Købsguide til mobiltelefoner

edbpriser.dk 08-03-41376 11:30

En mobiltelefon er ikke bare en telefon

De mest avancerede mobiltelefoner kan efterhånden så mange forskellige ting, at de har fået betegnelsen smartphones. Navnet dækker over en telefon med en masse af hjemmecomputerens funktionalitet samt GPS, musikafspiller og Facebook kompatibilitet m.m. Man kan dog også stadig få en helt almindelig telefon til samtaler og SMS'er.

Smartphones er fællesbetegnelsen for mobiltelefoner, der har mange andre funktioner end blot telefoni. Smartphones er lidt populært sagt en blanding af en telefon og en hjemmecomputer.

Du finder vores mobiltelefoner her .

Internet adgang fra mobilen

For at få adgang til internettet, så du kan surfe og tjekke mails, skal du have en mobiltelefon med enten GPRS, EDGE, 3G eller Turbo 3G. GPRS er den ældste teknologi, mens Turbo 3G er den nyeste, som også bliver brugt til at sende tv-kanaler til mobiltelefonen. Afhængigt af dit behov for navnlig mobil surfing, bør du gå efter en mobiltelefon med den nyeste teknologi dvs. Turbo 3G. Ikke fordi det bliver billigere at surfe, men fordi det går hurtigere. Der er ikke meget sjov ved at være på internettet, hvis du hele tiden skal vente på, at siderne bliver læst ind. Flere mobiler understøtter desuden Wifi, så du kan logge på et trådløst netværk.

Navigering på mobiltelefonen ved hjælp af touchscreen

Touchscreens, hvor man navigerer rundt i telefonens menu vha. en pen eller en finger, har været på markedet i nogle år. Det var dog først, da Apple lancerede iPhone, at den måde at styre sin mobiltelefon på kom til sin ret. Siden er de andre store producenter fulgt efter med telefoner med gode touchscreens, så der nu er flere at vælge imellem.

Hukommelse i en mobiltelefon

En moderne mobiltelefon skal kunne mange forskellige ting, og derfor er det blevet nødvendigt med mere hukommelse i telefonen. Flere telefoner fås med indbygget hukommelse, men på de fleste telefoner skal man selv udbygge datakapaciteten med hukommelseskort, så man får plads til billeder, applikationer og musik.

Mobiltelefon kamera

Nye mobiltelefoner har snart lige så mange megapixels (MP) som et udmærket digitalkamera. Imidlertid har mobiltelefoner meget små objektiver. Størrelsen har betydning, fordi mængden af lys, der kommer ind i linsen, har stor indflydelse på billedkvaliteten, og derfor tager mobiltelefoner gerne de bedste billeder i dagslys eller stærkt oplyste rum. Teknologien bliver dog forbedret hele tiden, så kameraerne bliver tilsvarende bedre hele tiden.

GPRS står for Generel Packet Radio Service, og er en måde at sende og modtage data via mobiltelefonen. Et GPRS opkald er helt anderledes end et almindeligt taleopkald, fordi datamængden bliver delt op i mindre pakker og sendt, og det belaster mobilnettet meget mindre.

EDGE betyder Enhanced Datarates for GSM Evolution, og det er en nyere og bedre teknologi end GPRS. EDGE har en sendehastighed, der er tre gange hurtigere end GPRS, og EDGE er samtidig bedre til at opretholde forbindelsen, når man bevæger sig i f.eks. bil eller tog.

3G hedder egentlig UMTS, som står for Universal Mobile Telecommunications System. Det er 3. generation af mobilnettet og er derfor blevet kendt som 3G. Sendehastigheden er 384 Kbps.

Turbo 3G er den nyeste standard for telekommunikation, og er den teleselskabet 3 bruger til at sende tv-signaler til deres abonnenter. Turbo 3G kan sende med op til 7,2 Mbps. Alle nyere smartphones har Turbo 3G.

Mobiltelefon som MP3 afspiller

Mobiltelefonen er blevet en habil musikafspiller inden for de seneste år, og med muligheden for at udvide telefonens hukommelse med et micro-SD kort eller lignende, kan man efterhånden undvære sin MP3-afspiller helt. Nogle telefoner understøtter DRM (Digital Rights Management). Dette er vigtigt, hvis man vil spille musik fra musikbutikker som bruger DRM – f.eks. TDC eller iTunes. Hvis telefonen ikke har DRM support, kan man ikke spille kopibeskyttet musik.

Mobiltelefon som video afspiller

Der er stor forskel på, hvilke video-formater (mpeg, DivX, XviD, MOW, avi, WMA m.fl.) de forskellige mobiltelefoner understøtter. iPhone kan f.eks. kun vise Apples eget format MOW, og det er værd at have med i sine overvejelser, hvis videoafspilning er vigtigt for dit valg.

Radio i mobiltelefonen

Mange mobiltelefoner kommer også med indbygget radio, og enkelte fås endda med mulighed for at tilslutte til internetradio med dertilhørende tusindvis af kanaler.

TV i mobiltelefonen

3 er kendt som selskabet, der kan streame tv-kanaler direkte til din mobiltelefon, men TDC tilbyder også denne service. Det kræver, at du har en 3G telefon, men det kan dog anbefales at vælge en mobiltelefon med Turbo 3G, da de har en meget højere sendehastighed.

WAP er en forkortelse for Wireless Application Protocol og bruges til at gøre det nemmere for mobiltelefoner at se sider på internettet.

Trådløs forbindelse til internettet og din computer

Har mobiltelefonen indbygget trådløst netværkskort, kan du tilslutte til et lokalt trådløst netværk og gå på internettet på den måde. Derved slipper du for at betale for data-transmissionen til og fra din mobiltelefon via det mobile net. Installerer du et såkaldt symbian program på din mobiltelefon, kan du endvidere hente og bringe filer til din hjemmecomputer og samtidig bruge computerens antivirus program til at scanne din mobil for vira.

Mobiltelefon med Bluetooth

Mobiltelefoner med Bluetooth gør det muligt at tilslutte forskellige enheder trådløst. Det mest brugte er et headset, der sidder på det ene øre, så du har hænderne fri til andre gøremål. Du kan også installere et Bluetooth-kit i din bil, der indeholder mikrofon og højtaler, så du kan samtale under kørslen på lovlig vis. Bluetooth kan også bruges sammen med en computer eller en anden mobiltelefon med Bluetooth til overførsel af billeder, musik, ringetoner osv.

GPS indbygget i telefonen

Der er mange mobiltelefoner på markedet med indbygget GPS modul. De fleste producenter benytter eksisterende GPS software i deres mobiltelefoner, så det fungerer nogenlunde som de kendte GPS enheder til bilen. Enkelte producenter benytter deres eget system, og her skal man være opmærksom på, om det kræver kontinuerlig download af kort-information med en dertilhørende merudgift. Nogle telefoner tilbyder endvidere A-GPS (Assisted GPS). Disse telefoner bruger internettet til at hente satellitdata. Det betyder, at GPS'en under opstart ikke behøver at vente på at få data fra satellitten. I praksis betyder det, at opstartstiden reduceres til under 10 sekunder (over 30 sekunder for telefoner uden A-GPS).

Messenger og Skype

Hvis du er glad for at kunne chatte med venner eller familie på farten, er det nu blevet muligt at få mobiltelefoner med Messenger eller Skype installeret. Det kan – alt efter abonnement og opsætning – rent faktisk være billigere at bruge end almindelig telefoni.

Gå på Facebook og Twitter fra din mobil

Har du ofte brug for at være på Facebook eller Twitter, kommer flere mobiltelefoner nu med den mulighed. Det gør det meget nemt at opdatere sin egen status og følge med i vennernes gøren og laden. Vær dog opmærksom på, at datatrafikken kan løbe op i en pæn sum, hvis du er meget aktiv.

Upload til Youtube fra din mobiltelefon

Bruger du mobiltelefonens indbyggede kamera til at optage videoklip, som du gerne vil dele med andre, kan du nu få mobiltelefoner, der med et enkelt klik uploader din video til Youtube. Nemmere bliver det ikke.

Gratis indhold - der kommer hele tiden nye steder på internettet, hvor man kan hente gratis indhold til sin telefon – ringetoner, temaer, baggrunde og spil. Et par eksempler på gode hjemmesider med gratis indhold er: www.zedge.net og www.mobile9.com.

Batteritid på mobiltelefonen

Batterilevetiden for en enkelt opladning er mobilproducenternes evige udfordring Ikke mindst i takt med at mobiltelefonerne skal kunne mere og mere. Derfor er der også stor forskel på de forskellige mobiltelefoners batteritid. De bedste tilbyder 7 timers ”taletid” på én opladning, mens de dårligste har under 3 timer. Kig derfor efter en mobiltelefon med gode specifikationer på batteriet, da lang batteritid er en vigtig komfort i hverdagen.

Kontormobiler med Office funktioner

Skal du bruge din mobiltelefon som arbejdsredskab, findes der en del såkaldte kontormobiler, som integrerer værktøjer fra din elektroniske arbejdsplads. Synkronisering med din e-mail konto og din kalender, programmer til visning af excel-, word- og pdf-filer og mulighed for at bruge telefonens skærm som notesblok under telefonmøder er blandt kontorfunktionerne. De mest avancerede telefoner, som f.eks. Apples iPhone, tilbyder, at firmaer udvikler deres egne programmer til brug i virksomheden, så man kan få lige det, man har brug for (se mere om det her). Der er forskel på, hvad de forskellige mobilproducenter understøtter, så det er værd at være opmærksom på.

Applikationer på mobilen

Applikationer er programmer, som man installerer på sin mobiltelefon. Apples iPhone er kongen, når det kommer til applikationer, men de andre producenter er begyndt at komme efter det. Applikationerne dækker over alt fra de mere fjollede, som at omdanne sin telefon til et Star Wars lyssværd komplet med lyde, når man bevæger telefonen, til de mere seriøse der gør det muligt at streame musik fra en computer i nærheden eller optimere det indbyggede kamera. Det er ikke alle mobiltelefoner, der kan importere applikationer, så det bør du lige holde øje med, når du køber ny telefon.