Købsguide til media centre

edbpriser.dk 07-01-41548 01:13

 

Media center betegnelsen bliver i dag brugt om mange forskellige enheder. Eksempler tæller spilkonsoller som PS3 og Xbox 360, netværksharddiske (NAS enheder) og almindelige hjemmecomputere, som har nogle af media centrets muligheder. I denne guide vil vi dog koncentrere os om det originale media center: En computer der er flyttet ind i stuen til at styre alle hjemmets digitale medier – tv, radio, film, billeder og musik.

 

Det oprindelige media center

Det oprindelige media center er reelt blot en computer med noget speciel software. Med et trådløst tastatur bringer media centret computeren og internettet ind i stuen og op på fladskærmen. Du får altså computerens muligheder samtidig med, at media centeret kan optage og afspille tv samt streame film, musik og billeder til og fra husets lagringsmedier og vise det på stuens fladskærm.

 

Hvad med musen?

Det er svært at undvære musen, når man skal navigere rundt i Windows og på internettet. Derfor er der indbygget mus i det trådløse tastatur, som følger med media centret.

 

Web-tv og netradio

Da media centret er tilsluttet internettet, får du fordel af alt det tv, som er tilgængeligt her. Mange af de store kanaler stiller både nye og gamle udsendelser til rådighed på nettet, men også mindre kanaler som f.eks. Pixel.tv og G-tv har mange gode indslag. Der er også tusindvis af radiokanaler på nettet, som alle kan hentes ved hjælp af media centret.

 

Del mediefiler med andre

Forbinder du dit media center til dit netværk i hjemmet, kan du dele film, musik og billeder med computere og spilkonsoller (PS3 og Xbox 360) i hjemmet. Du kan også hente filer fra andre computere eller en ekstern harddisk og se eller bruge dem på media centret.

 

Alle funktioner samlet i en enhed

De mest avancerede media centre kan erstatte hele stereoanlægget i stuen, fordi de har indbygget surround forstærker og DVD eller Blu-ray drev. Dermed kan de klare det, forstærkeren, harddisk optageren og DVD afspilleren tog sig af tidligere. Andre media centre har ikke surround forstærkeren indbygget og skal i stedet forbindes til din forstærker for at få hjemmebiograf-lyden, men de kan stadig afspille film og optage tv-programmer.

 

Indbygget digital tv-tuner

Media centre fås også med tuner til det digitale tv-signal, så du får det bedst mulige billede på din fladskærm. På den måde bliver du så fri for at have en ekstra boks til din DVB-tuner.

 

Internet på stuens fladskærm

Media centret er jo en computer, og derfor kan den bruges til alt det, en almindelig computer bruges til. Du kan gå på internettet, købe ny musik online eller tjekke din mail i en reklamepause, og så kan du selvfølgelig spille computerspil på stuens store skærm.

 

Harddisk optagerens funktioner

Ligesom en decideret harddisk optager kan media centret læse den elektroniske program guide (EPG), som snart er standard for alle tv-signal udbydere. Det betyder, at du får præsenteret en menu med alle dine tv-kanalers programmer og med et enkelt klik kan vælge, hvilke udsendelser du vil optage. Optagelserne bliver lagret på media centrets harddisk i let overskuelige menuer, så du nemt kan vælge, hvad du vil se eller overspille til det indbyggede DVD- eller Blu-ray-drev. Enkelte media centre fås med to tv-tunere, så du kan optage to programmer samtidigt.

 

Programmér optagelser over internettet

Understøtter dit media center Remote recording, kan du programmere det til at optage programmer, selv om du ikke er hjemme. Du tilgår bare dit media center via internettet og bestemmer hvilke udsendelser, der skal optages.

 

Se også 10 gode media centre og NAS servere