Købsguide til hjemmebiograf

edbpriser.dk 07-02-41370 02:26

 

Projektor – det største billede til prisen

Med en projektor til at gengive filmen får du det størst mulige billede, som næsten kan måle sig med et biograflærred. De bedste projektorer kan levere et HD-billede i 300” eller 7,5m på diagonalen, så selv genboen kan kigge med. Til gengæld er projektorer ikke velegnede til rum med stort lysindfald, da de ikke kan præstere de bedste kontrastforhold i billedet – typisk 30.000-60.000:1 på en god projektor. Samtidig skal du også være opmærksom på, at alle projektorer benytter luftafkøling, som godt kan larme på de billige modeller. Gå efter en projektor med et støjniveau omkring de 30dB eller derunder, så burde det ikke genere (se Miljø-punktet under specifikationer på HIFIpriser.dk).

 

Infoboks
Kontrastforholdet dækker over, hvor god en skærm er til, at producere dybe sorte farver og skarpe hvide farver og alt derimellem på samme tid. Jo højere tal desto bedre billede.

Fladskærm – Plasma eller LCD?

Inkarnerede filmentusiaster holder på, at fladskærmen til hjemmebiografen skal være af plasma typen. Det skyldes, at plasma skærmene traditionelt har haft en hurtigere opdatering på kun 0,1 ms (millisekund) mod LCD skærmenes 5-7ms. Samtidig har plasma teknologien altid været LCD skærmene overlegne, når det kom til at genskabe sort. At kunne genskabe sort i filmsammenhæng er vigtigt, fordi det både har indflydelse på billedets dybde og skærmens kontrastforhold. En LCD skærm har konstant bagbelyste pixels, og det har altid været et problem at skærme fuldstændig af for lyset og skabe sort.

 

Video processor til det ultimative billede

Linedoubler, scaler eller video processor. Kært barn har mange navne og feinschmeckere sværger til dem, når de vil have det absolut bedste ud af deres projektor eller fladskærm. Man tilslutter alle sine A/V-enheder til den eksterne video processor, som behandler billedet (og i nogle tilfælde lyden), så det fremstår krystalklart. Samtidig giver en video processor dig ekstra kontrol over dit billede med et væld af indstillingsmuligheder.

 

Komplet surround system

Et godt anlæg er en forudsætning for god lyd. Du kan enten sammensætte dit eget system eller købe en samlet pakkeløsning. Et komplet system består af forstærker, højtalere og enten DVD eller Blu-ray afspiller. På den måde får du et surround anlæg, som passer godt ind i indretningen, og som leverer god lyd. Komplette systemer fås helt nede fra kr. 1.000, men husk at pris og kvalitet som altid følges ad.

 

Surround forstærker

Vil du gerne sammensætte dit eget udstyr efter egne præferencer og budget, bør du starte med valget af surround forstærker. Der findes to primære surround forstærker typer. 5.1 og en 7.1 forstærker, der dækker over 5 eller 7 højtalere plus en subwoofer. 7.1 surround til hjemmebiografen er de nyeste systemer fra Dolby Digital og DTS og er at finde på flere og flere Blu-ray film. Priserne starter lige over kr. 1.000 og ender i det astronomiske, men uanset hvor dit prisniveau er, kan forstærkeren snildt fylde din stue med lyd. Så er det op til dig, hvor god lyden skal være, og hvor højt du skal kunne spille.

 

Inspiration
Se nogle af de vildest indrettede hjemmebiografer her.

Højtalere

Højtalere er ofte den del af hjemmebiografen med den vanskeligste WAF (Wife Approval Factor). Store, stærke højtalere, som mænd godt kan lide, passer nemlig sjældent sammen med kvinders boligdrømme. Men det er faktisk muligt at få god surround sound med et mere diskret udseende.  Dette takket være subwooferen, som leverer den dybe bas, og som kan gemmes væk i et hjørne eller under sofaen. Subwooferen gør behovet for de store højtalere mindre, og producenterne får hele tiden bedre lyd ud af de små højtalerenheder. Uanset valg af system, bør man dog oftest sikre sig en god center højtaler. Center højtaleren leverer nemlig størstedelen af dialogen, og det er fordelagtigt, hvis den går klart igennem.

 

Blu-ray afspiller til High Definition

For at få det fulde udbytte af din HD-projektors eller HD-fladskærms 1080 vandrette linjer, bør du investere i en Blu-ray afspiller, som er det eneste system, der understøtter Full HD. Her kan du vælge imellem en decideret Blu-ray afspiller eller en PlayStation 3, hvor du får en spillekonsol med i købet.

 

DVD afspiller

Ser du dine film på DVD, kan det anbefales, at du anskaffer en bedre en af slagsen og evt. også en video processor. Hvis du investerer i en projektor eller en større fladskærm, vil en billig DVD afspiller komme til kort. Det skyldes, at den ikke har samme kvalitet i billedbehandlingen som en ”high end” afspiller, og det vil ofte medføre flimren eller direkte forvrængning af billedet – især i forbindelse med panoreringer og billeder med store kontrastforskelle.

 

Kabler

Spørger du entusiasterne, kan ledningerne ikke blive dyre og guldbelagte nok. For de fleste kan mindre dog gøre det, men det er sjældent særligt gode kabler, der følger med udstyret i kasserne. Derfor kan det godt anbefales at købe bedre kabler, og her er det op til den enkeltes øjne og ører, hvor højt op prismærkningen skal gå. Det gode råd lyder dog altid at holde kablerne så korte som muligt, da signalet forringes, jo længere kablet er.

 

Billede af Chad Jones