Købsguide til GPS

edbpriser.dk 02-03-41350 04:20

 

Hvad skal du bruge den til?

Står du for at skulle købe ny GPS er det vigtigt, at du gør dig klart, hvad du skal bruge din GPS til. Er du naturmenneske der vil udforske skoven eller nyder du at kigge nærmere på nye og spændende byer, så er en håndholdt GPS eller en mobiltelefon med indbygget GPS måske interessant for dig. Er du derimod fortrinsvis bilist, skal du nok nærmere i retning af en GPS designet til montering i bilen.

 

De små forskelle

Teknisk set er der ikke den store forskel på de forskellige typer GPS. Der er dog en række ting at være opmærksom på afhængig af, hvad den skal bruges til.

 

Skærmstørrelse

Er du bilist kan skærmstørrelsen være en vigtig faktor. En stor skærm gør det nemmere at overskue detaljer under kørslen, og med touch screen (berøringsskærm) opnås hurtig og nem betjening. GPS’en kan tilsluttes cigarettænderen i bilen, så du ikke skal tænke på at have den opladet inden brug.

 

GPS på mobiltelefonen

Mobiltelefoner med indbygget GPS stormer frem fortiden. Det er rigtig smart at kunne nøjes med et apparat. Men skærmen er ofte lille og betjeningen også mere besværlig end på en GPS med touch screen. Vær også opmærksom på, at en GPS indbygget i mobilen er mere personlig og derfor ikke så nem at dele med venner og familie.

 

Håndholdt GPS

Håndholdte GPS’er ligner lidt mobiltelefoner af udseende. De udmærker sig ved længere levetid på en opladning end andre GPS’er. I nogle tilfælde kører de på genopladelige AA batterier. Håndholdte GPS’er er lavet så de tåler lidt af hvert, så der skal mere end en regnbyge til at forhindre en tur i naturen.

 

Hvilke funktioner har du brug for?

Når du har fundet ud af, hvilken type GPS der passer til dig, er der en række funktioner du skal tage stilling til, om du har brug for:

 

Kort

Skal du rejse i Danmark, Norden, Europa eller Amerika? Det er vigtigt at vælge en GPS, der indeholder de kort, du skal bruge. Kort kan dog købes efterfølgende, hvis dine behov ændrer sig. Flere producenter tilbyder gratis opdatering af kort på nye produkter via nettet, hvilket sikrer at kortene er opdateret fra start. Kortene kan efterfølgende opdateres mod betaling, ligeledes via nettet.

 

TMC – Traffic Message Channel

Er det vigtigt for dig at blive informeret om trafikuheld, bilkøer eller andet der kan forsinke din rejse, er det en god ide at vælge en GPS med TMC. Du vil blive informeret løbende, så du har mulighed for at vælge en alternativ rute.

 

FM-sender

Med en indbygget FM-sender får du mulighed for at få navigationsvejledningerne ud gennem bilens indbyggede højtalere via en ledig frekvens i bilens FM-radio. Du får på samme måde mulighed for at høre musik, rejseguides eller andet fra dit SD-hukommelseskort.

 

Bluetooth

En GPS med Bluetooth kan du bruge til at tale håndfrit i din mobiltelefon. Har GPS’en også FM-sender kan du få lyden ud gennem bilens FM-radio og højtalere.

 

Planlægningsprogram

I planlægningsprogrammet vil du, inden rejsen påbegyndes, kunne lægge dine planlagte stop ind, og GPS’en vil beregne den hurtigste/korteste rute til dig.

 

Vognbaneassistent

Har du planer om at besøge Paris eller andre byer med indfaldsveje, der har mange baner, kan en GPS med vognbaneassistent være meget nyttig. GPS’en vil markere, hvilken bane du skal placere dig i for at komme i den ønskede retning.

 

Interessepunkter

En praktisk ting i en GPS er interessepunkter (POI eller ”Points Of Interest”). Interessepunkter er lokaliteter, der kan være interessante for dig – f.eks. hospitaler, tankstationer eller restauranter. Nogle interessepunkter er lagt ind, når du køber GPS’en. På producentens hjemmeside samt en mængde andre sider, er der mulighed for at downloade interessepunkter – bare skriv POI i din søgemaskine. På den måde kan du tilpasse din GPS, så den løbende informerer dig om interessante steder, eller du kan vælge at køre direkte til et ønsket punkt.

Se redaktionens 10 spændende GPS modtagere

Se alle GPS modtagere