Købsguide til digital kamera

edbpriser.dk 29-09-41347 19:20

 

Hvad har du brug for?

Inden du vælger dit nye kamera, er det vigtigt at vurdere dine behov. Hvis du foretrækker et nemt og ligetil kamera, som du altid kan have med dig i lommen, bør du finde et kompaktkamera. Ønsker du derimod at kunne tage mange forskellige slags billeder, og vil du gerne eksperimentere med indstillingerne, bør du overveje et kamera i mellemstørrelsen eller et spejlreflekskamera (D-SLR).

 

Kompaktkamera

Et kompaktkamera er lille og nemt at have med sig overalt, og for langt de flestes vedkommende er de fuldautomatiske. Man behøver med andre ord ikke at tænke over andet end at sigte og trykke på udløserknappen. Til gengæld har kompaktkameraet nogle begrænsninger i forhold til indstillings- og variationsmuligheder.

 

Mellemstørrelse kamera

Kameraer i mellemstørrelsen ligner spejlreflekskameraerne i udformning med en stor linse påsat et kamerahus. De har gerne flere indstillingsmuligheder end et kompaktkamera, og de nærmer sig efterhånden D-SLR kameraernes fleksibilitet og kvalitet. Der er begyndt at komme mellemstørrelse kameraer med udskiftelige objektiver, så det kan være svært at se forskel, og du skal derfor sikre dig, hvilket kamera du køber.

 

Spejlreflekskamera

D-SLR kameraerne er gerne de største, og har man erhvervet sig flere objektiver, bliver det knap så nemt at have med alle steder. Til gengæld får man den fulde frihed til at tage de optimale billeder af hvilket som helst motiv, man måtte ønske at fotografere.

 

Pris

Du kan godt få et udmærket D-SLR kamera inklusiv et objektiv til under kr. 4.000 i dag, og så er du godt i gang. Bider spejlrefleksteknologien sig fast hos dig, bliver det dog hurtigt en dyr affære, hvis du gerne vil have flere forskellige objektiver eller et bedre kamerahus. Kompaktkameraer og – med enkelte undtagelser – mellemstørrelse kameraer er derimod engangsinvesteringer, da du kun sjældent får brug for ekstraudstyr. Et godt begynder-kompaktkamera kan i dag fås fra under kr. 1.000, mens et godt kamera i mellemstørrelsen starter på omkring kr. 2.500.

 

Billedsensorens størrelse er afgørende for kvaliteten

Billedsensoren er den plade, der opfanger lyset i et digital kamera og lagrer de opfangede informationer som billedfiler. Størrelsen på billedsensoren er derfor meget vigtig for billedkvaliteten. Jo højere opløsning (målt i MP) kameraet har, des mindre plads vil der være til den enkelte pixel på pladen. Gå derfor efter det kamera, hvis billedsensor (CCD eller CMOS) har det største areal. Dette er ofte betegnet med det lidt kryptiske mål 1/2,33 tomme eller tilsvarende. Husk at jo mindre tallet i nævneren er, jo større er billedsensoren. Derfor er en billedsensor på 1/1,7 tomme større end en anden på 1/2,33 tomme.

 

Megapixels

Megapixels (MP) bliver gerne brugt som mål for, hvor godt et kamera er. Men mange pixels er ikke alene ensbetydende med bedre billedkvalitet. Antallet af MP har betydning for, hvor stort et papirprint du kan lave af dine fotos, og hvor kraftigt du kan forstørre billedet op uden at tabe billedkvalitet. Vælg derfor dit nye kamera ud fra en kombination af antallet af MP, billedsensorens størrelse og linsens kvalitet.

 

Linse kvalitet

Den dyreste enkeltdel af ethvert kamera er linsen, og derfor vil et dyrere kamera næsten altid have et bedre objektiv end et billigere. En væsentlig forskel her mellem kompakte og større kameraer er linsens størrelse. Et billede bliver skabt ved, at kameraets billedsensor registrerer det lys, som kommer ind i linsen. Desto større linse, desto mere lys kommer der ind til billedsensoren, som dermed kan registrere et mere nuanceret billede. Linsens kvalitet har også betydning for, hvor meget eller hvor lidt forvrængning, der kommer i billedets perspektiv, samt hvor godt kameraet er til at tage billeder helt tæt på motivet (makro).

 

Billedstabilisator

Næsten alle digitalkameraer kommer med en eller anden form for anti-ryste teknik eller billedstabilisator. I D-SLR kameraer bliver der brugt to forskellige teknikker. Den ene benytter sig af en bevægelig del i linsen, mens den anden bevæger selve billedsensoren i kameraet. Resultatet er det samme, men når funktionen er indbygget i kameraet, virker billedstabilisatoren sammen med alle linser.

 

ISO
ISO-værdien er et mål for, hvor lysfølsomt kameraet er. For at tage billeder i tusmørke eller inden døre uden blitz, er det nødvendigt at have en høj ISO-værdi. Nogle kameraer vil dog give grynede billeder, når man skruer op for ISO-værdien.

Optisk søger eller LCD-skærm

Den optiske gennemgangssøger fungerer optimalt på spejlreflekskameraer. De er nemlig indrettet sådan, at man ved hjælp af spejle kigger ud gennem linsen og derfor ser det samme motiv, som det kameraet opfanger. Efterhånden er det dog mere normalt, at man bruger LCD-skærmen på bagsiden af kameraet til at vælge sit motiv og komponere billedet. Derfor er det en god idé, hvis man vælger en stor LCD-skærm med god opløsning og høj kontrast, så den også kan bruges i solskinsvejr. Ligeledes er mange skærme monteret, så man kan vippe dem ud eller til siden, hvilket er en fordel, hvis man skal tage billeder væk fra kroppen eller i skæve vinkler.

 

Fokusering

De fleste kameraer har autofokus, som hurtigt stiller skarpt efter nogle forudindstillede punkter. Ønsker du selv at kunne bestemme, hvilken del af dit motiv, der skal være skarpt, har du brug for et kamera, som giver mulighed for at indstille fokus manuelt.

Se også 10 gode digital kameraer