Købsguide til netbooks

edbpriser.dk 01-07-41290 20:46

 

Netbooks eller såkaldte mininotes dækker over den nye generation af ultra kompakte bærbare computere. Netbooks nyder af gode grunde en stigende popularitet. Dels på grund af fornuftige priser, og så er de lige til at tage med i tasken eller ligefrem i baglommen. Men hvad skal man være opmærksom på, når man anskaffer sig et af de små vidundere?

 

Hvad skal du bruge den til?

Netbooks er små og handy, til gengæld kan de ikke klare de samme udfordringer som en normal bærbar. De er gode til den hurtige dagligdags brug: Tjekke e-mails, surfe på nettet og chatte i messenger. Men ikke kraftige nok til grafiktunge spil og heller ikke til billedbehandling. Så hvis du har brug for en pc med internetforbindelse i løbet af dagen, men gerne vil være fri for den større og tungere bærbare, er en netbook lige noget for dig.

 

Skærmstørrelse

Både når det kommer til skærmstørrelse og tastaturstørrelse, kan det være en god idé at prøve pc’en først. Skærmene fås helt ned i 7 tommer baglomme format med en opløsning på 800 x 480, og det giver ikke meget plads til information på skærmen. Herefter kommer skærme på 8, 8.9 og 10-10.2 tommer med bedre opløsning, hvorved størrelsen på selve netbook’en naturligvis også vokser tilsvarende væk fra lommen og over mod tasken.

 

Tastaturstørrelse

De mindste netbooks kan have tastatur der er så lille, at det anbefales at prøve det først i virkeligheden. Skal du bruge netbook’en til at skrive længere tekster på, er ergonomien med tastaturet vigtigt.

 

Batteri

Er du i nærheden af en strømkilde, når du skal bruge din netbook, behøver du ikke at bekymre dig om batteriets størrelse. Hvis du derimod vil bruge netbook’en udendørs eller er på farten hele dagen, er det vigtigt hvilket batteri du vælger. Netbooks fås som regel med enten et 3-cellet eller et 6-cellet batteri, som giver henholdsvis fra 1½-2 timers batteridrift og op mod 5 timers batteridrift.

 

2 typer harddisk

Udover valg af størrelsen på harddisken, som jo altid er vigtig, er der på netbooks også mulighed for at vælge mellem 2 typer af harddisk. Der er naturligvis den traditionelle harddisk, vi kender fra vores nuværende computere, men der er også kommet netbooks med SSD-harddiske, der er den samme teknologi, vi kender fra USB-nøgler. Kapaciteten på SSD-harddiske er generelt meget mindre (typisk 8-16GB) end på de traditionelle harddiske, til gengæld bruger de også meget mindre strøm, da de ikke har nogle bevægelige dele. En SSD-harddisk forlænger altså arbejdstiden på en enkelt opladning, og hvis man har brug for mere plads, kan man supplere med en USB-nøgle eller et SD-kort. Har du brug for mere  end 50GB skal du nok vælge en traditionel harddisk.

 

Windows eller Linux?

De fleste netbooks leveres med en Windows løsning, som man naturligvis betaler for, så hvis man gerne vil spare nogle penge, kan man i stedet vælge at få en maskine med Linux styresystemet installeret. Linux er et open source og dermed gratis operativsystem, som er et godt alternativ til Microsofts Windows styresystem, og det minder efterhånden så meget om Windows, at alle kan finde ud af at bruge det.

Se også Top 10 Netbooks