidde ordentligt ved et skrivebord. Her giver en stationær maskine den mest ergonomiske brugsoplevelse, så du skåner ryg og skuldre, men man kan godt gøre sin bærbare mere ergonomisk korrekt. Sæt den på en stander, der løfter den lidt op, så du kigger direkte ind i skærmen og tilslut evt. et eksternt tastatur og en mus.

 

Infoboks
Docking station er en holder, hvori du sætter din bærbare pc. Docking stationen er så tilsluttet en skærm, et tastatur og en mus og giver dermed alle bekvemmelighederne ved en stationær computer.

Skærmens egenskaber

Skærmene til de bærbare er generelt i lige så god kvalitet som dem til de stationære maskiner, så det er mest størrelsen, man skal kigge på. Man kan godt få en bærbar med stor skærm, men jo større skærmen bliver, des tungere bliver pc’en også og dermed mindre mobil. Hvis man har brug for en stor skærm, men i øvrigt foretrækker en bærbar computer, kan man overveje et system med en docking station. Mange nye fladskærms-fjernsyn har også mulighed for tilslutning af pc, så du kan bruge det som ekstern skærm. Her skal du dog være opmærksom på, om dit tv har VGA- eller DVI-indgang, og så sikre dig at din nye computer er kompatibel, hvis du vil bruge denne løsning.

 

Infoboks
VGA er den ”gamle” analoge tilslutningsstandard for eksterne skærme.

DVI er en digital tilslutningsmulighed, der giver et skarpere billede end VGA.

Strøm

Hvis du gerne vil spare penge på el-regningen og samtidig skåne miljøet, skal du vælge en bærbar pc, da den bruger meget mindre strøm end en stationær – ofte helt op til 50-80% mindre. Kræver dine behov en stationær maskine, kan det anbefales at konfigurere strømstyringen i Windows eller Mac OS, så du sparer mest muligt på strømmen. Den aktive strømstyring kan også med fordel bruges på en bærbar.

 

Internetforbindelse

Næsten alle bærbare computere har indbygget trådløst netværkskort, så de både kan oprette forbindelse til internettet via en trådløs internetforbindelse eller med et netværkskabel. De stationære pc’er har derimod ofte kun tilslutning via netværkskabel, så hvis man gerne vil tilslutte en stationær til et trådløst netværk, skal man sikre sig, at dette er indbygget eller tilkøbe det efterfølgende (de fås for et par hundrede kroner).

 

Fremtidens tabletter

I løbet af 2009 kommer der flere tabletter på markedet, som er velegnede til at have stående på stuebordet som et ekstra vindue til internettet. Reelt set er en tablet bare en flad skærm med indbygget WIFI, der gør den let og elegant til web-surf i sofaen, men ikke til indtastning af store mængder tekst, da den alene har et virtuelt keyboard, som skal betjenes ved tryk på skærmen. Kortere e-mails og chatbeskeder kan dog snildt klares.

Billeder fra Dell.dk