Købsguide til gaming tilbehør

edbpriser.dk 16-10-2009 15:07

Den gode spiloplevelse kræver det rigtige udstyr. Og der er især 3 steder, du bør overveje at opgradere fra det standardudstyr, der fulgte med computeren: Mus, tastatur og lyd.


 

Mus:

Ledning eller ej?
Første beslutning: trådløs eller med ledning? Med trådløs teknologi slipper du for en irriterende ledning, men til gengæld risikerer du udfald på de mest kritiske tidspunkter. De fleste seriøse gamere vælger derfor en mus med ledning.

 

Teknologi
Dernæst skal du tage stilling til, hvilken teknologi musen skal benytte sig af. I gamle dage var det en trackball, der styrede den lille pil hen over skærmen, men i dag står valget mellem lasermus eller optisk mus. De fleste vælger en lasermus, da den skulle være bedre til at affotografere underlaget og dermed være mere præcis.

 

Ergonomi
Tilbringer du mange timer med musen i hånden, er ergonomi en vigtig faktor. Heldigvis kan man få mus, der er formet efter håndens naturlige leje, ligesom der findes mus, hvor det er muligt at ændre på vægtfordelingen. Men er du meget på farten og spiller fra en kraftig bærbar, bør du nok overveje en kompakt mus i stedet.

 

Præcision
Her er kodeordet dpi – dots per inch – dvs. hvor mange punkter musen læser per tomme, og dermed hvor præcis den er. Mus fås med en dpi fra 400 til over 5000, og det er helt op til dig, hvor stor præcision du vil betale for.

 

Underlag
Der skal to til en tango, og hvis du ikke supplerer din mus med en god måtte og i stedet anvender skriverbordet e.l., kan du være ret sikker på, du ikke udnytter din mus optimalt. Materialet, musemåtten er lavet i, har stor betydning og er essentielt for seriøse gamere, men du bør også kigge på størrelsen, så du ikke løber tør for plads midt i en bevægelse.

 

Tastatur:

Trådløs eller ej?
Ligesom med musen bør du afveje, om det vigtigste er bekvemmelighed og mulighed for at flytte rundt med tastaturet. Hvis det er det, bør du vælge en trådløs løsning. Vil du være helt sikker på, at der ingen udfald er samt have den højeste hastighed, bør du gå efter et tastatur med ledning. De fleste seriøse gamere vælger den kablede løsning.

 

Ergonomi
Det er vigtigt, at tastaturet passer til din hånd. Du bør se på vinkel og udformning, så du ikke ender med at få ondt. Er man seriøs gamer kan man med fordel købe de tastaturer, som kan programmers med specielle taster, så man kan optimere sit spil.

 

Lyd:

Headphones eller højtalere?
Det kan selvfølgelig være et spørgsmål om, hvornår i døgnet du spiller, eller om du bor alene eller sammen med folk med sarte ører. Pladsmangel, budget, eller den kendsgerning, at du alligevel spiller med headset for at kunne kommunikere med med- og modspillere spiller også ind i de overvejelser, du bør gøre dig her.

 

PC-højtalere eller rigtig forstærker
Falder valget på højtaler frem for headphones, og står din PC tæt på dit eksisterende anlæg, eller har du har et minianlæg e.l. til overs, bør du overveje dette som en løsning. Du skal så bare sørge for de rigtige kabler til at forbinde din PC til anlægget. Skal du alligevel ud at investere i nyt, bør du nok overveje at købe specifikt til PC-brug – om ikke andet, så fordi det fylder mindre. Vær dog opmærksom på, om lydkort og højtalere spiller sammen.

 

Kvalitet og features
Hvor god en lyd du kan få, hænger oftest sammen med, hvor meget du vil ofre. Og om du er til bambuslyd til en 50'er eller til et THX-godkendt surroundanlæg, er et temperamentsspørgsmål – kun pengepung og behov sætter grænser. Nogle anlæg kan man sågar få fjernbetjening til, og det kan være en yderst nyttig feature, så du ikke skal ud af fuldskærm-mode midt i et game, når du har brug for at skrue ned.

 

2.0, 2.1 eller 5.1
Tallet før punktummet henviser til antallet af højtalere i systemet, og et 1-tal efter punktummet indikerer, at der også er en subwoofer til stede. Umiddelbart er det let at føle sig fristet til at gå efter 5.1 eller 7.1, og du får da også en helt anden spiloplevelse i surround, men overvej først om du overhovedet har mulighed for at placere så mange højtalere.



Se også 10 gode PC højtalere