Købsguide til harddisk optagere

edbpriser.dk 05-02-41348 17:30

 

Med lanceringen af DVD afspillere med indbygget harddisk optager kan VHS-formatet endelig erklæres for dødt. En harddisk optager fungerer grundlæggende som en videomaskine – man er bare fri for alt roderiet med de gamle VHS-bånd, og kvaliteten er væsentligt bedre.

 

Meget bedre billede

Der er nok ikke mange, der vil begræde et farvel til VHS-billedkvaliteten, når de ser den nye, tabsfri billedkvalitet fra en harddisk optagelse. Man kan selv vælge, hvilken kvalitet man vil optage i, og en typisk harddisk optager har 4-7 forskellige kvalitetsindstillinger, såfremt man ønsker at bytte billedkvalitet for mere kapacitet.

 

Harddisk størrelse

Størrelsen på harddisken er – som altid – vigtig, da man naturligvis kan have meget mere på en 500GB harddisk end en på 160GB. Imidlertid koster de større harddiske jo også flere penge, så hvis man er god til at få set sine optagne programmer, kan man fint klare sig med en mindre harddisk.

 

Kvalitet fylder

Valget af optage-indstilling har stor indflydelse på, hvor meget optagelsen fylder på harddisken. Bedste opløsning fylder i omegnen af 2-2,5GB pr. time, mens den dårligste opløsning kun bruger mellem 350-500MB alt efter producent. På de største harddiske (400-500GB) giver det lagringskapaciteter på helt op til 1.400 timer, og det er mere end rigeligt til alle 10 sæsoner af Friends og en pæn samling film!

 

Sæt programmer på pause

En harddisk optager kan ligeledes pause programmerne i tv. Rent praktisk foregår det ved, at du sætter maskinen til at optage programmet på harddisken, og når du så er færdig med at lave kaffe, sætter du bare optagelsen i gang, som så fortsætter derfra, hvor du satte den på pause.

 

Chase play

En stor fordel ved en harddisk optager er, at du kan spole igennem reklameblokkene i dine optagede programmer. Dette kan du også gøre, mens du er hjemme og gerne vil se et program i fjernsynet. Først sætter du harddisken til at optage det program, du gerne vil se. Så laver du noget andet i et kvarter eller 20 minutter. Herefter begynder du at se optagelsen forfra, mens harddisken fortsætter optagelsen – såkaldt chase play. På den måde kan du spole lige igennem alle reklameblokkene og stadig se programmet næsten live.

 

Overspil programmer og film til DVD

Hvis der er programmer eller film, du gerne vil gemme, er det bare at smække en DVD i drevet og overspille det valgte program. På den måde kan du også holde plads fri på harddisken, når programmerne hober sig op. I den forbindelse kan du med held investere i en stak DVD-RW skiver, som du kan bruge igen og igen, hvis du får fyldt harddisken op med programmer, du gerne vil se men ikke nødvendigvis beholde for evigt. Nyere optagere fås også med USB-stik, så man kan lagre programmer på en USB-stick i stedet.

 

Timer funktion og menu oversigt

Ligesom på din gamle videomaskine kan du sætte din harddisk optager til at optage programmer med en timer funktion, og det er lige så simpelt som i ”gamle dage”. Derimod er det blevet meget nemmere at holde styr på de optagede programmer. På en menu oversigt kan du se alle de film og programmer, du har optaget og hvornår – simpelt og lige til.

 

Husk at...
...vælge en harddisk optager med HDMI-udgang, hvis dit tv har den forbindelsesmulighed – det giver det bedste billede.

Digital tuner

Modtager du tv via antenne, er det en god idé at vælge en harddiskoptager med indbygget DVB-T tuner. Så kan du nemlig anvende det digitale sendenets indbyggede programguide til at programmere optagelser af tv-programmer fra det digitale sendenet. Modtager du derimod tv via kabel, satellit eller bredbånd, er den indbyggede DVB-T tuner derimod irrelevant – her har du alligevel brug for en ekstern tunerboks.